Aluehallitus, kokous 4.3.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevien järjestöavustusten myöntäminen vuodelle 2025

VAKEDno-2024-3957

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelijat: palvelualuejohtaja Elina Eeva, tehtäväaluepäällikkö Marja Veikkolainen ja erityisasiantuntija Hilda Hakkarainen 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 26 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on päättää hyvinvointialueen avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti kokouksessaan 25.9.2024 § 42 avata avustushaun hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ajalle 1.10.2024-31.10.2024.  

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan toiminnan avustushaku vuodelle 2025 oli auki lautakunnan päätöksen mukaisesti 1.10.–30.10.2024 välisen ajan. Hausta ilmoitettiin kuulutuksella ja viestittiin erilaisissa hyvinvointialueen viestintäkanavissa sekä 1.10.2024 järjestetyssä avustusinfossa. 

Hakemuksia saapui yhteensä 80 kappaletta 76 eri hakijalta. Saapuneista hakemuksista 28 oli kumppanuusavustushakemuksia ja 52 toiminta-avustushakemuksia. Yksi toiminta-avustushakemus saapui myöhässä ja se joudutaan hylkäämään. Haettu avustusmäärä on yhteensä noin 2,6 miljoonaa euroa. Hakemukset on käsitelty yhteistyössä hyvinvointialueen toimialojen sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien kanssa.  

Avustuksia myönnetään hakemuksesta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella toimiville rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja muille yhteisöille tai toispaikkakuntalaisille rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja yhteisöille, mikäli niiden avustettava toiminta kohdistuu keravalaisiin ja vantaalaisiin. Hyvinvointialue voi myöntää avustuksia yhdistyksille ja yhteisöille, joiden tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Avustusta voidaan myöntää myös rekisteröimättömille yhdistyksille ja toimintaryhmille, mikäli siitä on erikseen määritelty kyseisen avustusmuodon avustuslajikohtaisissa periaatteissa.  

Avustusperiaatteissa todetaan, että hyvinvointialue myöntää avustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ensisijaisesti siltä osin kuin toiminta tukee hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä. Avustuksia myönnetään toimintaan, joka on hyvinvointialueen arvojen mukaista ja edistää strategisten tavoitteiden toteutumista sekä tukee hyvinvointialueen omaa palvelutoimintaa. Avustusehdotusta laadittaessa kiinnitettiin huomiota toiminnan laajuuteen, toteutukseen ja vaikuttavuuteen.  

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan avustettavan toiminnan tulee  

  • edistää hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutumista  

  • tukea ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja. Näitä ovat lasten, nuorten ja perheiden, aikuissosiaalityön, vammaisten, vanhusten sekä terveydenhuollon palvelut. Tukemisella ja täydentämisellä tarkoitetaan hyvinvointialueen palveluketjujen ja -kokonaisuuksien vahvistamista ja monipuolistamista yleishyödyllisellä toiminnalla.   

  • olla lähtökohtaisesti avointa sekä vantaalaisille että keravalaisille asukkaille ja / tai asiakkaille.  

  

Avustuksen saajalla tulee olla käytössä sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntemusta. Avustuksen saajan tulee lisäksi osoittaa näyttöä kohderyhmälle suunnatusta vaikuttavasta toiminnasta ja kohderyhmän osallistamisesta toiminnan kehittämiseen. Avustuksen saajalla tulee olla myös valmius toimia yhteistyössä hyvinvointialueen palvelujen, verkostojen ja muiden toimijoiden kanssa. 

Avustettavan toiminnan tulee kohdistua haavoittuviin ryhmiin, kuten lapsiin ja nuoriin, ikääntyneisiin, pitkäaikaissairaisiin ja vammaisiin, mielenterveys- ja päihdepalveluja tai kriisiapua tarvitseviin, asunnottomiin, toimeentulovaikeuksissa oleviin, maahanmuuttajataustaisiin henkilöihin tai vähemmistökieli- ja -kulttuuriryhmiin.  

Avustusta myönnettäessä kiinnitetään huomiota toiminnan laajuuteen, toteutukseen ja vaikuttavuuteen. Lisäksi huomioidaan hakijan oma rahoitusosuus ja samalle hakijalle mahdollisesti aiemmin myönnettyjen avustusten käyttötarkoituksen toteutuminen. 

Kumppanuusavustuksella tuettavan toiminnan tulee lisäksi  

  • vahvistaa erityisen vaikuttavalla tavalla hyvinvointialueen asukkaiden ja asiakkaiden hyvinvointia ja toiminnan puuttuminen huonontaa selkeästi kohderyhmän selviytymistä arjesta.   

  • tukea merkittävällä tavalla hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa eikä hyvinvointialue itse tuota vastaavaa palvelua.   

  • avun ja tuen saajat tulevat toimintaan hakeutuen itse toiminnan piiriin ja / tai sosiaali- ja terveystoimen ohjaamina.  

  • toimintaa toteutetaan tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa.   

  • toimijalla on vapaaehtoistoimijoiden lisäksi myös palkattua henkilöstöä.  

  

Avustus on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan toiminnan järjestämisen kuluihin. Avustuksen kuluina hyväksytään hakemuksessa olevat toiminnasta aiheutuvat kustannukset, kuten palkkakulut sekä yksilö- ja ryhmätoiminnasta aiheutuvat kustannukset. Avustuksella voi kattaa myös yleiskuluja, kuten vuokra- tai puhelinkuluja ja toiminnan järjestämiseen liittyviä aineiston hankintakuluja.  

Päätösesityksessä esitetään avustusta 39 hakijalle yhteensä 920 000 euroa. Toiminta-avustusta esitetään 24 hakijalle yhteensä 91 000 euroa ja kumppanuusavustusta 15 hakijalle yhteensä 829 000 euroa. Viiden hakijan osalta esitetään avustusta myönnettävän kumppanuusavustuksen sijaan toiminta-avustuksena. Kahden hakijan osalta esitetään avustusta myönnettävän toiminta-avustuksen sijaan kumppanuusavustuksena. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta on käsitellyt alustavaa ehdotusta 920 000 euron avustusmäärärahan jakamisesta vuodelle 2025 kokouksissaan 18.12.2024 § 60 ja 16.1.2025 § 3. 

Avustuksen saajat ovat velvollisia noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita.  

Hallintosäännön 26 §:n 10 kohdan mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää päättää avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta. Edelleen hallintosäännön 24 §:n 14 kohdan mukaan aluehallitus päättää avustusten myöntämisestä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan ehdotuksen pohjalta.

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää esittää aluehallitukselle, että aluehallitus päättää:

  1. myöntää vuoden 2025 avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan liitteen mukaisesti; 
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita.

Päätös

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti yksimielisesti jättää asian pöydälle.

 

 

Lisätietoja päätöksestä antaa hallintojohtaja Riikka Rajahalme, riikka.rajahalme@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-aho poistui tämän pykälän käsittelyn aikana klo 18.10. Nuorisovaltuuston varaedustaja Walid Azizi poistui tämän pykälän käsittelyn aikana klo 19.14. 

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää esittää aluehallitukselle, että aluehallitus päättää:

  1. myöntää vuoden 2025 avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan liitteen mukaisesti; 
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita.

 

Tarkastetaan ja hyväksytään pöytäkirja tämän pykälän osalta heti kokouksessa.

Päätös

Hyväksyttiin muutettu esitys:

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää esittää aluehallitukselle, että aluehallitus päättää:

  1. myöntää vuoden 2025 avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan liitteen mukaisesti; 
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita.


Lautakunta edellyttää, että Marjatta-säätiön avustus kohdennetaan erityisesti polkutoimintaan ja varmistetaan, että toiminta jatkuu sekä Myyrrastissa että Havurastissa.

Tarkastettiin ja hyväksyttiin pöytäkirja tämän pykälän osalta heti kokouksessa.

Lisätietoja päätöksestä antaa hallintojohtaja Riikka Rajahalme, riikka.rajahalme@vakehyva.fi.

