§ 5 Yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen väliarvioinnin kehittämistutkimus

Lataa 

VAKEDno-2024-627

Päätöspäivämäärä

25.3.2024

Päätöksen tekijä

Terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön § 33 mukaan toimialajohtajan toimivaltaan kuuluu päättää toimialaa koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Helsingin, Itä-Suomen, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistojen kehittämistutkimuksessa kehitetään yleislääketieteen erikoilääkärikoulutusta osaamisperustaiseksi. Tutkimus toteutetaan hyvinvointialueilla.

Erikoislääkärikoulutuksen yhdeksi elementiksi suunnitellaan valmentavalla otteella tehtävää väliarviointia, jossa tarkastellaan erikoislääkärikoulutuksen seurantajärjestelmään kertyneitä merkintöjä, joita täydennetään arvioijan tekemillä havainnoilla erikoistujan potilastyöstä sekä erikoistujan haastattelulla. Arvioinnin toteutettavuutta ja arvioinnille asetettujen tavoitteiden saavuttamista evaluoidaan, ja arviointia kehitetään edelleen kehittämistutkimuksen (design-based-research) viitekehyksessä.

Valtakunnallisessa tutkimuksessa kerätään eri osallistujaryhmiltä tietoa yksilö- ja fokusryhmähaastatteluin, joiden perusteella laaditaan kaikille osallistujille lähetettävä kysely. Lisäksi seurataan väliarviointiin käytettyjä resursseja, erityisesti ajankäyttöä. Tuloksia tarkastellaan ja väliarviointia kehitetään edelleen erikoislääkärikoulutuksen kehittäjäverkostossa syksyllä 2024. Tutkimus valmistuu kokonaisuudessaan 31.3.2025.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen osalta tutkimus tarkoittaa väliarvioinnin toteuttamista kahdelle yleislääketieteen erikoislääkärikoulutukseen osallistuvalle koulutusylilääkärin toimesta. Arviointi toteutetaan osana potilasvastaanottoja, ja potilailta pyydetään suostumus siihen, että arvioija on läsnä vastaanotolla arvioidakseen erikoistujan työtä. Tutkimus ei kohdistu potilaisiin, eikä potilaista tallenneta tietoja tutkimustarkoituksessa. Lisäksi kahdelle erikoistujalle järjestetään haastattelut, ja arvioinnin toteuttajalle fokusryhmähaastattelu. Sekä erikoistujia että arvioijaa pyydetään myös vastaamaan ajankäyttökyselyyn sekä haastattelujen perusteella laadittavaan kyselyyn. Arvioinnit, haastattelut ja kyselyt toteutetaan kesäkuun 2024 loppuun mennessä.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 6.2.2024. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Tutkimukseen osallistuminen edellyttää noin neljän tunnin työpanosta kolmelta henkilöltä.

 

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

 

Tutkija on sitoutunut siihen, ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

 

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

 

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa palvelualuejohtaja Anna Peitola.

 

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilö hyvinvointialueella on koulutusylilääkäri Taina Seppänen.

 

Valmistelija

Erityisasiantuntija Heidi Nurmi-Ahola, heidi.nurmi-ahola@vakehyva.fi

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle Yleislääketieteen erikoislääkärikoulutuksen väliarvioinnin kehittämistutkimus - YLEVÄ

Allekirjoitus

Kati Liukko, terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja

Organisaatiotieto

Terveydenhuollon palvelut