Kuvaus
Turun yliopiston Hoitotieteen laitoksen yliopisto-opettaja, ****** tutkimusryhmineen hakee tutkimuslupaa tutkimukselle ”Hyvinvoivasti ikääntyneiden palveluissa – Hoitotyöntekijöiden työuravalinnan edistäminen työhyvinvoinnin keinoin (ENTRY-hanke)”. Tutkimuslupahakemus kohdistuu hankkeen ensimmäiseen ja toiseen osakokonaisuuteen.
Tutkimussuunnitelman tiivistelmä
ENTRY-tutkimushanke kohdistuu ikääntyneiden palveluissa työskentelevien, uransa alussa olevien hoitotyöntekijöiden työhyvinvointiin ja urasuunnitelmiin. Hankkeen kokonaistavoitteena on kehittää uransa alussa olevien hoitotyöntekijöiden työhyvinvointia vahvistava ja työuria ikääntyneiden palveluihin suuntaava ja siellä pysymistä edistävä toimintakehys hyvinvointialueiden käyttöön. Ensimmäisen osatutkimuksen tarkoituksena on analysoida uransa alussa olevien hoitotyöntekijöiden työhyvinvointia ja urasuunnitelmia ikääntyneiden palveluissa. Osatutkimuksessa kerätään sähköisesti kyselytutkimusaineisto kohderyhmänä olevilta lähi- ja sairaanhoitajilta, jotka työskentelevät ikääntyneiden palveluissa. Aineistonkeruu ajoittuu helmikuuhun 2024. Toisessa osatutkimuksessa tarkoituksena on kehittää toimintakehys yhdessä sen tulevien käyttäjien kanssa. Osatutkimuksessa kerätään etäyhteydellä toteutettavissa fokusryhmähaastatteluissa haastatteluaineisto ikääntyneiden palveluiden johtajilta ja päälliköiltä. Aineistonkeruu ajoittuu maalis-huhtikuuhun 2024.
Tutkimuslupahakemuksen käsittely
Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 23.1.2024. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.
Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset
Hyvinvointialueen ikääntyneiden palvelujen johtajien ja päälliköiden ryhmähaastattelukerta vie työaikaa noin 1-1,5 tuntia. Hoitohenkilökunnalle suunnattavaan kyselyyn vastaaminen vie työaikaa noin 15 minuuttia/kysely.
Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin
Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.
Tutkija on sitoutunut siihen, ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.
Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.
Yhteyshenkilö hyvinvointialueella
Tutkimuksen yhteyshenkilöinä hyvinvointialueella toimivat vanhuspalvelujen toimialajohtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen (haastattelut) sekä kyselyn osalta palvelualuejohtaja Aila Halonen, Kotona asumista tukevat palvelut ja palvelualuejohtaja Minna Nummi, Hoiva-asumisen palvelut.
Tutkimuksen puoltaja
Tutkimuksen toteutusta puoltavat palvelualuejohtaja Aila Halonen, Kotona asumisen palvelujen palvelualue ja palvelualuejohtaja Minna Nummi, Hoiva-asumisen palvelujen palvelualue.