_______

Päätöksenteon jälkeen Soile Eriksson jätti eriävän mielipiteen, joka kuului seuraavasti: "Yhden järjestön kumppanuusavustuksen leikkaaminen yli 40 prosentilla edellisvuoteen verrattuna on kohtuutonta ottaen huomioon, että muiden kumppanuusavustusta saaneiden tuki pysyi samana tai lisääntyi sekä ottaen huomioon, että avustuksen leikkaaminen kohdistuu laajasti ikäihmisten toimintakykyä ylläpitävään toimintaan". Eriävään mielipiteeseen yhtyivät Kimmo Kiljunen, Jari Laukia ja Elina Nykyri.

Merkittiin, että Susanna Kaiju jätti pöytäkirjalausuman, joka kuului seuraavasti: "Kaikki avustuksia hakeneet toimijat tuottavat omalla tavallaan arvokasta toimintaa. Keravan Polkua olisimme halunneet tukea enemmän, ja toivomme sen onnistuvan jatkossa terävöittämään ja kohdentamaan toimintaansa osuvammin sekä luomaan vaikuttavuusarviointiinsa parempia työkaluja. Toiminnassa on aineksia monistaa sitä laveammalle hyvinvointialuetta". Pöytäkirjalausumaan yhtyivät Roosa Haapalainen, Jukka Nevala, Merja-Liisa Vasarainen, Laura Tulikorpi, Sirpa Kauppinen, Kai-Ari Lundell, Tuomas Vanhanen ja Jarkko Rönnholm.

Lisäksi merkittiin, että Laura Tulikorpi jätti pöytäkirjalausuman, joka kuului seuraavasti: "Järjestöt tekevät äärimmäisen tärkeää työtä asukkaiden hyvinvoinnin eteen ja kiitämmekin kaikkia järjestöjä, myös niitä jotka jäivät tällä kertaa ilman avustusta. Avustus on monelle riittämättömän kokoinen. Ilman järjestötyötä monen ihmisen elämä olisi vaikeampaa tai jopa vaakalaudalla. Niukkuutta jakaessa yhden lisäys on toisen toisen tärkeästä työstä pois. Avustuskriteereiden noudattaminen on oikeudenmukaisuuden edellytys. Kannustammme kaikkia jatkamaan arvokasta työtä".  Pöytäkirjalausumaan yhtyivät Kai-Ari Lundell, Jarkko Rönnholm, Tuomas Vanhanen, Susanna Kaiju, Roosa Haapalainen, Merja-Liisa Vasarainen ja Jukka Nevala.

Kokouskäsittely

Päätettyään asiasta käydyn keskustelun lautakunnan puheenjohtaja totesi, että Soile Eriksson oli tehnyt pohjaehdotuksesta poikkeavan muutosehdotuksen. Muutosehdotus kuului seuraavasti: ”Sosiaalidemokraattisen ryhmän esitys: Kaikille suurille toimijoille (30 000 euroa tai yli) myönnetään sama summa kuin vuonna 2024 eli koskee seuraavia (Etelä-Suomen Klubitalot, MLL, Mieli Rikosuhripäivystys, Monica-naiset, SPR, Vantaan A-kilta). Poikkeuksena Vantaan Turvakoti ry pohjaesityksen mukaan. Marjatta-säätiö 150 000 euroa, Keravan polku ry 20 000 euroa, Sosiaalipedagogiikan säätiölle ei avustusta, ALVI ry 15 000 euroa. Avustetaan myös seuraavia hakijoita: Etelän-Syli ry 2000 euroa, Fenix Finland ry 3500 euroa, Itä-Vantaan yhteisö ry 2000 euroa, Jade yhteisö ry 2000 euroa.” 

Jari Laukia kannatti Soile Erikssonin muutosehdotusta.

Lisäksi lautakunnan puheenjohtaja totesi, että Susanna Kaiju oli tehnyt pohjaehdotuksesta poikkeavan muutosehdotuksen. Muutosehdotus kuului lisäyksenä päätösosioon seuraavasti: "Lautakunta edellyttää, että Marjatta-säätiön avustus kohdennetaan erityisesti polkutoimintaan ja varmistetaan, että toiminta jatkuu sekä Myyrrastissa että Havurastissa."

Kai-Ari Lundell, Sirpa Siru Kauppinen, Elina Nykyri, Jarkko Rönnholm ja Laura Tulikorpi kannattivat Susanna Kaijun muutosehdotusta.

Koska oli tehty kaksi pohjaehdotuksesta poikkeavaa kannatettua muutosehdotusta, totesi lautakunnan puheenjohtaja tarpeen äänestää asiassa. Puheenjohtaja ehdotti äänestysten suorittamista nimenhuutoäänestyksellä, minkä lautakunta hyväksyi äänestystavaksi. Ensin suoritetaan äänestys muutosehdotuksen ja pohjaehdotuksen välillä, minkä jälkeen äänestetään erikseen lisäysehdotuksesta päätösehdotukseen.

Äänestys 1:

Ensin suoritettiin äänestys Soile Erikssonin tekemän muutosehdotuksen ja pohjaehdotuksen välillä. JAA merkitsi pohjaehdotuksen kannattamista ja EI Soile Erikssonin muutosehdotuksen kannattamista. JAA äänesti 9 lautakunnan jäsentä ja EI äänesti 4 lautakunnan jäsentä, joten ensimmäisen äänestyksen voitti pohjaesitys äänin 9-4.

Äänestysluettelo:

JAA: Laura Tulikorpi, Jukka Nevala, Jarkko Rönnholm, Kai-Ari Lundell, Merja-Liisa Vasarainen, Sirpa Kauppinen, Roosa Haapalainen, Susanna Kaiju, Tuomas Vanhanen

EI: Elina Nykyri, Jari Laukia, Soile Eriksson, Kimmo Kiljunen

Äänestys 2:

Tämän jälkeen suoritettiin äänestys lisäysehdotuksesta. JAA merkitsi päätösehdotuksen kannattamista ilman lisäystä ja EI Susanna Kaijun lisäysehdotuksen kannattamista. JAA äänesti 4 lautakunnan jäsentä ja EI äänesti 9 lautakunnan jäsentä, joten lautakunta hyväksyi lisäysehdotuksen äänin 4-9.

Äänestysluettelo:

JAA: Elina Nykyri, Jari Laukia, Soile Eriksson, Kimmo Kiljunen

EI: Laura Tulikorpi, Jukka Nevala, Jarkko Rönnholm, Kai-Ari Lundell, Merja-Liisa Vasarainen, Sirpa Kauppinen, Roosa Haapalainen, Susanna Kaiju, Tuomas Vanhanen

Perustelut

Asian valmistelija: hallintojohtaja Riikka Rajahalme

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 26 §:n 10 kohdan mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on päättää avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta. Edelleen hallintosäännön 24 §:n 14 kohdan mukaan aluehallitus päättää avustusten myöntämisestä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan ehdotuksen pohjalta.

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta on kokouksessaan 25.2.2025 § 11 laatinut aluehallitukselle ehdotuksen koskien sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevien järjestöavustusten myöntämistä vuodelle 2025. 

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti:

  1. "esittää aluehallitukselle, että aluehallitus päättää: myöntää vuoden 2025 avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan liitteen mukaisesti; 
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita. 

Lautakunta edellyttää, että Marjatta-säätiön avustus kohdennetaan erityisesti polkutoimintaan ja varmistetaan, että toiminta jatkuu sekä Myyrrastissa että Havurastissa."

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan avustusesitys on liitteenä ja lisäksi oheismateriaalina ovat esittelydiat lautakunnan kokouksesta 28.1.2025 koskien avustushakemusten käsittelyä. Lisäksi oheismateriaalina ovat aluehallituksen kokouksessaan 17.9.2024 § 176 hyväksymät avustusperiaatteet.

