Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 18.12.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 60 Alustava ehdotus sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevien järjestöavustusten myöntämisestä vuodelle 2025

VAKEDno-2024-3957

Perustelut

Asian valmistelijat: palvelualuejohtaja Elina Eeva, tehtäväaluepäällikkö Marja Veikkolainen ja erityisasiantuntija Hilda Hakkarainen

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 26 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on päättää hyvinvointialueen avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti kokouksessaan 25.9.2024 § 42 avata avustushaun hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ajalle 1.10.2024-31.10.2024.​

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan toiminnan avustushaku vuodelle 2025 oli auki lautakunnan päätöksen mukaisesti 1.10.–30.10.2024 välisen ajan.​ Hausta ilmoitettiin kuulutuksella ja viestittiin erilaisissa hyvinvointialueen viestintäkanavissa sekä 1.10.2024 järjestetyssä avustusinfossa. ​

Hakemuksia saapui yhteensä 80 kappaletta 76 eri hakijalta. Saapuneista hakemuksista 28 oli kumppanuusavustushakemuksia ja 52 toiminta-avustushakemuksia. Yksi hakemuksista saapui myöhässä ja se joudutaan hylkäämään. Haettu avustusmäärä on yhteensä noin 2,6 miljoonaa euroa. Hakemukset on käsitelty yhteistyössä hyvinvointialueen toimialojen sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien kanssa.

Avustuksia voidaan myöntää hakemuksesta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella toimiville rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille tai muille yhteisöille, joiden tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Avustuksia voidaan myöntää myös toispaikkakuntalaisille rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja yhteisöille, mikäli niiden avustettava toiminta kohdistuu keravalaisiin ja vantaalaisiin. Toiminta-avustusta voidaan myöntää myös rekisteröimättömille yhdistyksille ja toimintaryhmille.

Avustusperiaatteissa todetaan, että avustettavan toiminnan tulee

  • tukea ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja. Tukemisella ja täydentämisellä tarkoitetaan hyvinvointialueen palveluketjujen ja -kokonaisuuksien vahvistamista ja monipuolistamista yleishyödyllisellä toiminnalla.
  • edistää hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutumista ja olla hyvinvointialueen arvojen mukaista.  
  • tukea hyvinvointialueen hyvinvointisuunnitelman tavoitteiden toteutumista.  
  • olla lähtökohtaisesti avointa sekä vantaalaisille että keravalaisille asukkaille ja / tai asiakkaille.
  • kohdistua haavoittuviin ryhmiin, kuten lapsiin ja nuoriin, ikääntyneisiin, pitkäaikaissairaisiin ja vammaisiin, mielenterveys- ja päihdepalveluja tai kriisiapua tarvitseviin, asunnottomiin, toimeentulovaikeuksissa oleviin, maahanmuuttajataustaisiin henkilöihin tai vähemmistökieli- ja -kulttuuriryhmiin.

Avustusta myönnettäessä kiinnitetään huomiota toiminnan laajuuteen, toteutukseen ja vaikuttavuuteen. Avustuksen myöntämisessä huomioidaan hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutuminen, hyvinvointialueen oma palvelutoiminta sekä alueen asukkaiden tarpeet, alueelliset erityispiirteet ja hyvinvointialueen hyvinvointihaasteet. Lisäksi huomioidaan hakijan oma rahoitusosuus ja samalle hakijalle mahdollisesti aiemmin myönnettyjen avustusten käyttötarkoituksen toteutuminen.

Avustuksen saajalla tulee olla käytössä sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntemusta. Avustuksen saajan tulee lisäksi osoittaa näyttöä kohderyhmälle suunnatusta vaikuttavasta toiminnasta ja kohderyhmän osallistamisesta toiminnan kehittämiseen. Avustuksen saajalla tulee olla myös valmius toimia yhteistyössä hyvinvointialueen palvelujen, verkostojen ja muiden toimijoiden kanssa.

Avustusta myönnettäessä kiinnitetään huomiota toiminnan laajuuteen, toteutukseen ja vaikuttavuuteen. Avustuksen myöntämisessä huomioidaan hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutuminen, hyvinvointialueen oma palvelutoiminta sekä alueen asukkaiden tarpeet, alueelliset erityispiirteet ja hyvinvointialueen hyvinvointihaasteet. Lisäksi huomioidaan hakijan oma rahoitusosuus ja samalle hakijalle mahdollisesti aiemmin myönnettyjen avustusten käyttötarkoituksen toteutuminen. Hyvinvointialue voi tarpeen mukaan vaihtaa hakijan ilmoittaman avustuslajin kumppanuusavustuksesta toiminta-avustukseksi tai toisin päin.

Toiminta-avustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan voivat saada rekisteröidyt, yleishyödylliset yhdistykset ja yhteisöt. Toiminta-avustus on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan toiminnan järjestämisen kuluihin. Hyvinvointialue käyttää toiminta-avustusten jakamisessa kokonaisharkintaa. Hyvinvointialue valitsee avustuksen hakijoista ne, joiden toiminta täyttää avustusten myöntämisperiaatteiden ehdot ja joiden toiminta tukee hyvinvointialueen tavoitteita parhaiten.

Kumppanuusavustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan voivat saada rekisteröidyt, yleishyödylliset yhdistykset ja yhteisöt seuraavien perusteiden mukaisesti:

  • Toiminta vahvistaa erityisen vaikuttavalla tavalla hyvinvointialueen asukkaiden ja asiakkaiden hyvinvointia ja toiminnan puuttuminen huonontaa selkeästi kohderyhmän selviytymistä arjesta.
  • Toiminta tukee merkittävällä tavalla hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa eikä hyvinvointialue itse tuota vastaavaa palvelua lainkaan tai riittävästi.
  • Kumppanuusavustusta saavalta toiminnalta edellytetään tiivistä ja toimivaa asiakasohjausta hyvinvointialueen palveluista ja hyvinvointialueen työntekijöiden toimesta.
  • Toimintaa toteutetaan tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa.
  • Toimijalla on vapaaehtoistoimijoiden lisäksi myös palkattua henkilöstöä.

 

Avustus on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan toiminnan järjestämisen kuluihin. Avustuksen kuluina hyväksytään hakemuksessa olevat toiminnasta aiheutuvat kustannukset, kuten palkkakulut sekä yksilö- ja ryhmätoiminnasta aiheutuvat kustannukset. Avustuksella voi kattaa myös yleiskuluja, kuten vuokra- tai puhelinkuluja ja toiminnan järjestämiseen liittyviä aineiston hankintakuluja.

Hyvinvointialue käyttää toiminta-avustusten jakamisessa kokonaisharkintaa. Hyvinvointialue valitsee avustuksen hakijoista ne, joiden toiminta täyttää avustusten myöntämisperiaatteiden ehdot ja joiden toiminta tukee hyvinvointialueen tavoitteita parhaiten.

Lähidemokratia ja osallisuuslautakunnalle esitellään kokouksessa alustava ehdotus 920 000 euron avustusmäärärahan jakamisesta vuodelle 2025. Lopullisesta ehdotuksesta avustusten myöntämisestä vuodelle 2025 tehdään päätös tammikuun 2025 kokouksessa. Hallintosäännön 24 §:n 14 kohdan mukaan aluehallitus päättää avustusten myöntämisestä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan ehdotuksen pohjalta.

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta merkitsee tiedoksi alustavan ehdotuksen avustusten myöntämisestä vuodelle 2025.

Päätös

Päätettiin yksimielisesti jättää asia pöydälle ja järjestää uutta käsittelyä varten jatkokokous 16.1.2025 klo 17.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa hallintojohtaja Riikka Rajahalme, riikka.rajahalme@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Lautakunnan varapuheenjohtaja Laura Tulikorpi poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana klo 20.08.