§ 12 Tutkimuslupa: Tunnetyöskentely sijaishuollossa, työkirja vanhemmuustyöskentelyyn

Lataa 

VAKEDno-2024-915

Päätöspäivämäärä

22.3.2024

Päätöksen tekijä

Perheiden erityispalvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 34 §:n mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijat ***** hakevat tutkimuslupaa amk-opinnäytetyöhön liittyvään tutkimukseen Tunnetyöskentely sijaishuollossa, työkirja vanhemmuustyöskentelyyn.

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Opinnäytetyön tavoitteena on luoda käytännönläheinen työkirja, joka keskittyy sijaishuollossa lapsen vanhempien kanssa tehtävään tunnetyöskentelyyn. Työkirja on suunnattu hyvinvointialueella sijaitsevan lastensuojelun kuntouttavan sijaishuoltoyksikön henkilöstölle ja sen tarkoituksena on toimia menetelmänä, joka tarjoaa konkreettisia työkaluja ja harjoituksia, joita työntekijät voivat hyödyntää lapsen vanhemman kanssa työskennellessä. Työkirjan tavoitteena on parantaa vanhempien ja lapsen välistä suhdetta, sekä vahvistaa vanhempien tunnetaitoja ja kykyä ymmärtää lapsen tarpeita. Työkirjan koostamisessa hyödynnetään lastensuojelun kuntouttavan sijaishuoltoyksikön henkilöstön näkemyksiä. Aineistonkeruu toteutetaan yksikön henkilöstölle järjestettävällä työpajalla, jonka avulla saadaan esiin henkilöstön toiveet ja tarpeet työkirjan sisällöstä. Tutkimusaineiston keruuaika on 3–5/2024 ja tutkimuksen arvioitu valmistumisaika on 5/2024.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 22.2.2024. Hakemukseen on saatu täydentäviä tietoja 14.3.2024 ja 20.3.2024. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Työpajaan osallistuu n. 7 työntekijää ja työpajan arvioitu kesto on n.1,5 h. Lisäksi vähäisiä työaikakustannuksia syntyy tutkimustiedotteiden ja valmistuneen työkirjan välittämisestä tutkimukseen osallistuville sekä työkirjasta pyydettävään palautteeseen liittyen. Työpaja järjestetään hyvinvointialueen tiloissa.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy,​ tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen,​ ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi,​ joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-​versiona kirjaamoon,​ kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa *****

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilö hyvinvointialueella on *****

Valmistelija

*****

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle: Tunnetyöskentely sijaishuollossa, työkirja vanhemmuustyöskentelyyn.

Allekirjoitus

Perheiden erityispalvelujen palvelualuejohtaja Saana Pukkio

Organisaatiotieto

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut