Kuvaus
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen konsernipalveluiden toimiala osallistuu tällä päätöksellä Sitran rahoitushakuun: Ennakoiva sosiaali- ja terveydenhuolto.
Sitra rahoittaa avautuneella rahoitushaulla kokeiluja, joissa hyödynnetään ennakoivia data- ja/tai tekoälyperustaisia menetelmiä ja jotka mahdollistavat varhaisen puuttumisen ihmisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Haun tavoitteena on lisätä ennakoivien sote-menetelmien käyttöönottoa hyvinvointialueilla vaikuttavien sote-palveluiden ja ihmisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Tuotetun menetelmän tai ratkaisun tulee näyttää, miten ennakoivan soten digitaalisia menetelmiä voidaan soveltaa hyvinvointialueilla nykyisessä sääntely-ympäristössä. Sitran rahoituksen enimmäismäärä on 500 000 euroa, josta yksittäinen hanke voi saada korkeintaan 200 000 euroa. Sitran osuus voi olla enintään 50 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen Tiedolla kohti oikea-aikaisia päihde- ja mielenterveyspalveluja –hankkeen kokonaiskustannukset ovat 90 000 €, josta Sitralta haettava osuus on 45 000 €, joka 50 % prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista.
Hankkeen päämääränä on parantaa päihde- ja mielenterveyspalvelujen kohdentamista ja kustannustehokkuutta ennakoivan soten avulla. Hankkeessa luodaan ennustemalli ja Power BI -sovellus, jotka mahdollistavat ennakoivan palvelutarpeen arvioinnin, asiakasohjauksen ja päätöksenteon. Hanke toteutetaan aikavälillä 28.5.2025 – 30.6.2026
Hankkeen tavoitteet organisaationäkökulmasta:
1. Tuottaa ennustemalli, jolla pystytään ennakoimaan päihde- ja mielenterveyspalvelujen kysyntää ja tunnistamaan tarvetta, johon ei ole vastattu.
2. Tuottaa työvälineet toimenpiteiden kohdentamiseen ja toiminnan vaikuttavuuden arviointiin.
Hankkeen tavoitteet asiakaskulmasta:
1. Alueen asiakkaat pääsevät vaikuttavan palvelun piiriin oikea-aikaisesti.
Hankkeen kohderyhmänä ovat erityisesti päihde- ja mielenterveyspalvelujen asiakkaat. Ennustemalli ja Power BI -työväline mahdollistavat ennakoivan palvelutarpeen arvioinnin, asiakasohjauksen ja päätöksenteon, mikä tehostaa resurssien kohdentamista ja parantaa palvelujen laatua lisäten ihmisten hyvinvointia ja terveydenhuollon kustannusvaikuttavuutta.