§ 15 Tutkimuslupa: Palvelujärjestelmän aukot monikulttuuristen asiakkaiden tuessa -selvitys

Lataa 

VAKEDno-2024-4033

Päätöspäivämäärä

5.11.2024

Päätöksen tekijä

Perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 34 §:n mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista

Kuvaus

HUS Barnahus-hankkeen ***** ja muu tutkimustiimi hakee tutkimuslupaa Palvelujärjestelmän aukot monikulttuuristen asiakkaiden tuessa -selvitykseen, jossa Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on osallisena.

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

HUS Barnahus-hankkeen toteuttaman selvityksen tarkoituksena on tuottaa tietoa siitä, miten psykososiaalisten palveluiden järjestelmää voisi kehittää niin, että se tukisi paremmin monikulttuurisia asiakkaita lapsiin kohdistuvissa väkivaltaepäilyissä.

Selvitys toteutetaan fokusryhmähaastatteluna ja anonyymina verkkokyselynä seuraavien palvelujen työntekijöille: palveluntarpeen arviointi ja perhesosiaalityö, lapsiperheiden ja lastensuojelun päivystys, perheneuvolapalvelut sekä erososiaaliohjaus. Tutkimusaineisto anonymisoidaan.Tutkimusaineiston keruuaika on 11–12/2024 ja tutkimuksen arvioitu valmistumisaika on 02/2025.

Selvityksen tuloksena koostetaan kirjallinen julkinen raportti, jonka tavoitteena on olla avuksi palvelujen kehittämisessä jatkossa hyvinvointialueella ja laajemmin Suomessa osana Barnahus-toimintaa. Selvitys toteutetaan sisäministeriön rahoittamalla hankerahoituksella (Barnahus HUS).

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 13.9.2024. Hakemukseen on saatu täydentäviä tietoja 4.11.2024. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö. Viranhaltijapäätöksen valmistelussa on huomioitu vaikutusten ennakkoarviointi.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Yksi fokusryhmähaastattelu, (3–10 osallistujaa), haastattelun kesto n. 2 h/työntekijä. Haastattelut toteutetaan hyvinvointialueen tiloissa tai tarvittaessa Teams-haastatteluna. Webropol-verkkokyselyyn vastaaminen vie aikaa n. 20–30 min/työntekijä.

Lisäksi vähäisiä työaikakustannuksia tutkimuksen vastuuhenkilöille tutkimustiedotteiden ja verkkokyselylinkin välittämisestä henkilöstölle.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy,​ tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen,​ ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi,​ joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-​versiona kirjaamoon. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle: Palvelujärjestelmän aukot monikulttuuristen asiakkaiden tuessa -selvitys

Allekirjoitus

Reetta Voutilainen, perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja

Organisaatiotieto

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut