Aluehallitus, kokous 4.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 46 Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy:n osakkeiden ostaminen

VAKEDno-2022-428

Perustelut

Asian valmistelija: hallintojohtaja Riikka Rajahalme ja konsernipalvelujen toimialajohtaja Mikko Hokkanen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on osakkaana Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy:ssä. Yhtiö tuottaa tekstiilihuoltopalveluita julkisen sosiaali- ja terveydenhuoltosektorin toimijoille ja toimii osakkaina olevien julkisyhteisöiden julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 15 §:n mukaisena hankintayksiköiden sidosyksikkönä.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen aluehallitus on kokouksessaan 5.10.2022 § 193 päättänyt ostaa Vantaan kaupungilta 21 Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy:n osakketta hyvinvointialueelle. Taustalla oli, että voimaanpanolain mukaisissa omaisuusselvityksissä sekä Vantaan kaupunki että Keravan kaupunki olivat listanneet Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy:tä koskevat sopimukset hyvinvointialueelle siirtyviksi sopimuksiksi (Vantaan kaupungin sopimus "Potilas- ja liinavaatteiden vuokrauspalvelun hankinta" voimassa toistaiseksi, Keravan kaupungin sopimus "Sopimus tekstiilihuollon järjestämisestä", voimassa toistaiseksi, sopimuskumppanina entinen Uudenmaan Sairaalapesula Oy eli nykyinen Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy).

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen omistusosuus yhtiöstä on nykyisin 0,02 %. Hyvinvointialueen ostot yhtiöltä ovat vuonna 2023 olleet yhteensä 561 913 euroa ja vuonna 2024 yhteensä 558 691 euroa.​​​​​ Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen alla olevilla yksiköillä on käytössä Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy:n vuokratekstiilit:

  • Keravan Terveysasema (työvaate, liina- ja potilasvaatteet) 
  • Hoivakoti Vomma (työvaate) 
  • Arviointi- ja kuntoutusosastot Helmi ja Miina (liinavaatteet)
  • Keravan kotihoito (työvaate) 
  • Palvelukeskus Sampola, Hammashoitola (työvaate) 
  • Vantaa-Keravan Kotisairaala (työvaate) 
  • Vantaa- Keravan Liikkuva sairaala (työvaate) 
  • Peijas Akuuttiosastot (työvaate, liina- ja potilasvaatteet) 
  • Päihdevieroitusyksikkö (liina- ja potilasvaate) 
  • Koisorannan palvelukeskus (liinavaatteet) 
  • Hämeenkylän vanhustenkeskus (liinavaatteet) 
  • Keski-Uudenmaan pelastuslaitos, Vantaa (liinavaate) 
  • Katriinan sairaala (Liina- ja potilasvaatteet)
     

Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy:n osakkaita ovat:

Osakas Osakkeet Osuus äänistä
HUS-yhtymä 50 333 50,33 %
Varsinais-Suomen hyvinvointialue 26 564 26,56 %
Helsingin kaupunki 9 968 9,97 %
Kymenlaakson hyvinvointialue 1 145 1,15 %
Satakunnan hyvinvointialue 7 139 7,14 %
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue 21 0,02 %
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue 1 933 1,93 %
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue 21 0,02 %
Kaarea Oy 21 0,02 %
Turun kaupunki 21 0,02 %
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue 21 0,02 %
Porin kaupunki 2 372 2,37 %
Oulunkylän kuntoutuskeskus sr 4 0,00 %
Salon kaupunki 21 0,02 %
Uudenkaupungin kaupunki 21 0,02 %
Sakupe Oy 21 0,02 %
Loviisan kaupunki 21 0,02 %
Sipoon kunta 21 0,02 %
Harjavallan kaupunki 62 0,06 %
Ulvilan kaupunki 21 0,02 %
Huittisten kaupunki 62 0,06 %
Raaseporin kaupunki 21 0,02 %
Nakkilan kunta 62 0,06 %
Kokemäen kaupunki 62 0,06 %
Keravan kaupunki 21 0,02 %
Raision kaupunki 21 0,02 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Osana hankintalainsäädännön muutoksiin valmistautumista yhtiö on suosittanut yhtiö- ja osakaskokouksissa pienomistajille vaihtoehtoisten palveluntarjoajien kartoittamista, jotta mahdollinen palveluntarjoajan muuttaminen tapahtuisi hallitusti. Yhtiön osakassopimuksessa on sovittu yhtiön tuottavan tekstiilihuoltopalveluita ja niihin liittyviä palveluita erityisesti julkisen sosiaali- ja terveydenhuoltosektorin toimijoille. Tätä tukee myös omistajien hyväksymä strategia, jossa on päätetty korkean hygienian tekstiilihuoltopalveluiden tuottamisesta pääosin sosiaali- ja terveydenhuollolle.

Huittisten kaupunki on ilmoittanut siirtyvänsä varhaiskasvatuksen pesulapalvelussa toiseen palveluntarjoajaan ja olevansa halukas myymään Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy:n osakkeet. Yhtiö on ehdottanut, että osakkeet myytäisiin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle ja toimittanut osakekauppaa varten yhtiön kauppakirjaluonnoksen, joka on liitteenä. Huittisten kaupungilla on omistuksessaan 62 osaketta.

Kauppahinta olisi 13,74 euroa osakkeelta eli yhteensä 851,88 euroa. Kauppahinta perustuu yhtiön osakkeen käypään, substanssiarvon mukaiseen arvoon. Oheismateriaalina on yhtiön on viimeisen vahvistetun tilinpäätöksen mukainen arvonmääritys, jonka mukaan osakkeen hinta substanssiarvolla laskettuna on 13,74 euroa/osake.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen näkökulmasta osakeosto on varsin vähäinen (21 osaketta -> 83 osaketta, omistusosuuden muutos 0,02 % -> 0,08 %). Osakkeiden osto on kuitenkin osa laajempaa suunnitelmaa laajentaa hyvinvointialueen omistusta yhtiössä tulevien vuosien aikana. Asiaa on käsitelty edunvalvontajaoston kokouksissa 27.8.2024, 20.9.2024 sekä 21.1.2025.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 48 §:n mukaan aluehallitus päättää osakkeiden ostamisesta, myymisestä ja vaihtamisesta. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla aluehallituksen toimivaltaan.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. ostaa Huittisten kaupungilta 62 Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy:n osaketta kauppahintaan 851,88 euroa liitteenä olevan kauppakirjaluonnoksen mukaisin ehdoin;
  2. valtuuttaa konsernipalvelujen toimialajohtajan allekirjoittamaan liitteenä oleva yksityiskohtaiset ehdot sisältävä osakkeiden kauppakirja ja tekemään siihen vähäisiä tai teknisiä muutoksia sekä laatimaan mahdolliset muut osakekauppaan liittyvät asiakirjat.

Päätös

Aluehallitus päätti yksimielisesti:

  1. ostaa Huittisten kaupungilta 62 Puro Tekstiilihuoltopalvelut Oy:n osaketta kauppahintaan 851,88 euroa liitteenä olevan kauppakirjaluonnoksen mukaisin ehdoin;
  2. valtuuttaa konsernipalvelujen toimialajohtajan allekirjoittamaan liitteenä oleva yksityiskohtaiset ehdot sisältävä osakkeiden kauppakirja ja tekemään siihen vähäisiä tai teknisiä muutoksia sekä laatimaan mahdolliset muut osakekauppaan liittyvät asiakirjat.


Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Aluehallituksen jäsenet Pirkko Letto, Jukka Hako, Teemu Purojärvi, Marjo Vacker, Nina Korventaival ja Marja Ahava ilmoittivat olevansa tässä asiakohdassa esteellisiä yleislausekejääviyden perusteella. Marjo Vacker ja Marja Ahava ilmoittivat samalla poistuvansa kokouksesta koko loppukokouksen ajaksi. He poistuivat kokouksesta ennen asian käsittelyä ja päätöksentekoa klo 11.31. 

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti. Päätöksenteon jälkeen Pirkko Letto, Jukka Hako, Nina Korventaival ja Teemu Purojärvi saapuivat takaisin kokoukseen klo 11.32.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen aluehallitukselle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen. Oikaisuvaatimus toimitetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, aluehallitus

Osoite:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue / kirjaamo
PL 1000, 01301 Vantaa
kirjaamo@vakehyva.fi

p. 09 419191

Voit myös toimittaa oikaisuvaatimuksesi paikan päällä

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7 päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana taikka kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on oikaisuvaatimuksen tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina omalla vastuulla.