§ 19 Vakka-portaalin jatkokehittämiseen liittyvän asiantuntijatyön hankinta

Lataa 

VAKEDno-2022-194

Päätöspäivämäärä

14.2.2024

Päätöksen tekijä

Tietohallintojohtaja

Päätöksen peruste

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016) 40 § 2 mom 2) kohta

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosääntö 46 §

Kuvaus

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue käyttää palveluissaan Sofigate Oy:n ServiceNow-palvelunhallintasovellusta, jolla on toteutettu Vakka-portaali. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on päätöksillään § 13, 19.5.2022 (VAKEDno-2022-194), § 32, 08.09.2022 (VAKEDno-2022-374) sekä § 67, 20.10.2022 (VAKEDno-2022-509) hankkinut ServiceNow IT-palveluhallintasovelluksen ja sovellukseen liittyvät asiantuntija-, ylläpito- ja kehittämispalvelut Sofigate Oy:ltä. Hankintasopimus tuli voimaan 14.10.2022.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue katsoo Vakka-portaalin olevan tärkeässä roolissa kustannussäästöjen aikaansaamiseksi tehostuneilla toimintamalleilla. Tätä tavoitetta tukee muun muassa portaalin sujuvat työnkulut, prosessit sekä nykyistä laajempi kattaus palvelupyyntö-, ja häiriöilmoituslomakkeita ja toimittajaintegraatioita. Näin ollen hyvinvointialueelle on olennaista hankkia ServiceNow IT- palvelunhallintavälineellä tehtyyn Vakka-portaaliin Sofigate Oy:ltä jatkokehittämistyötä. Vakka-portaalin sanottu kehittäminen kuuluu lisäksi hyvinvointialueen ICT 2.0 -kärkihankkeeseen.

 

Tarjous

Sofigate Oy on 26.1.2024 päivätyssä tarjouksessaan tarjonnut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle ServiceNow IT-palvelunhallintavälineellä tehdyn Vakka-portaalin jatkokehittämistä ajalle 1.2.2024-31.10.2024 maksimihintaan 500 000 € (alv 0 %). Työstä veloitetaan toteutuneiden tuntien mukaisesti.

 

Oikeudelliset perusteet

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, jäljempänä myös hankintalaki) 40 §:n 2 momentin 2) kohdan mukaan hankintayksikkö voi valita suorahankinnan, jos teknisestä tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan; lisäedellytyksenä on, että järkeviä vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ei ole eikä kilpailun puuttuminen johdu hankinnan ehtojen keinotekoisesta kaventamisesta.

Palvelunhallintasovellukseen liittyvän kehittämis- ja asiantuntijatyön hankkiminen nykyiseltä toimittajalta on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kannalta välttämätöntä, jotta työstä vastaa sama kokonaisvastuullinen toimittaja, joka vastaa myös palvelunhallintasovelluksen ylläpidosta. Toimittajan vaihtaminen tai palvelun tuottamisvastuun jakautuminen usealle toimittajalle aiheuttaisi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle yhteensopimattomuutta, kohtuuttomia teknisiä ja hallinnollisia vaikeuksia oman toimintansa sekä palvelun ylläpidon osalta ja siten vaarantaisi hyvinvointialueen tietohallintopalvelujen jatkuvuuden.

Edellä esitetyn työn hankkiminen on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kannalta välttämätöntä, jotta voidaan varmistaa hyvinvointialueen IT-palvelunhallintapalveluiden kehittäminen, häiriöttömyys ja jatkuvuus. Lisäksi teknisestä ja yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan. Järkeviä vaihtoehtoisia tai korvaavia ratkaisuja ei ole Vakka-portaalin kehittämisen varmistamiseksi.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön mukaan palvelualuejohtaja päättää alle 1 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluhankinnoissa palvelualuejohtaja päättää kuitenkin alle 10 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Toimialajohtaja ja hyvinvointialuejohtaja päättävät tämän ylittävistä hankinnoista.

 

Oheismateriaali: Sofigate Oy:n tarjous, 26.1.2024 salassapidettävä JulkL 24 § 1 mom 20) kohta

Päätös

Päätän

1.            hankkia Sofigate Oy:ltä 26.1.2024 päivätyn tarjouksen mukaisesti Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle Vakka-portaalin jatkokehittämiseen liittyvää asiantuntijatyötä maksimihintaan 500 000 € (alv 0 %); ja että

2.            sovellustukipalveluihin sovelletaan voimassa olevaa sopimusta IT- palvelunhallintasovelluksesta ja muuhun työhön soveltuvin osin voimassa olevaa integraattoripalvelusopimusta, ja että tällä päätöksellä hankittavan asiantuntijapalvelun tilauksesta allekirjoitetaan erillinen tilausliite; sekä todeta, että

3.            kustannukset maksetaan kustannuspaikalta 510100020 (Vakka-kehitys, kehitysprojektin tiedot: /6001/ITK003)

Allekirjoitus

tietohallintojohtaja Timo Pitkänen

Organisaatiotieto

Tietohallinto