§ 16 Tutkimuslupa: Terveyden poliittiset määrittäjät ja terveydenhuollon oikeudenmukaisuus (POLEQUITY)

Lataa 

VAKEDno-2023-4712

Päätöspäivämäärä

9.2.2024

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 32 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää luvan antamisesta useampaa kuin yhtä toimialaa koskeviin tieteellisiin tutkimuksiin ja tietojen luovuttamisesta tähän tarkoitukseen. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan.

Kuvaus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Laura Kihlström ja tutkimuksen vastuullinen johtaja, dosentti Liina-Kaisa Tynkkynen (THL) tutkimusryhmineen hakevat tutkimuslupaa hankkeelle: "Terveyden poliittiset määrittäjät ja terveydenhuollon oikeudenmukaisuus (POLEQUITY)". 

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

POLEQUITY-hankkeessa tarkastellaan Suomen terveydenhuollon poliittisia määrittäjiä ja sitä, miten valta ja politiikka muokkaavat terveydenhuollon oikeudenmukaisuutta terveydenhuoltojärjestelmän eri tasoilla vuoden 2023 alussa voimaan astuneen sote-uudistuksen yhteydessä. Hankkeessa selvitetään, miten kansallisella ja alueellisella tasolla tehdyt poliittiset päätökset heijastuvat järjestelmän mikrotasolle palvelujen käyttäjille ja henkilökunnan arkeen sekä palvelujärjestelmän oikeudenmukaisuuteen. Hanketta rahoittaa Suomen Akatemia. Hanke on monimenetelmäinen: Siinä hyödynnetään politiikka-asiakirjoja, haastatteluita, etnografiaa ja rekisteritutkimusta. Tutkimuslupaa haetaan hankkeessa tehtävälle haastattelu- ja havainnointitutkimuksille, jotka toteutetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella huhti-kesäkuussa 2024 (Myyrmäen terveysasemalla toteutettava haastattelu- ja havainnointitutkimus, joka sisältää korkeintaan 30 henkilöstöön kuuluvaa haastateltavaa ja 30 asiakashaastattelua) ja syksyllä 2024 (hyvinvointialueen johdon haastattelut, arviolta korkeintaan 10 haastateltavaa). Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen rekisteritietoja ei kerätä.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 12.12.2023. Hakemusta on täydennetty 25.1.2024. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle aiheutuvat kustannukset

Hyvinvointialueen johdon ja henkilöstön haastattelut kestävät arviolta yhden tunnin (yhteensä 40 haastattelua). Henkilöstön informointiin menee aikaa korkeintaan 3-5 tuntia aineistonkeruun toteutuksen aikana yhteyshenkilönä toimivalle ihmiselle (huhti-kesäkuu 2024). Tutkija on päävastuussa haastateltavien rekrytoinnista.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkijat ovat sitoutuneet siihen, etteivät käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkijat sitoutuvat myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkijat ilmoittavat samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilöinä hyvinvointialueella toimivat tehtäväaluepäällikkö Merja Kristersson ja ylilääkäri Annariina Jyvälahti.

Tutkimuksen puoltaja

Hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja Kati Liukko ja tehtäväaluepäällikkö Merja Kristersson

Valmistelija

Erityisasiantuntija Anna-Maija Talvitie, anna-maija.talvitie@vakehyva.fi, TKIO-tehtäväalue

Päätös

Päätän antaa tutkimusluvan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimushankkeelle "Terveyden poliittiset määrittäjät ja terveydenhuollon oikeudenmukaisuus (POLEQUITY)".

Allekirjoitus

Hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö

Organisaatiotieto

Konsernipalvelut