VAKEDno-2024-5453
Lastensuojelulain 65–70 §:ssä mainituista rajoitustoimenpiteistä vastaa lastensuojelulaitoksen johtaja tai hänen määräämänsä laitoksen hoito- ja kasvatushenkilökuntaan kuuluva henkilö. Kuntouttavan sijaishuollon yksikön johtajalla, eli lastensuojelulain tarkoittamalla lastensuojelulaitoksen johtajalla, on em. määräyksen nojalla toimivalta siirtää toimivaltaa kyseisistä rajoitustoimenpiteistä tehtävissä päätöksissä muulle laitoksen hoito- ja kasvatushenkilökuntaan kuuluvalle henkilölle.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelulaitokset ovat osa perheiden erityispalvelujen palvelualueen sijaishuollon tehtäväaluetta. Lastensuojelulaissa tarkoitettua lastensuojelun laitoshoitoa järjestetään lastenkodeissa, nuorisokodeissa, koulukodeissa sekä muissa niihin rinnastettavissa lastensuojelulaitoksissa. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on kolme lastensuojelulaitosten luvalla toimivaa laitoskokonaisuutta: Lasten ja nuorten vastaanottotoiminnan yksikkö (Tammirinne ja Viertola), Kuntouttavan sijaishuollon yksikkö (Asola, Harjula, Vuorikumpu ja Kataja), sekä Kuuselan perhekuntoutuskeskus. Lisäksi laitoshoitoa toteutetaan ostopalveluna tarpeen mukaan. Tämä päätös koskettaa Kuntouttavan sijaishuollon yksikön osastoa Harjulaa.
Huostaan otettuun ja sijaishuoltoon sijoitettuun lapseen voidaan kohdistaa lastensuojelulain mukaisia rajoitustoimenpiteitä. Rajoitustoimenpiteistä säädetään lastensuojelulain (417/2007) 11 luvussa 62–71 §:ssä. Yhteydenpidon rajoittamisesta (Lastensuojelulaki 63 §) voi päättää vain yksikön johtaja. Hänen ollessaan lomalla tai muutoin pois töistä, tekee päätöksen johtajan sijainen.
Tämä delegointipäätös koskettaa seuraavia lastensuojelulain mukaisia rajoitustoimenpiteitä:
aineiden ja esineiden haltuunotto (Lastensuojelulaki 417/2007 65 §)
henkilöntarkastus (Lastensuojelulaki 417/2007 66 §)
henkilökatsastus (Lastensuojelulaki 417/2007 66 a §)
omaisuuden ja lähetysten tarkastaminen (Lastensuojelulaki 417/2007 67 §)
kiinnipitäminen (Lastensuojelulaki 417/2007 68 §)
luvatta laitoksesta poistuneen palauttaminen (Lastensuojelulaki 417/2007 69 a §)
liikkumisvapauden rajoittaminen (Lastensuojelulaki 417/2007 69§)
eristäminen (Lastensuojelulaki 417/2007 70§)
Rajoitustoimenpiteistä ja päätöksistä on vastannut lastensuojelulaitoksen johtaja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella. Kyseistä toimivaltaa on Kuntouttavan sijaishuollon yksikön Harjula-osastolla tarkoituksenmukaista siirtää lastensuojelulain hengen ja sisäisen valvonnan ohjeistuksen mukaisesti yksikön vastaavalle ohjaajalle, sosiaaliohjaajille, sairaanhoitajalle ja ohjaajalle. Määräys annetaan nimetyille henkilöille ensisijaisuusjärjestyksessä. Ensisijaisuusjärjestys määräytyy esimiehen arvioiman koulutuksen ja työkokemuksen mukaisessa järjestyksessä.
Lastensuojelulain 11. luvun säännöksiä, jotka koskevat lastensuojelulaitoksen johtajalle tai muulle henkilöstölle annettua rajoitustoimivaltaa, sovelletaan kaikissa lastensuojelulain 57 §:ssä tarkoitetuissa lastensuojelulaitoksissa riippumatta siitä, kuuluuko mainittu henkilöstö virkasuhteiseen tai muuhun henkilökuntaan, jollei erikseen lailla toisin säädetä. Muun kuin virkasuhteisen henkilön rikosoikeudellisesta virkavastuusta rajoitustoimivallan käytössä säädetään rikoslain 40 luvun 12 §:ssä.
Päätän, että:
1.1.2025 lukien sijaishuollon Kuntouttavan sijaishuollon yksikön Harjula-osastolla lastensuojelulain 65 § - 70 § mukaisia rajoitustoimenpiteitä voivat tehdä seuraavat hoito- ja kasvatushenkilökuntaan kuuluvat henkilöstön jäsenet: yksikön vastaava ohjaaja, sosiaaliohjaajat, sairaanhoitaja ja ohjaaja;
päätöskohdan 1. mukaiset henkilöt käyttävät rajoitustoimivaltaa ensisijaisuusjärjestyksessä, joka määräytyy esimiehen arvioiman koulutuksen ja työkokemuksen mukaisesti;
ensisijaisuusjärjestyksen määräävää listaa päivitetään aina henkilöstömuutosten yhteydessä.