Kuvaus
Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan sosiaalityön maisteriopiskelija***** hakee tutkimuslupaa pro gradu -tutkielmalle Positiiviset tunteet lastensuojelussa: sosiaalityöntekijöiden kukoistamisen lähteenä.
Tutkimussuunnitelman tiivistelmä
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaisia positiivisia tunteita sosiaalityöntekijät kokevat lastensuojelun sosiaalityössä, mikä niitä aiheuttaa ja kuinka niitä voidaan lisätä. Positiivisten tunteiden merkitystä tarkastellaan erityisesti sosiaalityöntekijöiden hyvinvoinnin näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa sosiaalityöntekijöiden kokemusten sekä aiemman tutkitun tiedon pohjalta uutta ymmärrystä siitä, voidaanko positiivisia tunteita vahvistamalla lisätä sosiaalityötekijöiden hyvinvointia sekä vaikuttaa lastensuojelun henkilöstön riittävyyteen ja pysyvyyteen. Kyseessä on sekä määrällisiä että laadullisia tutkimusmenetelmiä hyödyntävä tutkimus, joka kohdentuu usealle hyvinvointialueelle. Tutkimuksen ensisijaisena aineistonkeruumenetelmänä on anonyymi, verkkopohjainen kyselytutkimus. Kyselytutkimus toteutetaan hyvinvointialueella lastensuojelun avohuollon ja sijaishuollon sosiaalityöntekijöille sekä esihenkilöstölle. Tarvittaessa aineistoa kerätään lisäksi sijaishuollon sosiaalityöntekijöiltä ja esihenkilöstöltä fokusryhmähaastattelun avulla.
Aineisto anonymisoidaan. Tutkimuksen aineistonkeruuaika on 1–4/2025 ja tutkimuksen arvioitu valmistumisaika on 6/2025. Tutkielma tehdään yhteistyössä valtion tutkimusrahoitusta saaneen SOSPOLKU-tutkimushankkeen kanssa.
Tutkimuslupahakemuksen käsittely
Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 14.12.2024. Hakemukseen on saatu täydentäviä tietoja 15.1.2025. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö. Viranhaltijapäätöksen valmistelussa on huomioitu vaikutusten ennakkoarviointi.
Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset
Sähköiseen kyselyyn vastaaminen 15–30 min per henkilö. Kysely lähetetään n. 88:lle henkilölle.
Vähäisiä työaikakustannuksia tutkimuksen vastuuhenkilölle kyselyn ja tutkimustiedotteiden välittämisestä henkilöstölle. Lisäksi tutkimuksen vastuuhenkilö ja kaksi esihenkilöä informoivat kyselytutkimuksesta palvelualueen johtoryhmärakenteissa.
Mahdollisten fokusryhmien osalta tutkimuksen vastuuhenkilö lähettää haastattelukysymykset ja tutkimustiedotteet henkilöstölle. 1–3 fokusryhmää (max 6 osallistujaa). Haastattelujen (etätoteutus) kesto max. 2 h per henkilö.
Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin
Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.
Tutkija on sitoutunut siihen, ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.
Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.