Kuvaus
Uudenmaan Vammaispalvelut Oy (1765939-7) on julkisomisteinen osakeyhtiö. Yhtiö huolehtii kiinteistöjen omistamisesta, hallinnoinnista, ylläpidosta ja hankinnasta. Suurin osa kiinteistöistä on kehitysvammaisten ja muiden erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden ryhmäkoteja, joihin hyvinvointialueet tuottavat henkilön tarvitseman palvelun.
Yhtiön tehtävänä on omistaa, hallita ja vuokrata sosiaali- ja perusterveydenhuollon palveluille asumiseen ja palvelutoimintaan tarkoitettuja kiinteistöjä ja osakehuoneistoja sekä vuokrata niitä sosiaali- ja perusterveydenhuollon palveluiden käyttöön. Yhtiö voi myös tuottaa muita sosiaali- ja perusterveydenhuollolle tarkoitettuja palveluja mukaan luettuna kiinteistöpalvelut ja rakennuttaminen. Yhtiön liikevaihto muodostuu pääsääntöisesti pelkästään olemassa olevien kiinteistöjen, rakennusten ja toimitilojen vuokraamisesta omistajilleen. Lisäksi yhtiö voi tuottaa pienimuotoisesti omistajilleen rakennuttamispalveluita ja muita kiinteistöihin liittyviä palveluita.
Yhtiön omistajina ovat Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue (2691 osaketta), Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (1631 osaketta), Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (1280 osaketta), Päijät-Hämeen hyvinvointialue (998 osaketta), Itä-Uudenmaan hyvinvointialue (811 osaketta) ja Kanta-Hämeen hyvinvointialue (590 osaketta).
Määräysvaltaa käyttäville hankintayksiköille tarjottavat palvelut ovat:
- Sosiaali- ja perusterveydenhuollon tarpeisiin tarvittavat tilaratkaisut. Tilojen vuokraus.
- Yhtiön kiinteistöjen ylläpito sekä kiinteistöjen korjaus- ja kunnossapito.
- Rakennuttamispalvelut.
Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain 15 §:n mukaan hankintalakia ei sovelleta hankintoihin, jotka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään. Sidosyksiköllä tarkoitetaan hankintayksiköstä muodollisesti erillistä ja päätöksenteon kannalta itsenäistä yksikköä.
Sidosyksikköhankintojen lisäedellytyksenä on, että hankintayksikkö yksin tai yhdessä muiden hankintayksiköiden kanssa käyttää määräysvaltaa yksikköön samalla tavoin kuin omiin toimipaikkoihinsa ja että yksikkö harjoittaa enintään viiden prosentin ja enintään 500 000 euron osuuden liiketoiminnastaan muiden tahojen kuin niiden hankintayksiköiden kanssa, joiden määräysvallassa se on. Sidosyksikössä ei saa olla muiden kuin hankintayksiköiden pääomaa.
Uudenmaan Vammaispalvelut Oy vuokraa tiloja vastaaviin käyttötarkoituksiin muille kuin omistajille. HUS-yhtymä on suurin yhtiön nimenomaisen suoran omistuksen ulkopuolinen taho, jolle Uudenmaan Vammaispalvelut Oy vuokraa tiloja ja tuottaa muita niihin liittyviä palveluita. Hyvinvointialueuudistuksesta seuranneiden muutosten perusteella HUS-yhtymälle vuokrataan vähäisissä määrin tiloja ja yhtiö voi tuottaa HUS-yhtymälle näihin liitännäisiä palveluita.
Tarkemmin eriteltynä Uudenmaan Vammaispalvelu Oy:n palvelut ja toiminta, jota myydään muille kuin omistajille:
- Sosiaali- ja perusterveydenhuollon tarpeisiin tarvittavat tilaratkaisut. Tilojen vuokraus.
- Yhtiön kiinteistöjen ylläpito sekä kiinteistöjen korjaus- ja kunnossapito.
- Rakennuttamispalvelut korjaus- ja muutostöihin.
Muille kuin omistajille suuntautuvan toiminnan tuotot ovat vuonna 2025 arviolta noin 300 000 euroa. Sidosyksikön ulosmyyntiä koskevan liiketoiminnan arvioitu osuus on suunnilleen seuraavan kahden vuoden aikana keskimäärin noin 5 prosenttia, mutta kuitenkin enintään 10 % Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n liikevaihdosta. Vuodesta 2025 alkaen ulosmyynnin osuus Uudenmaan Vammaispalvelut Oy:n liikevaihdosta on arvioiden mukaan alle 5 % ja ulosmyynnin osuus vähenee tulevaisuudessa merkittävästi.
Hankintalain (1397/2016) 15 § 3. mom. perusteella markkinaehtoista toimintaa ei katsota olevan, jos hankintayksikkö on julkaissut sen määräysvallassa olevan yksikön muille kuin määräysvaltaa käyttäville hankintayksiköille suunnitellusta myynnistä 58 §:n 3 momentissa tarkoitetun avoimuusilmoituksen, eikä hankintayksikkö saa ilmoituksessa määritellyssä määräajassa uskottavia vastauksia yksikön liiketoimintaa vastaavasta markkinaehtoisesta toiminnasta. Näin ollen sidosyksikön sallitun määräysvaltapiirin ulkopuolelle suuntautuvan myynnin prosenttiosuutta voidaan tilapäisesti nostaa momentissa tarkoitettuun 10 %.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen julkaiseman yleisen avoimuusilmoituksen tarkoituksena on kartoittaa mahdollisen markkinaehtoisen toiminnan olemassaolo.
Mikäli Länsi-Uudenmaan tekemästä avoimuusilmoituksesta tehdään oikaisuvaatimus, valitus markkinaoikeuteen tai korkeimpaan hallinto-oikeuteen, vastaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue lähtökohtaisesti myös valtuuttaneen hankintayksikön prosessista, ellei valtuuttanut hankintayksikkö itse toisin ilmoita. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on oikeus veloittaa valtuuttaneilta hankintayksiköltä valitusasiassa tehty työ jakamalla kustannukset omistettujen osakkeiden lukumäärän perusteella. Valtuutuksen antama hyvinvointialue sitoutuu noudattamaan valitusprosessin väliaikaisratkaisussa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen suosittelemaa toimintatapaa ja osallistumaan mahdollisten oikeuden määräämien kustannuksien maksamiseen.