§ 4 Kaivoveden fluoripitoisuusmittausten hankinta / suun terveydenhuolto

Lataa 

VAKEDno-2024-976

Päätöspäivämäärä

27.2.2024

Päätöksen tekijä

Suun terveydenhuollon palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Voimassa oleva Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 7. luvun 47 §:n mukaan palvelualuejohtaja päättää alle 1 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista.

Kuvaus

Liiallinen fluoridin saanti aiheuttaa kiillevaurioita kehittyviin hampaisiin.  Mikäli käyttöveden fluoridipitoisuus on kohonnut, tulee lapsilla rajoittaa muiden fluorituotteiden käyttöä. Jos käyttöveden fluoridipitoisuus on yli 0,7 ppm mutta alle 1,5 ppm, alle 6-vuotiaille suositellaan tahnaa, jonka fluoridipitoisuus on enintään 500 ppm. Jos käyttöveden fluoridipitoisuus yli 1,5 ppm, ei fluorihammastahnaa, fluoriditabletteja tai muita fluorituotteita tule käyttää alle 6-vuotiaille. 


Vantaan ja Keravan juomavedessä on vain vähäisiä määriä fluoridia (pitoisuus alle 0,2 ppm).  Kotitaloudet, jotka asuvat alueilla, joiden maaperässä on mahdollisesti runsaasti fluoridia ja joiden käyttövesi tulee omasta kaivosta, on riski, että juomaveden fluoridipitoisuus on kohonnut.  Perheissä, joissa on alle 6-vuotiaita lapsia ja joiden käyttövesi tulee omasta kaivosta, on syytä tutkia veden fluoridipitoisuus. 

MetropoliLab Oy on ruokaviraston ilmoituksen mukaan hyväksytty talousvesilaboratorio. Yritys tarjoaa laboratoriopalveluita yrityksille, laitoksille ja yhteisöille, kuntien ja valtion viranomaisille sekä yksityisille henkilöille. MetropoliLab Oy on Helsingin kaupungin tytäryhtiö, jonka muut omistajat ovat Espoo, Vantaa ja Kauniainen. MetropoliLab tuli osakeyhtiöksi vuonna 2010.

Päätös

Päätän, että kaivoveden fluoripitoisuusimittaukset tilataan MetropoliLab Oy:sta toistaiseksi. Tutkimus tehdään erillisen ohjeen mukaan ja tutkimuksen maksaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen suun terveydenhuollon palvelualue.

Allekirjoitus

Helena Salusjärvi-Juopperi, suun terveydenhuollon palvelualuejohtaja

Organisaatiotieto

Suun terveydenhuollon palvelut