Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 10.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Tilannekatsaus Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen osallisuusvalmistelusta

VAKEDno-2022-165

Perustelut

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 25 §:n mukaan lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan  tehtävänä on osallisuuden saralla vastata muun muassa hyvinvointialueen osallisuusohjelman valmistelusta, kehittää asukkaiden osallisuusmahdollisuuksia teknologian avulla sekä erilaisia menetelmiä hyödyntäen, tehdä kannanottoja ja antaa lausuntoja hyvinvointialueen osallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia sekä palveluiden yhdenvertaisuutta koskevissa asioissa sekä selvitysten, arvioinnin ja seurannan perusteella tehdä aluehallitukselle ehdotuksia toimenpiteiksi hyvinvointialueen asukkaiden ja palveluiden käyttäjien osallisuuden ja vaikuttamisen sekä palveluiden yhdenvertaisuuden kehittämiseksi.

Lautakunnan työskentelyä varten on jo tehty pohjatyötä osallisuustyön sekä osallisuusohjelman valmistelun pohjaksi. Työtä on koordinoinut erityisasiantuntija Fanni Ali-Melkkilä ja hänen tukenaan kaupunkien, hyvinvointialueen ja sote-uudistushankkeen osallisuustyön parissa työskentelevistä asiantuntijoista sekä sote-muutostuen järjestöedustajista koostuva osallisuuden koordinaatioryhmä. Koordinaatioryhmä on aloittanut toimintansa jo syksyllä, tavoitteena valmistella alustava hahmotelma hyvinvointialueen rakenteista sekä osallisuusohjelman alustavaa runkoa. Osallisuuden tarpeiden, lähtökohtien, ideaalitilan ja tavoitteiden kartoittamiseksi järjestettiin yhteensä viisi osallisuustyöpajaa loppuvuodesta 2021. Työpajoissa oli mukana muun muassa järjestöjen, seurakuntien, asukasyhdistysten ja vaikuttamistoimielinten edustajia, kokemusasiantuntijoita sekä sote-palvelujen henkilöstöä ja osallisuusasioiden parissa työskenteleviä esihenkilöitä Vantaalta ja Keravalta. Työpajoissa käsiteltiin tieto-, suunnittelu-, toiminta- ja päätöksenteko-osallisuutta asiakkaiden, asukkaiden, sidosryhmien ja henkilöstön näkökulmasta sekä pohdittiin tarpeita osallisuuden johtamiselle ja koordinoinnille. Työpajojen tuotosten pohjalta koostettiin alustava hahmotelma rakenteista sekä osallisuusohjelman runko, joiden pohjalta vuoden 2022 valmistelutyö on jatkunut.

Erityisasiantuntija Fanni Ali-Melkkilä antaa kokouksessa tarkemman tilannekatsauksen osallisuusvalmistelusta.

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta käy keskustelua ja antaa evästystä osallisuustyön ja osallisuusohjelman jatkovalmisteluun.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti keskustelun jälkeen.

Lisätietoja päätöksestä antaa sote-valmistelun muutosjohtaja Olli Huuskonen, olli.huuskonen@kerava.fi.

Kokouskäsittely

Erityisasiantuntija Fanni Ali-Melkkilä antoi kokouksessa tilannekatsauksen osallisuusvalmistelusta.