Aluehallitus, kokous 17.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 182 Vastaus valtuustoaloitteeseen koskien tyypin 2 diabeteksen hoidon tehostamista Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella

VAKEDno-2024-2784

Perustelut

Asian valmistelija: terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko  

Aluevaltuuston kokouksessa 10.6.2024 § 45 jätettiin Marja Ahavan ja Olga Gilbertin valtuustoaloite "Tyypin 2 diabeteksen hoidon tehostaminen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella". Valtuustoaloitteen on allekirjoittanut 30 aluevaltuutettua. Valtuustoaloite kuului seuraavasti: 

"Diabetesta sairastaa arviolta yli 500 000 suomalaista, sitä tietämättään sairastavat mukaan luettuina. Diabeteksen komplikaatiot lyhentävät merkittävästi elinaikaa. Noin 30-vuotiaana todettu diabetes lyhentää elinaikaa keskimäärin 13–14 vuotta ja 50-vuotiaana todettu diabetes lyhentää elinaikaa keskimäärin 5–6 vuotta.  

Kyseessä on merkittävä palvelutarvetta lisäävä kansansairaus. Inhimillisen taakan ohella diabeteksen kustannusvaikutus on huomattava: diabetesta sairastavien hoito maksoi 2,5 miljardia euroa vuonna 2017. Diabeteksen hoidon kustannuksista noin puolet aiheutuu vältettävissä olevien, elämänlaatuun merkittävästi vaikuttavien komplikaatioiden hoidosta.  

1. Tyypin 2 diabeteksen käypä hoito -suositus  

Suositus päivitettiin 18.3.24. Suurin uudistus suosituksessa on painonhallinnan korostaminen diabeteksen hoidossa. Alle 6 vuotta diabetesta sairastaneilla painonpudotuksella on mahdollista hoitaa tyypin 2 diabetes remissioon eli parantaa koko sairaus. Remission saavuttaminen riippuu painonpudotuksesta. Remission saavuttaminen on todennäköisempää, mitä lyhyemmän aikaa diabetes on kestänyt, joten heti diagnoosivaiheessa on syytä suunnata resurssit pysyvän painonpudotuksen ohjaamiseen ja säilyttämiseen. Nopea hoito sairauden puhjetessa ja ennaltaehkäisy on diabeteksen kuten muidenkin kansansairauksien hoidon kulmakiviä.  

2. THL laaturekisteri  

THL on rakentanut kansallisia laaturekisterejä, jolla voidaan seurata valtakunnallista hoidon tulosten toteutumista eri sairauksissa. Kansallisen diabetesrekisterin tavoitteena on seurata ja auttaa parantamaan diabeteksen hoidon laatua ja vaikuttavuutta. Diabetesrekisterissä seurataan koko hoitoketjussa toteutunutta seurantaa ja hoitoa. Diabeteksen laaturekisteri kattaa tiedot perusterveydenhuollosta ja erikoissairaanhoidosta sekä julkisesta ja yksityisestä terveydenhuollosta.  

  1. Esitämme, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tekee käypä hoito -suosituksen mukaisen intensiivisen painonhallinnan hoitomallin tyypin 2 diabetesta sairastaville potilaille.   

  1. Esitämme, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue seuraa väestön diabeteksen hoidon laatua laaturekisterin perusteella sekä tekee tulosten perusteella tarvittavia muutoksia diabetesta sairastavien hoidossa.  

Lähteet:   

Tyypin 2 diabetes Käypä hoito -suositus 18.2.24 

Diabetesrekisteri (thl.fi)" 

Aluehallitus päätti kokouksessaan 18.6.2024 § 136 merkitä valtuustoaloitteen tiedoksi ja lähettää sen edelleen terveyden huollon palvelujen toimialajohtajan valmisteltavaksi 10.12.2024 mennessä.  

Vastaus valtuustoaloitteeseen:

Painonhallinnan hoitomalli

Vantaalla on käynnissä kuntalaisten terveyttä edistävä hanke ”Hyvinvointikertomus tutuksi ja terveellinen ravitsemus” (Hyvinvointikertomus tutuksi ja terveellinen ravitsemus -hanke | Vantaa). Hanke saa rahoituksensa sosiaali- ja terveysministeriön terveyden edistämisen määrärahoista. Hanke on aloittanut huhtikuussa 2022 ja jatkuu lokakuun 2024 loppuun. Hanketta hallinnoidaan Vantaan kaupungin liikunnan palvelualueella ja hanke tekee tiivistä yhteistyötä Keravan kaupungin liikuntapalveluiden sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kanssa. Hankkeen yhtenä keskeisenä osa-alueena on aikuisten ylipainon hoitopolun kirkastaminen ja kehittäminen.  

Ylipainon hoitopolun rakentamisen pohjana on käytetty sekä kansallisia että kansainvälisiä hoitopolkumalleja. Hoitopolku kohdentuu kaikkiin ylipainoisiin tai ylipainon riskissä oleviin aikuisiin sisältäen myös diabetesta sairastavat aikuiset. Hoitopolun kuvaus valmistuu syksyn 2024 aikana.  

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on VAKEhyvä- Hyvät Palvelut –hankkeessa (RRP) käynnistettiin alkuvuodesta 2024 painonhallintaryhmä-pilotti, joka kestää vuoden 2024 loppuun (Painonhallintaryhmä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asukkaille | Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (vakehyva.fi). Pilotin aikana toteutetaan neljä painonhallintaryhmää, kaksi keväällä ja kaksi syksyllä. Painonhallintaryhmätoiminta on suunniteltu ja kehitetty yhdessä yksityisen palveluntuottaja Mehiläisen sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien liikuntapalveluiden kanssa. Painonhallintaryhmä-pilotti liittyy tiiviisti aikuisten ylipainon hoitopolun rakentamiseen. Painonhallintaryhmän ohjaajina toimii moniammatillinen tiimi, ryhmä sisältää 10 tapaamista 5 kuukauden aikana ja tämän jälkeen yksilöllisen seurannan. Alustavat tulokset kevään ryhmistä olivat positiivisia ja syksyn ryhmät ovat käynnissä. Pilotin tulosten pohjalta tehdään jatkosuunnitelma painonhallinta-ryhmien toteuttamisesta jatkossa.  

THL:n diabeteksen hoidon laaturekisteri

THL ylläpitää yhdeksää kansallista laaturekisteriä, joista kuusi kohdentuu perusterveydenhuoltoon. Diabeteksen laaturekisteri sisältää seurantatietoa diabeteksen esiintyvyydestä, diabetespotilaiden kuolleisuudesta, diabetesta sairastavien henkilöiden hoitotasapainosta verensokeriarvojen ja rasva-arvojen suhteen sekä diabeteksen munuaistaudin esiintyvyydestä. Tiedot on jaoteltu erikseen 1 tyypin ja 2 tyypin diabetekseen sekä eri ikäryhmiin. Rekisteri sisältää tiedot hyvinvointialueittain ja kunnittain vuodesta 2018 alkaen. Rekisteritietojen perusteella voidaan seurata diabeteksen hoidon laadussa tapahtuneita muutoksia hyvinvointialueella ja verrata hyvinvointialueen hoidon tasoa muihin hyvinvointialueisiin. Rekisteritietojen perusteella voidaan todeta, että VAKEn alueella diabetekseen (tyyppi 2) sairastutaan jonkin verran useammin kuin keskimäärin koko Suomessa. Kehittämiskohteina voidaan todeta, että sokeritasapainon mittauskattavuus ja hoitotasapaino on jonkin verran heikompi kuin koko Suomen keskiarvo ja diabetesta sairastavien veren kolesteroliarvot (LDL) on keskimääräistä heikompi varsinkin suuren riskin potilailla. Nämä arvot ovat kuitenkin parantuneet aikaisempiin vuosiin verrattuna.  

Diabetesrekisterin tuloksia seurataan Vantaan ja Keravan diabetesyksikössä, terveysasemapalveluiden ja terveydenhuollon toimialan johdossa. THL:n laaturekistereitä yleisesti ja tarkemmin diabetesrekisteriä ja sen kuvaamia tuloksia käsiteltiin lääkäreiden toimipaikkakoulutuksessa 15.8.2024. Diabetesyksikkö järjestää diabetekseen liittyviä koulutuksia syksyllä 2024 sekä terveysasemapalveluiden hoitajille että lääkäreille ja näissä koulutuksissa tullaan myös käsittelemään diabeteksen hoidon tuloksia ja kehittämiskohteita VAKEn alueella. 15.8.2024 koulutuksessa ehdotettiin kehittämiskohteeksi pitkäaikaisen verensokeriarvon mittauskattavuuden nostamista ensivuoteen mennessä 79 %:sta 85 %:iin (koko Suomen keskiarvo on nyt 82 % ja parhaimman hva:n arvo on 86 %). Mittauskattavuutta parantamalla tavoitellaan huomion kiinnittymistä myös mittaustuloksiin ja näiden arvojen kohenemista.  Rekisterituloksia tullaan jatkossakin seuraamaan säännöllisesti ja arvioimaan niiden perusteella uusia kehityskohteita ja tavoitteita.   

Yhteenveto

  1. Aikuisten painonhallinnan hoitopolku (sisältää tyyppi 2 diabetesta sairastavat) on valmistumassa syyskuun 2024 aikana.

  1. THL:n diabetesrekisterin tuloksia seurataan säännöllisesti terveydenhuollon toimialalla ja tulosten perusteella tehdään kehittämistoimenpiteitä. Diabeteksen hoidon tavoitteita ja laatua käsitellään säännöllisesti myös henkilöstön koulutuksissa.

Ehdotus

Aluehallitus päättää: 

  1. antaa Marja Ahavalle, Olga Gilbertille sekä 28 muulle valtuustoaloitteen allekirjoittaneelle aluevaltuutetulle yllä selostusosassa olevan vastauksen valtuustoaloitteeseen;

  2. esittää aluevaltuustolle, että aluevaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedoksi vastauksena valtuustoaloitteeseen ja toteaa valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoa päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.