§ 5 Sopimus kehitysvammaisten lasten päivä- ja loma-ajan toiminnan järjestämisestä

Lataa 

VAKEDno-2023-3164

Päätöspäivämäärä

12.3.2024

Päätöksen tekijä

Vammaispalvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosääntö 34 §, 47 § 

Kuvaus

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa ja pelastustoimea koskevan uudistuksen toimeenpanosta ja sitä koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annetun lain (616/2021, jäljempänä myös voimaanpanolaki) 25 §:n mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseen liittyvät sopimukset siirtyivät 1.1.2023 hyvinvointialueelle, jolleivat hyvinvointialue ja kunta toisin sopineet. Keravan kaupunginhallitus on päättänyt 28.2.2022 § 62 selvityksen antamisesta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle siirtyvästä sosiaali- ja terveydenhuollon omaisuudesta, sopimuksista ja vastuista. Keravan kaupunginhallitus on täydentänyt annettua selvitystä päätöksillään 20.6.2022 § 173 sekä 7.12.2022 § 324.

Voimaanpanolain 12 §:ssä on säädetty kunnan velvollisuudesta osallistua hyvinvointialueiden valmisteluun. Tämän lainsäädännössä asetetun velvollisuuden toteuttamiseksi kunnan on tullut edesauttaa kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla hyvinvointialueen perustamista. Tämän velvollisuuden täyttämiseksi Keravan kaupunki on päättänyt kaupunginhallituksen päätöksillä tiedoksi annettujen sopimuksien siirtämisestä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle. Kyseisessä voimaanpanolaissa kunnalle ja hyvinvointialueelle jätetty laaja oikeus neuvotella siirtymävaiheen toimintatavoista.

Keravan kaupunginhallitus on päätöksellään 7.12.2022 § 324 ilmoittanut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle siirtyvän sopimuksen kehitysvammaisten lasten päivä- ja loma-ajan toiminnan järjestämisestä. Vantaan ja Keravan aluevaltuusto on edelleen merkinnyt 6.2.2023 § 8 annetun selvityksen tiedoksi. Kyseisessä selvityksessä mainittu kehitysvammaisten lasten päivä- ja loma-ajan toiminnan järjestämisestä annettu sopimus on päättynyt 31.7.2023. Näin ollen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen on tullut varmistaa kyseessä olevan toiminnan jatkuminen uudella sopimuksella.

Sopimus kehitysvammaisten lasten päivä- ja loma-ajan toiminnan järjestämisestä

Keravan kaupunki toteuttaa perusopetusikäisille kehitysvammaisille ja autistisille lapsille kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain (519/1977, jäljempänä myös erityishuoltolaki) mukaista päivä- ja lomatoimintaa. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu on siirtynyt hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Vuoden 2023 aikana vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annettuun lakiin (380/1987) on kohdistettu muutosesityksiä, joita on täsmennetty erityisesti lain voimaantulosta esitetyn osalta tiukallakin aikataululla. Valtakunnallisista epäselvyyksistä huolimatta hyvinvointialueen on tullut osaltaan turvata kehitysvammaisten päivä- ja lomatoiminnan saatavuus, jonka mukaisesti tähän päätökseen liitetyllä sopimuksella on turvattu toiminnan keskeytyksetön jatkuminen.

Sopijapuolet ovat sopineet liitteenä olevalla sopimuksella sopijapuolten välisestä vastuunjaosta ja korvauksen laskemisesta edellä mainitun toiminnan järjestämiseksi. Vastuunjaosta ja määritellystä korvauksesta on sovittu siten, että hyvinvointialue on sitoutunut vain toiminnan järjestämisestä aiheutuvien todellisten kustannusten korvaamiseen. Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, jäljempänä myös hankintalaki) 16 §:n mukaisesti tällöin on kyse hankintayksiköiden välisestä hankinnasta, jolla hankintayksiköt toteuttavat yhteistyössä ja yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi niiden vastuulla olevat yleisen edun mukaiset julkiset palvelut. Näin ollen sopimuksessa on kyse hankintayksiköiden välisestä horisontaalisesta yhteistyöstä, johon ei sovelleta hankintalakia.

Tällä päätöksellä todetaan, että liitteenä oleva, kehitysvammaisten lasten päivä- ja loma-ajan järjestämistä koskeva sopimus on hyväksytty vammaisten palvelujenpalvelualuejohtajan allekirjoituksella 30.6.2023 ja tullut voimaan 1.8.2023 alkaen toistaiseksi voimassa olevana. Myös 30.6.2023 voimassa olleen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön (33 §) mukaisesti palvelualueen johtajan toimivaltaan on kuulunut päättää muun muassa sopimuksista, sitoumuksista, sekä hankinnoista hallintosäännön mukaisesti. Hallintosäännön 47 §:n mukaan palvelualuejohtaja päättää alle 1 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluhankinnoissa palvelualuejohtaja päättää kuitenkin alle 10 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Näin ollen vammaisten palvelujen palvelualuejohtajalla on ollut toimivalta hyväksyä liitteenä oleva sopimus. Inhimillisen virheen vuoksi sopimusta koskeva viranhaltijapäätös on jäänyt ennen tekemättä ja sopimuksen lainvoimaisuus vahvistetaan ja annetaan tiedoksi tällä päätöksellä.

Päätös

Päätän hyväksyä liitteenä olevan sopimuksen kehitysvammaisten lasten päivä- ja loma-ajan toiminnan järjestämisestä ja todeta, että sopimus on pantu täytäntöön 1.8.2023 lukien. 

Allekirjoitus

Terhi Tehola, vammaisten palvelujen palvelualuejohtaja

Organisaatiotieto

Hallintopalvelut