Perustelut
Asian valmistelijat: järjestämisen tuen johtaja Nina Linja, hallintojohtaja Riikka Liljeroos ja aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtaja Kirsi Leväpelto
Aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimiala muodostuu kahdesta palvelualueesta, jotka ovat aikuissosiaalityön palvelualue ja vammaispalvelujen palvelualue. Aikuissosiaalityö- ja vammaispalvelut -jaosto on aiemmin käsitellyt alustavasti toimialan palveluverkkoa 3.5.2023 kokouksessaan (§ 9). Lisäksi aluevaltuusto on osaltaan käsittelyt hyvinvointialueen palveluverkkoa aluevaltuuston talous- ja strategiaseminaarissa 25.9.2023.
Palveluverkolla tarkoitetaan kansalliseen lainsäädäntöön, paikallisiin linjauksiin ja asukkaiden palvelutarpeeseen perustuvaa, yhden tai useamman toimialan palveluiden muodostamaa kokonaisuutta. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluverkkosuunnittelun keskeisenä tavoitteena on alueen asukkaiden palvelutarpeiden mukaisen taloudellisesti ja toiminnallisesti tehokkaan sekä monikäyttöisen palveluverkon kehittäminen. Palveluverkkosuunnitteluprosessissa arvioidaan ja ennakoidaan palvelutarpeiden muutoksia, palvelujen kehittämistarpeita sekä keinoja vastata muuttuviin tarpeisiin.
Tarkoituksena on tässä aikuissosiaalityö- ja vammaispalvelut -jaoston kokouksessa syventyä toimialan palveluverkkoon työpajatyöskentelyn kautta ja saada jaoston näkemyksiä palveluverkon strategisesta kehittämisestä. Työpajassa on tarkoitus tarkastella sekä toimialan mahdollisia, nopeaa ratkaisua vaativia erityiskysymyksiä, että tulevaisuuteen tähtäävää palveluverkon kehittämistyötä, jossa tavoitteena on varmistaa tarvittavien palvelujen toteutuminen vuonna 2030. Pohdittavia kokonaisuuksia ovat muun muassa:
- Asiakkaiden palvelutarve ja siinä tapahtuvat muutokset
- Väestörakenteen muutokset alueittain; mihin hyvinvointialueen tulee varautua vuoteen 2030 mennessä
- Teknologian kehittyminen ja -käytön mahdollistaminen
- Tuotettavien palveluiden sijainti ja palvelujen tuottamistapa
- Lähipalvelut
- Keskitettävät palvelut
- Liikkuvat palvelut
- Ostopalvelut
- Palveluseteli
- Henkilöstön saatavuus ja siihen liittyvät ennusteet
- Palvelutuotannon tilakysymykset
Luonnos työpajatyöskentelyn toteutuksesta ja käsiteltävistä aihealueista on oheismateriaalina. Työpajan alustava sisältö:
- Toimialajohtajan esittely kyseisen toimialan palveluverkosta (tiivistys aiemmasta keskustelusta, nostoja päivän työpajaa varten)
- Työpajan ohjeistus (järjestämisen tuen johtaja Nina Linja ja hallintojohtaja Riikka Liljeroos)
- Työpaja pienryhmissä
- Työpajan tulosten purku
Työpajassa käsiteltävät kokonaisuudet:
- Toimialan mahdolliset, nopeaa ratkaisua vaativat erityiskysymykset palveluverkkoon liittyen
- Keskitetyt palvelut
- Mitä palveluja pystytään tuottamaan / on järkevää tuottaa keskitettyinä palveluina vuonna 2030? Mitä tarkoitetaan keskitetyillä palveluilla? Montako tuottamisen pistettä tulee olla? Miten Vantaan ja Keravan hyvinvointialue jaetaan? Mikä väestöpohja? Keskitettyjen palvelujen sijainti ja henkilöstön saatavuus? Mitkä toimialat ylittävät palvelukokonaisuudet on tärkeä pystyä tarjoamaan samoista / lähekkäisistä toimipisteistä? Miksi nämä kokonaisuudet?
- Lähipalvelut
- Mitä palveluja pitää pystyä tuottamaan lähipalveluina vuonna 2030? Miksi juuri nämä palvelut? Mitä tarkoitetaan lähipalveluilla? Montako tuottamisen pistettä tulee olla palveluittain? Miten Vantaan ja Keravan hyvinvointialue jaetaan? Mikä väestöpohja? Miten kielelliset asiat huomioidaan lähipalveluissa? Miten henkilöstön saatavuus huomioidaan lähipalveluiden toimipisteiden suunnittelussa? Mitkä toimialat ylittävät palvelukokonaisuudet on tärkeä pystyä tarjoamaan samoista / lähekkäisistä toimipisteistä? Miksi nämä kokonaisuudet?
- Teknologiset palvelut / etäpalvelut
- Missä palveluissa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää uusia teknologisia ratkaisuja nykyistä paremmin? Mitä palveluja voidaan tuottaa tai korvata kokonaan teknologian avulla? Millä periaatteilla teknologisia ratkaisuja lähdetään kehittämään? Mitä toimenpiteitä teknologisten ratkaisujen käyttöönotto tarvitsee? Mitä vaikutuksia ratkaisujen käyttöönotossa on huomioitava (mm. fyysisten tilojen tarpeen väheneminen, henkilöstön ja asiakkaiden osaamisen vahvistaminen jne.)?
- Liikkuvat palvelut
- Mitä palveluja tuotamme liikkuvina palveluina? Muuta liikkuvaa osaamista, mitä voidaan hyödyntää niin, että palvelut kulkevat asiakkaiden luo? Mitä lisäarvoa liikkuvat palvelut tuovat muihin palveluihin nähden, miksi juuri näitä palveluja on tärkeä tuottaa liikkuvina? Korvaavatko liikkuvat palvelut muita palveluja vai täydentävätkö palvelun saatavuutta?
- Monituottajamallin hyödyntämisen mahdollisuudet
- Miten palveluverkossa näkyy osto-/ järjestötoiminnan palvelut ja toimipisteiden sijainnit? Mitä tavoitellaan vuodelle 2030? Miten luomme ennustettavuutta palveluntuottajaverkostollemme?
Työpajan tulokset liitetään osaksi pöytäkirjaa. Työpajan kautta on tarkoitus antaa toimialalle evästystä palveluverkon kehittämiseen ja jatkotyöstämiseen. Tausta-aineistona työpajaa varten esityslistan oheismateriaalina on:
- Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialan palveluverkon tausta-aineisto
- Työpajatyöskentelyn toteutus ja käsiteltävät aihealueet
Ehdotus
Aikuissosiaalityö- ja vammaispalvelut -jaosto pitää kokouksessaan työpajan koskien aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialan palveluverkkoa ja antaa työpajassa evästystä palveluverkon kehittämiseen ja jatkotyöstämiseen. Työpajan tuotokset lisätään pöytäkirjan liitteeksi ja toimitetaan tiedoksi aluehallitukselle.
Päätös
Aikuissosiaalityö- ja vammaispalvelut -jaosto piti kokouksessaan työpajan koskien aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialan palveluverkkoa ja antoi työpajassa evästystä palveluverkon kehittämiseen ja jatkotyöstämiseen. Työpajan tuotokset ovat pöytäkirjan liitteenä ja toimitetaan tiedoksi aluehallitukselle.
Lisätietoja päätöksestä antaa aikuissosiaalityö- ja vammaispalvelujen toimialajohtaja Kirsi Leväpelto, kirsi.levapelto@vakehyva.fi