Avustusperiaatteiden 10. kohdan mukaan "Avustuspäätökset toimitetaan avustusta hakeneille sähköpostilla tai avustuksen hakijan niin pyytäessä postitse. Avustuspäätös sisältää tiedon myönnetyn avustuksen määrästä, avustuksen mahdollisista erityisehdoista sekä oikaisuvaatimuksen tekemistä koskevan ohjeen. Avustukset voidaan lähtökohtaisesti maksaa aikaisintaan myöntämispäätöksen saatua lainvoiman. Mikäli avustus tai sen osa maksetaan ennen lainvoimaisuutta, avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan jo maksetut avustukset, mikäli päätös muutoksenhaun johdosta muuttuu ja/tai elleivät avustuksen edellytykset täyty.". Aluehallituksen päätös 4.3.2025 asetetaan nähtäville ja asiaa koskevat otteet lähetetään tiistaina 11.3.2025. Tiedoksianto- ja oikaisuvaatimusaika huomioiden päätökseen on mahdollista hakea oikaisua 1.4.2025 asti. Aluehallituksen seuraavat kokoukset pidetään 25.3.2025 ja 15.4.2025. Mikäli aluehallituksen päätökseen saapuisi oikaisuvaatimus muutoksenhakuajan loppupuolella, olisi se mahdollista käsitellä vasta 15.4.2025 aluehallituksen kokouksessa ja oikaisuvaatimusta koskevaan päätökseen on muutoksenhaku hallinto-oikeudelle 30 päivää päätöksen tiedoksiannosta.

Hallintolain (434/2003) 49 f §:n mukaan päätös voidaan kuitenkin panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana, jos laissa niin säädetään tai jos päätös on luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti, tai jos päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voida lykätä. Hyvinvointialuelain 148 §:n perusteella päätös voidaan panna täytäntöön ennen kuin se on saanut lainvoiman. Täytäntöönpanoon ei kuitenkaan saa ryhtyä, jos oikaisuvaatimus tai valitus käy täytäntöönpanon johdosta hyödyttömäksi taikka jos oikaisuvaatimuksen käsittelevä toimielin tai viranhaltija taikka valitusviranomainen kieltää täytäntöönpanon. 

Ottaen huomioon järjestöavustusten maksatuksen tärkeyden järjestöille sekä avustusperiaatteissa olevan ehdon "Mikäli avustus tai sen osa maksetaan ennen lainvoimaisuutta, avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan jo maksetut avustukset, mikäli päätös muutoksenhaun johdosta muuttuu ja/tai elleivät avustuksen edellytykset täyty", on aluehallituksen päätös järjestöille myönnettävistä avustuksista perusteltua laittaa täytäntöön hallintolain 49 f §:n mukaisesti jo maaliskuun aikana aluehallituksen päätöksen tiedoksiannon ja julkaisun jälkeen.

Ehdotus

Aluehallitus päättää:

  1. myöntää vuoden 2025 avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan liitteen mukaisesti; 
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita;
  3. edellyttää, että Marjatta-säätiön avustus kohdennetaan erityisesti polkutoimintaan ja varmistetaan, että toiminta jatkuu sekä Myyrrastissa että Havurastissa;
  4. että päätös järjestöille myönnettävistä avustuksista laitetaan täytäntöön hallintolain 49 f §:n mukaisesti jo maaliskuun aikana aluehallituksen päätöksen tiedoksiannon ja julkaisun jälkeen. Päätös on perusteltua laittaa täytäntöön, ottaen huomioon järjestöavustusten maksatuksen tärkeyden järjestöille sekä avustusperiaatteissa olevan ehdon "Mikäli avustus tai sen osa maksetaan ennen lainvoimaisuutta, avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan jo maksetut avustukset, mikäli päätös muutoksenhaun johdosta muuttuu ja/tai elleivät avustuksen edellytykset täyty".

