Tarkastuslautakunta, kokous 15.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Tarkastuspäällikön viran avoimeksi julistaminen

VAKEDno-2022-203

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: päätöksenteon valmistelupäällikkö Riikka Liljeroos

Hyvinvointialueen ulkoisen valvontajärjestelmän muodostavat tarkastuslautakunta ja tilintarkastus. Ulkoinen valvonta on toimivasta johdosta ja muusta organisaatiosta riippumatonta. Ulkoisesta valvonnasta vastaavat tarkastuslautakunta ja tilintarkastajat. Hallintosäännön 84 §:n mukaan tarkastuslautakunnan alaisuudessa toimii tarkastuspäällikkö, joka valmistelee tarkastuslautakunnan käsiteltäväksi tulevat asiat, avustaa lautakuntaa toiminnan ja talouden arviointitehtävässä ja on oikeutettu tekemään toiminnan ja talouden tarkastuksia tilintarkastajan kanssa sovittavalla tavalla ja lautakunnan hyväksymän työohjelman mukaisesti.

Hallintosäännön 81 §:n mukaan tarkastuslautakunta päättää tarkastuspäällikön palkkauksesta. Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja toimii tarkastuspäällikön esihenkilönä.

Oheismateriaalina on laadittua luonnosta tarkastuspäällikön rekrytointiprosessista sekä alustavaa luonnosta hakuilmoituksesta tarkastuslautakunnan keskusteltavaksi. Tarkoituksena on, että tarkastuslautakunta voisi päättää tehtävän hakuun asettamisesta siinä vaiheessa, kun aluehallitus on ensin päättänyt tarkastuspäällikön viran perustamisesta.

Hallintosäännön 45 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Aluehallitus päättää muiden virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta sekä virkanimikkeen muuttamisesta. Hyvinvointialuejohtajan viran kelpoisuusvaatimuksista päättää aluevaltuusto. Muiden virkojen kelpoisuusvaatimuksista päätetään virkaa perustettaessa. Pelastuslautakunta päättää pelastuslaitosta koskevat asiat 24 §:n mukaisesti. Tarkastuspäällikön viran perustaminen kuuluu em. määräyksen nojalla aluehallituksen toimivaltaan.

Ehdotus

Tarkastuslautakunta käy keskustelua tarkastuspäällikön rekrytoinnista ja päättää esittää aluehallitukselle, että aluehallitus päättää:

  1. perustaa tarkastuspäällikön viran;
  2. että, tarkastuspäällikön viran kelpoisuusehtona on, kelpoisuusvaatimuksena on tehtävään soveltuvaa ylempi korkeakoulututkinto ja riittävä perehtyneisyys hallinnon ja talouden tarkastustehtäviin. Eduksi katsotaan perehtyneisyys tarkastustoimintaan ja tarkastustoimintaa tukevat lisäkoulutukset. Viran hoitaminen edellyttää suomen kielen taitoa ja tyydyttävää ruotsin kielen taitoa sekä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja.

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen esittää aluehallitukselle, että aluehallitus päättää:

  1. perustaa viipymättä tarkastuspäällikön viran;
  2. että, tarkastuspäällikön viran kelpoisuusehtona on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja hyvä perehtyneisyys hallinnon ja talouden tarkastustehtäviin sekä julkishallinnon tarkastustoimintaan. Viran hoitaminen edellyttää erinomaista suomen kielen taitoa ja tyydyttävää ruotsin kielen taitoa sekä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Mika Niikko, mika.niikko@vakehyva.fi

Perustelut

Asian valmistelija: päätöksenteon valmistelupäällikkö Riikka Liljeroos ja hallinnon asiantuntija Hannamari Harju

Aluehallitus on kokouksessaan 7.6.2022 § 104 käsittelyt tarkastuslautakunnan ehdotusta tarkastuspäällikön viran perustamisesta. Aluehallitus hyväksyi ehdotuksen yksimielisesti ja päätti: 

  1. perustaa tarkastuspäällikön viran;
  2. että, tarkastuspäällikön viran kelpoisuusehtona on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto ja hyvä perehtyneisyys hallinnon ja talouden tarkastustehtäviin sekä julkishallinnon tarkastustoimintaan. Viran hoitaminen edellyttää erinomaista suomen kielen taitoa ja tyydyttävää ruotsin kielen taitoa sekä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja.

 

Hallintosäännön 81 §:n mukaan tarkastuslautakunta päättää tarkastuspäällikön palkkauksesta. Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja toimii tarkastuspäällikön esihenkilönä. Viran julistaa haettavaksi valinnasta päättävä toimielin tai viranhaltija. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen päättää myös valittavan palkkauksesta noudattaen hyvinvointialueen palkkausjärjestelmää. Palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen päättää myös valittavan koeajan määräämisestä tai siitä sopimisesta.

Nyt kun aluehallitus on päättänyt viran perustamisesta ja viran kelpoisuusehdot, voi tarkastuslautakunta päättää viran hakuun julistamisesta ja samassa yhteydessä valita rekrytointiryhmän valmistelemaan rekrytointia sekä valita rekrytointiryhmälle puheenjohtajan ja sihteerin. Tehtävä voitaisiin julistaa haettavaksi kesäkuun lopusta heinäkuun loppuun/elokuun alkuun. Alustava luonnos rekrytointi-ilmoituksesta on oheismateriaalina.

HR-valmistelupäällikkö on tarvittaessa kokouksessa etäyhteydellä asiantuntijana.

Ehdotus

Tarkastuslautakunta päättää:

  1. julistaa tarkastuspäällikön viran avoimeksi ja asettaa hakuajaksi 22.6.-31.7;
  2. että viran täyttämisessä sovelletaan kuuden kuukauden koeaikaa;
  3. valtuuttaa tarkastuslautakunnan puheenjohtajan yhdessä hallinnon asiantuntijan ja HR-valmistelupäällikön kanssa viimeistelemään hakuilmoituksen ja valitsemaan sen julkaisukanavat;
  4. valita rekrytointiryhmän valmistelemaan rekrytointia.  

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen:

  1. julistaa tarkastuspäällikön viran avoimeksi ja asettaa hakuajaksi 22.6.-8.8.;
  2. että viran täyttämisessä sovelletaan kuuden kuukauden koeaikaa;
  3. valtuuttaa tarkastuslautakunnan puheenjohtajan yhdessä HR-valmistelupäällikön kanssa viimeistelemään hakuilmoituksen ja valitsemaan sen julkaisukanavat;
  4. valita rekrytointiryhmän seuraavasti: Mika Niikko, Ulla Kaukola, Jan-Peter Sjöroos, Tia Seppänen, Loviisa Kaartokallio, Markku Pyykkölä, Ritva Bäckström, HR:n edustaja, ja sihteeriksi hallinnon asiantuntija Hannamari Harjun. 

 

Lisätietoja päätöksestä antaa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Mika Niikko, mika.niikko@vakehyva.fi.