§ 6 Tutkimuslupa / Hoitajien ajatuksia etähoidon tulevaisuudesta

Lataa 

VAKEDno-2024-1343

Päätöspäivämäärä

15.4.2024

Päätöksen tekijä

Kotona asumisen palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön § 34 mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Hämeen ammattikorkeakoulun YAMK opiskelija Emilia Lehtinen hakee tutkimuslupaa tutkimukseen ”Hoitajien ajatuksia etähoidon tulevaisuudesta”.

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Opinnäytetyö on osa Tulevaisuuden monipuolinen etähoito -hanketta, jonka toteuttajia ovat Metropolia Ammattikorkeakoulu sekä Hämeen ammattikorkeakoulu. Vantaan ja Keravan sekä OmaHämeen -hyvinvointialueiden etäkotihoidon työntekijät sekä etähoidon yhteistyöverkostot toimivat hankkeessa työelämän yhteistyökumppaneina. Opinnäytetyö liittyy hankkeen Toimenpide 2 -osioon, jonka aikana tehdään tulevaisuuden etähoidon osaamisen ennakointikartoitus. Hankkeen tavoitteena on luoda tulevaisuustyöskentelyn avulla jaettu tulevaisuuden kuva etähoidosta. Huhtikuun ja toukokuun 2024 välisenä aikana järjestetään kolme työpajaa. Ennen työpajojen alkua osallistujille on lähetetty alkukysely. 

Opinnäytetyön tavoitteena on selvittää, millaista osaamista kotihoidon työntekijät kokevat tarvitsevansa laadukkaan etähoidon toteuttamisessa nyt ja tulevaisuudessa. Tavoitteena on myös selvittää, miten esihenkilöt voivat varmistaa kotihoidon työntekijöiden osaamisen etähoidossa ja miten he voivat vahvistaa osaamista. Opinnäytetyön tarkoituksena on saada tietoa osaamisen johtamisen merkityksestä ja siitä, miten esihenkilöt voivat varmistaa työntekijöiden osaamista etähoidossa.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 20.3.2024. Hakemusta on täydennetty 15.4.2024. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Työpajoihin osallistuminen vie työaikaa noin 2 tuntia/osallistuja/työpaja. Työpajoja järjestetään kolme.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen, ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilönä hyvinvointialueella toimii tehtäväaluepäällikkö Päivi Jussila, Kotona asumista tukevat palvelut.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteutusta puoltaa tehtäväaluepäällikkö Päivi Jussila, Kotona asumista tukevat palvelut.

Valmistelija

Erityisasiantuntija Marja Uusitalo, marja.l.uusitalo@vakehyva.fi.

 

 

 

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle ”Hoitajien ajatuksia etähoidon tulevaisuudesta”.

Allekirjoitus

Aila Halonen, Kotona asumisen palvelujen palvelualuejohtaja

Organisaatiotieto

Vanhusten palvelut