§ 17 Hankintapäätös Kuntien Tiera Oy:n turvapostipalveluiden hankinnasta

Lataa 

VAKEDno-2024-620

Päätöspäivämäärä

9.2.2024

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Päätöksen peruste

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 15 §

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosääntö 46 §

Kuvaus

Kuntien Tiera Oy on kuntatoimijoiden ja hyvinvointialueiden omistama osakeyhtiö, joka kehittää kuntien, kaupunkien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden ICT-palveluja yhteistyössä omistaja-asiakkaiden sekä muiden julkisten ja kaupallisten toimijoiden kanssa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on väliaikaisen valmistelutoimielimen päätöksellä 3.11.2021 § 4 päättänyt liittyä Kuntien Tiera Oy:n osakkaaksi.

Kuntien Tiera Oy on tarjouksessaan 5.1.2024 tarjonnut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle Tiera turvapostipalvelun käyttöönottoa hintaan 990 € (alv 0 %) ja jatkuvia palvelu turvapostin osalta hintaan 3,39 €/käyttäjä/kk (alv 0 %) ja Tiera Suiten, mikä sisältää sähköisen allekirjoituksen, salatun sähköpostin, salatun lomakepalvelun ja salatun työtilan, hintaan 9,90 €/käyttäjä/kk (alv 0 %).  Kokonaiskustannus POC varten turvapostin 100 kpl osalta 339,00 €/kk (alv 0 %) ja Tiera Suiten 100 kpl osalta 990 €/kk (alv 0 %). POC-kustannukset (Proof of Concept) yhteensä 12 kk osalta 16 938 € (alv 0 %).

POC:in jälkeisestä laajennuksesta tehdään tarvittaessa uusi päätös.

Oikeudelliset perusteet

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, myös hankintalaki) 15 §:n mukaan lakia ei sovelleta hankintoihin,​ jotka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään.

Hankintalain 15 §:n 1 momentin mukaan hankintalakia ei sovelleta hankintaan, jonka hankintayksikkö tekee sidosyksiköltään. Sidosyksiköllä tarkoitetaan hankintayksiköstä muodollisesti erillistä ja päätöksenteon kannalta itsenäistä yksikköä. Lisäksi edellytyksenä on, että hankintayksikkö yksin tai yhdessä muiden hankintayksiköiden kanssa käyttää määräysvaltaa yksikköön samalla tavoin kuin omiin toimipaikkoihinsa ja että yksikkö harjoittaa enintään viiden prosentin ja enintään 500 000 euron osuuden liiketoiminnastaan muiden tahojen kuin niiden hankintayksiköiden kanssa, joiden määräysvallassa se on. Sidosyksikössä ei saa olla muiden kuin hankintayksiköiden pääomaa.

Hankintalain 15 §:n 5 momentin mukaan hankintayksiköiden katsotaan yhdessä käyttävän määräysvaltaa sidosyksikköön, jos sidosyksikön toimielimet koostuvat kaikkien hankintayksiköiden edustajista ja hankintayksiköt voivat yhdessä käyttää ratkaisevaa päätösvaltaa sidosyksikön strategisiin tavoitteisiin ja tärkeisiin päätöksiin. Lisäksi edellytyksenä on, että sidosyksikkö toimia määräysvaltaa käyttävien hankintayksiköiden etujen mukaisesti.

Kuntien Tiera Oy toimii edellä mainitun lainkohdan mukaisena omistajiensa sidosyksikkönä, ​jolta tehtäviä hankintoja ei tarvitse hankintalain mukaisesti kilpailuttaa. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue omistaa 10 kpl Kuntien Tiera Oy:n osakkeita.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen mukanaolo Kuntien Tiera Oy:ssä perustuu arvioon, että sidosyksikköyhteyden synnyttävät edellytykset ovat täyttyneet ja voimassa, eikä hankintalain soveltamatta jättämiselle hankinnoissa Kuntien Tiera Oy:ltä ole laista johtuvaa estettä.

Hallintosääntö

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan palvelualuejohtaja päättää alle 1 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluhankinnoissa palvelualuejohtaja päättää kuitenkin alle 10 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Toimialajohtaja ja hyvinvointialuejohtaja päättävät tämän ylittävistä hankinnoista.

 

Oheismateriaali: Kuntien Tiera Oy tarjous 5.1.2024, (salassa pidettävä JulkL 24 § 1 mom 20 kohta)

 

 

Päätös

Päätän

1.       hankkia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön Kuntien Tiera Oy:n 5.1.2024 tarjouksen mukaisesti POC:n osalta Tiera Turvapalvelut käyttöönoton osalta hintaan 990,00 euroa (alv 0 %) ja

2.       100 turvapostin ja 100 Tiera Suiten jatkuvien palveluiden osalta hintaan 1 329 € /kk (alv 0 %); sekä todeta, että

3.       kustannukset yhteensä 12 kk osalta 16 938 € (alv 0 %), sekä todeta, että

4.       sopimus ei synny vielä hankintapäätöksen tiedoksi antamisella, vaan vasta myöhemmin tehtävällä erillisellä kirjallisella sopimuksella sekä todeta, että

5.       käyttöönoton kustannukset maksetaan menokohdalta 512200050 ja jatkuvat kustannukset menokohdalta 512600020.

Allekirjoitus

Timo Pitkänen
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tietohallintojohtaja

Organisaatiotieto

Tietohallinto