 

Muutettu päätösehdotus:

Aluehallitus päättää:

  1. myöntää vuoden 2025 avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan liitteen mukaisesti; 
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita;
  3. että päätös järjestöille myönnettävistä avustuksista laitetaan täytäntöön hallintolain 49 f §:n mukaisesti jo maaliskuun aikana aluehallituksen päätöksen tiedoksiannon ja julkaisun jälkeen. Päätös on perusteltua laittaa täytäntöön, ottaen huomioon järjestöavustusten maksatuksen tärkeyden järjestöille sekä avustusperiaatteissa olevan ehdon "Mikäli avustus tai sen osa maksetaan ennen lainvoimaisuutta, avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan jo maksetut avustukset, mikäli päätös muutoksenhaun johdosta muuttuu ja/tai elleivät avustuksen edellytykset täyty".
  4. korostaa, että järjestöavustusten käytössä ja käytön seurannassa toteutetaan aluehallituksen kokouksessaan 17.9.2024 § 176 vahvistamia järjestöavustusperiaatteita.

Päätös

Aluehallitus päätti:

  1. myöntää vuoden 2025 avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan liitteen mukaisesti; 
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita;
  3. että päätös järjestöille myönnettävistä avustuksista laitetaan täytäntöön hallintolain 49 f §:n mukaisesti jo maaliskuun aikana aluehallituksen päätöksen tiedoksiannon ja julkaisun jälkeen. Päätös on perusteltua laittaa täytäntöön, ottaen huomioon järjestöavustusten maksatuksen tärkeyden järjestöille sekä avustusperiaatteissa olevan ehdon "Mikäli avustus tai sen osa maksetaan ennen lainvoimaisuutta, avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan jo maksetut avustukset, mikäli päätös muutoksenhaun johdosta muuttuu ja/tai elleivät avustuksen edellytykset täyty".
  4. korostaa, että järjestöavustusten käytössä ja käytön seurannassa toteutetaan aluehallituksen kokouksessaan 17.9.2024 § 176 vahvistamia järjestöavustusperiaatteita.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.

------------------------

Eva Tawasoli jätti päätökseen Vihreän aluehallitusryhmän pöytäkirjalausuman, joka kuului seuraavasti: ”Järjestöt tekevät arvokasta ja korvaamatonta työtä asukkaiden hyvinvoinnin turvaamiseksi. Avustuksia on kohdennettu monipuolisesti eri järjestötoimintoihin, jotka vahvistavat hyvinvointialueen palveluverkkoa tai täydentävät sellaisia palvelualueita, joita hyvinvointialue ei itse tuota. Kuitenkin avustusmäärärahat ovat kokonaisuudessaan riittämättömät vastaamaan kasvavan alueen tarpeita, jota leimaa metropolialueen ilmiöt. Resurssien niukkuuden vuoksi yhden avustuksen kasvattaminen tarkoittaa leikkauksia toisen tärkeästä työstä. Siksi avustusten jakamisessa on ehdottoman tärkeää noudattaa määriteltyjä avustuskriteereitä, jotka turvaavat tasapuolisen kohtelun ja varmistavat tuen mahdollisimman vaikuttavan kohdentamisen.” Teemu Purojärvi ilmoitti Perussuomalaisten aluehallitusryhmän yhtyvän pöytäkirjalausumaan.

Pirkko Letto jätti päätökseen Sosialidemokraattisen aluehallitusryhmän pöytäkirjalausuman, joka kuului seuraavasti: ”Järjestötyö on tärkeää ja järjestöavustusten määrää on jatkossa saatava korotettua. Kumppanuusavustusten tulee olla pitkäjänteisiä ja ennustettavia.” Antero Eerola ilmoitti yhtyvänsä pöytäkirjalausumaan.

Päätöksenteon jälkeen pidettiin kokoustauko klo 10.37-10.41. Kokoustauon aikana palvelualuejohtaja Elina Eeva sekä aluehallituksen varajäsenet Reija Friman ja Anitta Orpana poistuivat kokouksesta ja aluehallituksen jäsenet Marja Ahava, Nina Korventaival ja Olga Gilbert saapuivat takaisin kokoukseen.

Kokouskäsittely

Aluehallituksen jäsenet Olga Gilbert, Marja Ahava ja Nina Korventaival ilmoittivat olevansa tässä asiakohdassa esteellisiä yhteisöjääviyden perusteella. He poistuivat kokouksesta ennen asian käsittelyä ja päätöksentekoa klo 9.38. Olga Gilbertin tilalle kokoukseen saapui varajäsen Reija Friman ja Marja Ahavan tilalle kokoukseen saapui varajäsen Anitta Orpana.

Palvelualuejohtaja Elina Eeva saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 9.51. Aluehallituksen varajäsen Oskari Iivarinen saapui kokoukseen asian käsittelyn aikana klo 10.24.

Käsittelyn aikana esittelijä teki muutetun päätösehdotuksen, joka kuului seuraavasti:

"Aluehallitus päättää:

  1. myöntää vuoden 2025 avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan liitteen mukaisesti; 
  2. velvoittaa avustuksen saajat noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita;
  3. että päätös järjestöille myönnettävistä avustuksista laitetaan täytäntöön hallintolain 49 f §:n mukaisesti jo maaliskuun aikana aluehallituksen päätöksen tiedoksiannon ja julkaisun jälkeen. Päätös on perusteltua laittaa täytäntöön, ottaen huomioon järjestöavustusten maksatuksen tärkeyden järjestöille sekä avustusperiaatteissa olevan ehdon "Mikäli avustus tai sen osa maksetaan ennen lainvoimaisuutta, avustuksen saaja sitoutuu palauttamaan jo maksetut avustukset, mikäli päätös muutoksenhaun johdosta muuttuu ja/tai elleivät avustuksen edellytykset täyty".
  4. korostaa, että järjestöavustusten käytössä ja käytön seurannassa toteutetaan aluehallituksen kokouksessaan 17.9.2024 § 176 vahvistamia järjestöavustusperiaatteita."


Päätettyään asiasta käydyn keskustelun aluehallituksen puheenjohtaja totesi, että Pirkko Letto oli tehnyt muutetusta pohjaehdotuksesta poikkeavan muutosesityksen. Hän esitti, että Marjatta-säätiölle annetaan avustusta 120 000 euroa ja että Marjatta-säätiölle annettava lisäys otetaan pois seuraavista avustuksista:

  • Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry avustus muutetaan 140 000 euroon (pohjaesitys 150 000 euroa)
  • Monika-Naiset liitto ry avustus muutetaan 33 000 euroon (pohjaesitys 35 000 euroa)
  • Suomen Punainen Risti, Nuorten turvatalo Vantaa-Kerava avustus muutetaan 192 000 euroon (pohjaesitys 200 000 euroa)
     

Jukka Hako ja Antero Eerola kannattivat Pirkko Leton muutosesitystä.

Koska oli tehty muutetusta pohjaehdotuksesta poikkeava kannatettu muutosesitys, totesi aluehallituksen puheenjohtaja tarpeen äänestää asiassa. Puheenjohtaja esitti äänestyksen suorittamista sähköisellä äänestysjärjestelmällä, minkä aluehallitus hyväksyi äänestystavaksi. JAA merkitsi muutetun pohjaehdotuksen kannattamista EI Pirkko Leton muutosesityksen kannattamista. JAA äänesti 11 aluehallituksen jäsentä (Sami Kanerva, Marjo Vacker, Eva Tawasoli, Markku Pyykkölä, Maarit Raja-Aho, Terhi Enjala, Teemu Purojärvi, Tanja Aidanjuuri, Reija Friman, Oskari Iivarinen, Anitta Orpana) ja EI äänesti 5 aluehallituksen jäsentä (Jukka Hako, Antero Eerola, Riitta Särkelä, Jari Sainio, Pirkko Letto), joten aluehallitus hyväksyi muutetun pohjaehdotuksen äänin 11-5.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen aluehallitukselle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen. Oikaisuvaatimus toimitetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, aluehallitus

Osoite:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue / kirjaamo
PL 1000, 01301 Vantaa
kirjaamo@vakehyva.fi

p. 09 419191

Voit myös toimittaa oikaisuvaatimuksesi paikan päällä

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7 päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana taikka kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on oikaisuvaatimuksen tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina omalla vastuulla.