§ 4 Vauva- ja pikkulapsiperheiden tukipalvelujen hankinta

Lataa 

VAKEDno-2024-546

Päätöspäivämäärä

28.2.2024

Päätöksen tekijä

Perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 47 §:n mukaan palvelualuejohtaja päättää alle 10 miljoonan euron sosiaali- ja terveyspalveluiden hankinnoista,​ sopimuksista ja sitoumuksista.

Kuvaus

Asian valmistelija: Hankinnan erityisasiantuntija Anna-Elina Kyllönen

Hankinnan kohteena on vauva- ja pikkulapsiperheiden tukipalvelujen hankinta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle. Hankinnan sopimuskausi on kaksi (2) vuotta alkaen maaliskuussa 2024. Hankintaan sisältyy mahdollisuus yhden (1) vuoden optiokauteen.

Tarjouspyynnössä pyydettiin tarjousta kotiin vietävästä hoidollisterapeuttisesta palvelusta ja unikoulujaksosta, joita hankitaan tarpeen mukaan hyvinvointialueen asiakkaille. Hankinnan kohde ja sitä koskevat vaatimukset kuvattiin tarjouspyynnössä ja sen liitteissä.

Hankintaa ei ole jaettu osa-alueisiin. Hankintasopimus tullaan tekemään yhden toimittajan kanssa. Tilaaja ei sitoudu tiettyihin tilaus- tai hankintamääriin. 

Hankinnan ennakoitu arvo sopimuskauden ajalle on noin 250 000 €.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 16 §:n mukainen perustelu

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen strategiassa ja siihen sisältyvässä palvelustrategiassa asetetaan muun ohella palvelujen järjestämistä linjaavat tavoitteet ja palveluiden verkoston periaatteet. Hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta on tarpeen palveluiden tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi ja asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaavien palveluiden riittävän saatavuuden takaamiseksi hyvinvointialueella.

Hankintayksikkö on huomioinut hankintaa määritellessään järjestämislain (612/2021) vaatimukset palveluiden järjestämisvastuusta ja asiakkaiden palveluiden yhdenvertaisesta toteutumisesta. Hankinta täyttää järjestämislain 12 §:ssä asetetut edellytykset palvelujen hankkimiseksi yksityisiltä palveluntuottajilta. Hankintayksikkö tulee varmistamaan palveluntuottajan kanssa tehtävällä sopimuksella järjestämislain 15 §:ssä asetetut vaatimukset. Hankintayksikkö varmistaa kyseisellä sopimuksella myös, että Palveluntuottajan mahdolliset alihankkijat täyttävät järjestämislaissa 14 §:ssä säädetyt yksityistä Palveluntuottajaa koskevat vaatimukset.

Sopimuskaudella tilaaja seuraa sopimuksenmukaista palvelun tuottamista ja sopimusvelvoitteiden täyttämistä.

Hankintamenettely

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on julkaissut 15.02.2024 tarjouspyynnön. Hankintaan ei sovelleta hankintalakia, (1397/2016) sillä kysymyksessä on liitteen E mukaisen sosiaali- ja terveyspalveluiden kynnysarvon alittava hankinta.

Tarjousten jättämisen määräaika oli 26.02.2024 klo 13:00.

Tarjousaikana tarjoajilla oli mahdollisuus esittää lisäkysymyksiä tarjouspyyntöön liittyen 14.02.2024 klo: 13:00 mennessä. Lisätietokysymyksiä ei esitetty.

Tarjousten jättämisen määräaikaan,​ 26.02.2024 klo 13:00,​ mennessä saapui yhteensä kolme (3) tarjousta.

Tarjouksen jättivät seuraavat toimittajat:

Familar Oy

Famore Oy

Helsingin ensikoti ry

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen

Tarjoajat ovat tarjouksessaan vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset. Hankintayksikkö tarkastaa tarjouspyynnön mukaisesti vaatimusten täyttymisen valituilta toimittajilta ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista.

Referenssit

Tarjouspyynnön mukaisesti Tarjoajalla tuli olla kokemusta vastaavien palveluiden toteuttamisesta viimeksi kuluneen kolmen vuoden aikana tarjouksen jättöpäivästä lukien.

Tarjousten tarkastamisessa todettiin referenssien osalta, että kaikki tarjoajat täyttivät referenssivaatimuksen.

Henkilöstö/moniammatillinen asiantuntijatiimi

Tarjouspyynnön mukaisesti Tarjoajalla tulee olla käytettävissä palvelun toteuttamiseen moniammatillinen asiantuntijatiimi, jonka asiantuntijoilla on soveltuvan alan korkeakoulututkinto sekä vähintään kolme vuotta työkokemusta vastaavien palveluiden toteuttamisesta.

Tarjousten tarkastamisessa todettiin henkilöstön osalta, että kaikki tarjoajat täyttivät vaatimuksen moniammatillisesta asiantuntijatiimistä. 

Tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus

Kaikki soveltuvuusvaatimukset täyttäneiden tarjoajien tarjoukset täyttivät myös tarjouspyynnössä hankinnan kohteelle asetetut vähimmäisvaatimukset.

Tarjousvertailu

Valintaperusteena on kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Sopimuskumppaniksi valitaan halvimman hinnan tarjonnut tarjoaja.  Hankinnan laadulliset ominaisuudet ovat vähimmäisvaatimuksia, joita ei pisteytetä ja joiden on toteuduttava koko sopimuskauden ajan. Kilpailutuksen ehdottomien vähimmäisvaatimusten katsotaan takaavan palvelulle riittävän laatutason.

Vertailuhinta muodostuu kotiin vietävän hoidollisterapeuttisen palvelun ja unikoulujakson tarjoushintojen summana. Vertailuhinnaltaan halvin tarjoaja valitaan sopimustoimittajaksi.

Tarjousvertailu ilmenee liitteestä 1, Tarjousvertailu.

Sovelletut oikeusohjeet

Hallintolaki (434/2003)

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021)

Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä (1233/2006)

Päätös

Päätän hankkia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle vauva- ja pikkulapsiperheiden tukipalveluja. Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on noin 375 000 euroa (alv. 0 %).

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 30 §:n mukaista otto- oikeuttaan. Sitova sopimus ei synny vielä hankintapäätöksen tiedoksi antamisella, vaan vasta myöhemmin tehtävällä erillisellä kirjallisella sopimuksella.

Hankintasopimus

Hankintasopimus syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätös perusteluineen ja valitusosoituksen tiedoksi.

Allekirjoitus

Reetta Voutilainen
Palvelualuejohtaja, perheitä tukevien palvelujen palvelualue

Organisaatiotieto

Hankinta