§ 1 Tutkimuslupa: Rajat ylittävä lastensuojelu – fokusryhmätutkimus ylirajaisten väkivaltaepäilyjen käsittelystä

Lataa 

VAKEDno-2023-4852

Päätöspäivämäärä

22.1.2024

Päätöksen tekijä

Lasten, nuorten ja perheiden toimialajohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 32 §:n mukaan toimialajohtajan toimivaltaan kuuluu päättää kyseistä toimialaa koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan ***** ja työryhmä hakee tutkimuslupaa tutkimukselle: Rajat ylittävä lastensuojelu – fokusryhmätutkimus ylirajaisten väkivaltaepäilyjen käsittelystä.

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa, millaisia ylirajaisia tilanteita lastensuojelussa kohdataan ja pureutua erityisesti ylirajaisia elementtejä sisältävien väkivaltaepäilyjen selvittelyyn ja niihin puuttumiseen lastensuojelussa. Tutkimus on osa laajempaa Ylirajainen lastensuojelu – tietoa ja palvelupolkuja (SUOJATIE) -hanketta, jossa analysoidaan rajat ylittäviä lastensuojelutilanteita sekä niihin liittyvää oikeudellista sääntelyä ja sosiaalityön käytäntöjä.

Tutkimuslupa kohdentuu hyvinvointialueen lastensuojelun ja perhesosiaalityön työntekijöiden ja sosiaaliohjaajien fokusryhmähaastatteluihin. Aineisto analysoidaan laadullisin menetelmin. Tutkimusaineiston keruuaika on 2–3/2024 ja tutkimuksen arvioitu valmistumisaika on 12/2024 mennessä. Tutkimuksesta julkaistaan lisäksi 2–4 tieteellistä artikkelia vertaisarvioidussa julkaisussa, joiden arvioitu valmistumisaika on 12/2026 loppuun mennessä sekä pro gradu -tutkielma, jonka arvioitu valmistumisaika on 5/2024 mennessä. Tutkimusaineisto anonymisoidaan.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 18.12.2023. Hakemukseen on saatu täydentäviä tietoja 20.12.2023, 21.12.2023 ja 17.1.2024. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Fokusryhmät järjestetään henkilöstön työajalla ja niiden kesto on noin 90 minuuttia. Fokusryhmiä järjestetään kolme ja kuhunkin haetaan 4–6 osallistujaa. Lisäksi vähäisiä työaikakustannuksia liittyen tutkimustiedotteeseen, jonka yhteyshenkilö välittää eteenpäin.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy,​ tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen,​ ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi,​ joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-​versiona kirjaamoon. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa *****

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilö hyvinvointialueella on *****

Valmistelija

*****

 

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle: Rajat ylittävä lastensuojelu – fokusryhmätutkimus ylirajaisten väkivaltaepäilyjen käsittelystä.

Allekirjoitus

Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialajohtaja Hanna Mikkonen

Organisaatiotieto

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut