Kuvaus
Hankejohtaja, dosentti Kristiina Junttila hakee tutkimus- ja tietolupaa tutkimushankkeelleen Painehaavariskin arviointi, painehaavojen esiintyminen ja niiden ehkäisy sosiaali- ja terveydenhuollossa – Kansallinen monikeskustutkimus, joka toteutetaan yhteistyössä HUS:n, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja 19 muun hyvinvointialueiden kanssa.
Tutkimussuunnitelman tiivistelmä
Kansallisen monikeskustutkimuksen tarkoituksena on tuottaa tietoa a) ihon kunnon ja painehaavariskin arvioinnin toteutumisesta, b) painehaavojen ehkäisyyn käytetyistä interventioista, c) painehaavojen esiintymisestä sote-ammattilaisen toteuttaman hoidon tai hoivan aikana, sekä d) edellä mainittuihin yhteydessä olevista tekijöistä sovituissa aikuisten potilaiden, asiakkaiden ja asukkaiden toimintaympäristöissä.
Tutkimusaineisto kerätään poikkileikkauksena täysi-ikäisiltä tutkittavilta 20.3.2025 +/-1pv (kotihoidossa kolmen päivän liikkumavara) 20 hyvinvointialueen ja HUSin sovituista hoito- ja hoivayksiköistä. VAKElla tutkimukseen rekrytoidaan enintään 250 potilasta sairaalapalveluiden vuodeosastoilta ja lisäksi enintään 40 potilasta kotisairaalasta. Hoitohenkilökunta tarkistaa ko. päivänä potilaiden ihon kunnon ja kirjaa sen lomakkeille.
Painehaavoista kootaan tiedot niiden asteesta, sijainnista, syntypaikasta sekä hoitovälineiden ja -laitteiden aiheuttamista painehaavoista. Potilastietojärjestelmästä kootaan tutkittavien taustatiedot, mm. pituus, paino, ikä, sukupuoli, tupakointi, hoitoon tulon syy, painehaavariskiä lisäävät sairaudet, tiedot painehaavariskin ja ihon kunnon arvioinnista sekä ennaltaehkäisevistä interventiosta, kuten suojien ja pehmusteiden käytöstä ja asentohoidosta. Lähiesihenkilöt kokoavat yksikkökohtaisia taustatietoja painehaavojen ehkäisyn toimintamallin käytöstä (ihon kunnon tarkistus, painehaavariskin ja vajaaravitsemusriskin arviointi) sekä hoidossa tai hoivassa olevien henkilöiden lukumäärästä prevalenssipäivänä. Lisäksi ympärivuorokautista hoitoa tai hoivaa tarjoavista yksiköistä kerätään tiedot käytössä olevien potilas-, asiakas- tai asukaspaikkojen lukumäärästä prevalenssipäivänä, välittömään hoitoon tai hoivaan osallistuvan henkilöstön määrästä ja rakenteesta sekä keskimääräisistä työvuorokohtaisista arkipäivien henkilöstömääristä.
VAKEn vastuuhenkilö huolehtii tarvittavien tietojen koonnista ja tietoturvallisestä käsittelystä. Hankkeella ei ole toistaiseksi ulkopuolista rahoitusta.
Tutkimuslupahakemuksen käsittely
Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 10.12.2024. Hakemusta on täydennetty 12.12.2024. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö. Viranhaltijapäätöksen valmistelussa on huomioitu vaikutusten ennakkoarviointi.
Tutkimuksesta hyvinvointialueelle aiheutuvat kustannukset
Tiedonkeruu vie aikaa noin 30 min per tutkittava sekä sen lisäksi noin 30 min per yksikkötietojen keruu. Tiedonkeruu toteutetaan osana päivittäistä hoitotyötä, eikä vaadi lisäresursointia. Tutkittavien tiedote- ja suostumusdokumenttien sekä tarvittaessa tiedonkeruulomakkeiden ja tiedonkeruumanuaalin painatus kustannetaan osallistuvista organisaatioista. Tulostusten hinta-arvio organisaation koosta ja rekrytoitavien potilaiden määrästä riippuen on 100–500 euroa. Tietojen tallennukset organisaatiokohtaiseen tutkimusmatriisiin toteuttaa organisaation vastuuhenkilö tai sitä varten sovittu henkilö oman työnsä ohessa.
Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin
Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.
Tutkijat ovat sitoutuneet siihen, etteivät käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkijat sitoutuvat myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.
Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkijat ilmoittavat samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.