Perustelut
Asian valmistelija: erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan tehtävänä on päättää avustushaun avaamisesta ja laatia aluehallitukselle ehdotus avustusten myöntämisestä aluehallituksen vahvistamien avustusperiaatteiden pohjalta. Edelleen hallintosäännön 23 §:n mukaan aluehallitus päättää avustusten myöntämisestä lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan ehdotuksen pohjalta.
Lähidemokratia- ja osallislautakunta laati aluehallitukselle ehdotuksen avustusten myöntämisestä kokouksessaan 6.3.2023 § 15. Lautakunnan esityksessä esitetään avustusta 29 hakijalle yhteensä 850 000 euroa. Toiminta-avustusta esitetään 21 hakijalle yhteensä 94 500 euroa ja kumppanuusavustusta kahdeksalle hakijalle yhteensä 755 500 euroa. Yhden hakijan osalta esitetään avustusta myönnettävän kumppanuusavustuksen sijaan toiminta-avustuksena. Lautakunnan esitys myönnettävistä avustuksista esityslistan liitteenä. Esityslistan oheismateriaalina on avustusesityksen laajempi taustamateriaali sekä saapuneet avustushakemukset.
Avustusvalmistelu käynnistyi hyvinvointialueella keväällä 2022. Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien johtoryhmät linjasivat toukokuussa kokouksissaan, että jatkossa sekä hyvinvointialue että kunnat avustavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutuotantoa tukevia järjestöjä yhdessä sovitun linjauksen perusteella. Hyvinvointialueen avustusperiaatteet valmisteltiin alkusyksyn aikana. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta käsitteli avustusperiaatteita 20.9.2022 § 20. Aluehallitus hyväksyi periaatteet kokouksessaan 5.10.2022 § 192. Avustusperiaatteiden mukaisesti hyvinvointialue myöntää avustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan. Aluehallitus myöntää avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan seuraavan jaottelun mukaisesti: Toiminta-avustus sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ja kumppanuusavustus sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan.
Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta teki päätöksen avustushaun avaamisesta 9.11.2022 § 30. Avustusten haku käynnistyi 24.11.2022 ja päättyi 22.12.2022 klo 12.00. Hyvinvointialueen talousarviossa on avustusmäärärahaa varattu yhteensä 850 000 euroa.
Määräaikaan mennessä hyvinvointialueen kirjaamoon saapui 50 hakemusta. Avustusta haetaan yhteensä noin 1,7 miljoonaa euroa. Avustushakemuksen peruutti kaksi hakijaa. Päätösesitys kattaa näin ollen 48 hakemusta. Hakemukset on käsitelty yhteistyössä hyvinvointialueen toimialojen sekä Vantaan ja Keravan kaupunkien kanssa.
Avustuksia myönnetään hakemuksesta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella toimiville rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja muille yhteisöille tai toispaikkakuntalaisille rekisteröidyille, yleishyödyllisille yhdistyksille ja yhteisöille, mikäli niiden avustettava toiminta kohdistuu keravalaisiin ja vantaalaisiin. Hyvinvointialue voi myöntää avustuksia yhdistyksille ja yhteisöille, joiden tehtävänä on terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen. Avustusta voidaan myöntää myös rekisteröimättömille yhdistyksille ja toimintaryhmille, mikäli siitä on erikseen määritelty kyseisen avustusmuodon avustuslajikohtaisissa periaatteissa
Avustusperiaatteissa todetaan, että hyvinvointialue myöntää avustuksia sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan ensisijaisesti siltä osin kuin toiminta tukee hyvinvointialueen lakisääteisiä tehtäviä. Avustuksia myönnetään toimintaan, joka on hyvinvointialueen arvojen mukaista ja edistää strategisten tavoitteiden toteutumista sekä tukee hyvinvointialueen omaa palvelutoimintaa. Avustusehdotusta laadittaessa kiinnitettiin huomiota toiminnan laajuuteen, toteutukseen ja vaikuttavuuteen. Lisäksi huomioitiin hakijan oma rahoitusosuus.
Sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan avustettavan toiminnan tulee
- edistää hyvinvointialueen strategisten tavoitteiden toteutumista
- tukea ja täydentää hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevia sosiaali- ja terveyspalveluja. Näitä ovat lasten, nuorten ja perheiden, aikuissosiaalityön, vammaisten, vanhusten sekä terveydenhuollon palvelut. Tukemisella ja täydentämisellä tarkoitetaan hyvinvointialueen palveluketjujen ja -kokonaisuuksien vahvistamista ja monipuolistamista yleishyödyllisellä toiminnalla.
- olla lähtökohtaisesti avointa sekä vantaalaisille että keravalaisille asukkaille ja / tai asiakkaille.
Avustuksen saajalla tulee olla käytössä sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntemusta. Avustuksen saajan tulee lisäksi osoittaa näyttöä kohderyhmälle suunnatusta vaikuttavasta toiminnasta ja kohderyhmän osallistamisesta toiminnan kehittämiseen. Avustuksen saajalla tulee olla myös valmius toimia yhteistyössä hyvinvointialueen palvelujen, verkostojen ja muiden toimijoiden kanssa. Avustettavan toiminnan tulee kohdistua haavoittuviin ryhmiin.
Kumppanuusavustuksella tuettavan toiminnan tulee lisäksi
- vahvistaa erityisen vaikuttavalla tavalla hyvinvointialueen asukkaiden ja asiakkaiden hyvinvointia ja toiminnan puuttuminen huonontaa selkeästi kohderyhmän selviytymistä arjesta.
- tukea merkittävällä tavalla hyvinvointialueen omaa palvelutuotantoa eikä hyvinvointialue itse tuota vastaavaa palvelua.
- avun ja tuen saajat tulevat toimintaan hakeutuen itse toiminnan piiriin ja / tai sosiaali- ja terveystoimen ohjaamina.
- toimintaa toteutetaan tiiviissä yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa.
- toimijalla on vapaaehtoistoimijoiden lisäksi myös palkattua henkilöstöä.
- toimijalla on vapaaehtoistoimijoiden lisäksi myös palkattua henkilöstöä.
Avustus on tarkoitettu sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan toiminnan järjestämisen kuluihin. Avustuksen kuluina hyväksytään hakemuksessa olevat toiminnasta aiheutuvat kustannukset, kuten palkkakulut sekä yksilö- ja ryhmätoiminnasta aiheutuvat kustannukset. Avustuksella voi kattaa myös yleiskuluja, kuten vuokra- tai puhelinkuluja ja toiminnan järjestämiseen liittyviä aineiston hankintakuluja.
Avustusperiaatteissa on todettu, että hyvinvointialueen avustamisen ulkopuolelle jäävät ainakin
- hallinnon kokoukset
- merkkipäivän juhlallisuudet
- varainhankinnasta tai tulon hankinnasta aiheutuvat kulut
- liiketoiminnasta aiheutuvat kulut
- velkojen korot tai lyhennykset
- perintäkulut
- alkoholikulut
- päivärahat
- jäsenmaksut
- poistot sekä
- toimitilojen remontti- ja peruskorjauskulut.
Avustuksen saajan tulee huomioida päätöksessä esitetyt mahdolliset erityisehdot. Avustus esitetään seitsemän hakijan osalta kohdennettavan ammatillisesti ohjattuun vertaistukeen ja kolmen hakijan osalta OLKA-toimintaan. Avustusta voi käyttää vain avustuspäätöksessä kohdennettuun toimintaan.
Kunnat avustavat jatkossakin muun muassa vapaaehtoiseen vertaistukeen sekä virkistystoimintaan (esimerkiksi kerhot, leirit ja retket) liittyviä toimintoja. Samaan toimintaan voi saada avustusta vain joko hyvinvointialueelta tai kunnalta.
Avustus on käytettävä myöntämisvuoden aikana. Avustukset maksetaan huhtikuun aikana (aikaisintaan 13.4.2023) myöntämispäätöksen saatua lainvoiman. Avustus maksetaan yhdessä erässä avustuksen saajan hakemuksessa ilmoittamien tietojen perusteella.
Avustuksen saajan edellytetään julkistavan joko toimintakertomuksessaan tai muulla avustuksen myöntäjän edellyttämällä tavalla tiedon, että yhteisö on saanut hyvinvointialueelta avustusta.
Mikäli myönnetystä avustuksesta maksetaan palkkoja tai palkkioita, avustuksen saajan on huolehdittava ennakonpidätyksen toimittamisesta sekä muista lakisääteisistä maksuista.
Avustuksen saajat ovat velvollisia noudattamaan aluehallituksen hyväksymiä avustusperiaatteita. Avustuksen saajan tulee laatia käyttöselvitys, josta selviää, että avustus on käytetty siihen tarkoitukseen, johon se on myönnetty. Käyttöselvitys tarvittavine liiteasiakirjoineen on jätettävä hyvinvointialueelle toukokuun 2024 loppuun mennessä. Avustusten käyttöselvityksessä on toiminnan tuotot ja kulut eriteltävä. Käyttöselvityksestä tulee myös ilmetä esimerkiksi avustettavassa toiminnassa mukana olevien henkilöiden määrä, keskeiset toteutetut toimenpiteet sekä arvio toimenpiteiden vaikutuksista.
Kun myönnetty avustus on 500 euroa tai enemmän, on rekisteröityjen yhdistysten ja yhteisöjen toimitettava käyttöselvityksen liitteenä hyväksytty toimintakertomus, hyväksytty tilinpäätös ja tilin- tai toiminnantarkastajien lausunto edelliseltä tilikaudelta. Lautakunnan esityksessä kaikki avustukset ovat yli 500 euron suuruisia.
Avustuksen saajan on toteutettava kirjanpito kirjanpitolain ja sen nojalla annettujen säädösten ja määräysten edellyttämällä tavalla. Kirjanpito on järjestettävä siten, että avustuksen käyttöä voidaan kirjanpidosta seurata. Avustusta saavissa rekisteröidyissä yhdistyksissä ja yhteisöissä on suoritettava tilin- tai toiminnantarkastus tilintarkastuslain ja yhdistyslain mukaisesti. Avustuksen hakijan tulee eriyttää yleishyödyllinen toiminta kirjanpidossa mahdollisesta palvelutuotannosta tai muusta taloudellisesta toiminnasta.
Erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen esitteli aluehallituksen selostustilaisuudessa lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan esityksen myönnettävistä avustuksista sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan vuodelle 2023.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.
Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.
Kokouskäsittely
Nina Korventaival, Pirjo Luokkala ja Riitta Särkelä ilmoittivat olevansa esteellisiä yhteisöjääviyden perusteella. He poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi klo 9.42 ja Tuija Haapalainen saapui kokoukseen Riitta Särkelän varalle. Todettiin, että tässä asiakohdassa pöytäkirjantarkastajana Riitta Särkelän tilalla toimii Jari Sainio. Antero Eerola saapui kokoukseen klo 9.42.
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.
Päätöksenteon jälkeen Tuija Haapalainen poistui kokouksesta ja Nina Korventaival, Pirjo Luokkala sekä Riitta Särkelä saapuivat takaisin kokoukseen klo 9.51. Erityisasiantuntija Pia Tasanko-Lavikainen poistui kokouksesta klo 9.51.