§ 8 Psykososiaalisen tuen järjestäminen ja antaminen

Lataa 

VAKEDno-2024-1606

Päätöspäivämäärä

9.4.2024

Päätöksen tekijä

Perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännössä 47 §:ssä säädetään toimivallasta hankinnoista. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla palvelualuejohtajan toimivaltaan.  

Kuvaus

Vantaalla 2.4.2024 tapahtuneen kouluampumisen jälkeisen psykososiaalisen tuen järjestäminen ja antaminen on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen järjestämisvastuulla. Tapahtuma on koskettanut suurta joukkoa ihmisiä, eikä hyvinvointialueen oman henkilöstöresurssi riitä turvaamaan nopeasti tarvittavaa kriisitukea perheille.  Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on pyytänyt tarjousta ko. palvelusta Suomen Punaiselta Ristiltä.  

Tarjouksen perusteella Suomen Punaiselta Ristiltä hankitaan n. 35 perheelle 1–5 perhetapaamista SPR:n psykologien valmiusryhmän toteuttamana aikavälillä 5.4.-31.7.2024. Tapaamisille osallistuu kaksi psykologia. Tuen piiriin ohjautuvat perheet valitaan yhdessä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystyksen kanssa. Yllä mainitun lisäksi psykologien valmiusryhmän johtaja osallistuu jäsenenä lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtajan perustamaan Viertolan kouluampumisen psykososiaalisen tuen koordinaatioryhmään.   

Suomen Punaisen Ristin psykologien valmiusryhmän toiminta perustuu vuonna 2014 päivitettyyn Suomen Punaisen Ristin ja Sosiaali- ja terveysministeriön yhteistyöpöytäkirjaan, jossa todetaan muun muassa, että Suomen Punainen Risti kouluttaa ja ylläpitää asiantuntijaryhmiä, kuten psykologien valmiusryhmää kriisi- ja onnettomuustilanteiden varalle. Kriisitilanteessa psykologien valmiusryhmä voidaan viranomaisen toimesta hälyttää Suomen Punaisen Ristin kautta ja ydinryhmä arvioi psykososiaalisen tuen tarpeen ja toiminnan laajuuden, laatii suunnitelman henkilöresurssien käytöstä ja auttamistoimien kestosta yhteistyössä viranomaisten kanssa. Punaisen ristin psykologien valmiusryhmässä on laajaa erityisosaamista traumaattisten kriisien jälkihoitoon ja heillä on valmius käynnistää toiminta hyvin nopealla aikataululla. 

Kyseessä on hankintalaissa (1397/2016) säädetty liitteen E mukainen sosiaali- ja terveyspalvelu, jonka kynnysarvo on 400 000 euroa. Hankinnan ennakoitu arvo ajalle 5.4.-31.7.2024 on noin 85 000–100 000 euroa, joten kysymyksessä on kansallisen kynnysarvon alittava hankinta (pienhankinta), jonka vuoksi hankintaa ei kilpailuteta hankintalain mukaisesti.  

Päätös

Päätän hankkia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle psykososiaalisen tuen järjestämisen ja antamisen Suomen Punaiselta Ristiltä. Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on ajalle 5.4.-31.7.2024 noin 85 000–100 000 euroa.  

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto-oikeuttaan. Sitova sopimus ei synny vielä hankintapäätöksen tiedoksi antamisella, vaan vasta myöhemmin tehtävällä erillisellä kirjallisella sopimuksella.  

Allekirjoitus

Reetta Voutilainen, palvelualuejohtaja  

Organisaatiotieto

Hankinta