§ 9 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja Sininauha Mutterimajan välinen suorahankintasopimus tuetun asumisen asunto ensin periaatteella hankkimisesta.

Lataa 

VAKEDno-2024-1582

Päätöspäivämäärä

23.4.2024

Päätöksen tekijä

Aikuissosiaalityön palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 47 § mukaan palvelualuejohtaja päättää alle 1 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluhankinnoissa palvelualuejohtaja päättää kuitenkin alle 10 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Toimialajohtaja ja hyvinvointialuejohtaja päättävät tämän ylittävistä hankinnoista.

Kuvaus

Vantaan kaupunki järjesti mielenterveys- ja päihdekuntoutujien asumispalvelujen hankinnan tarjouskilpailun (VD/5949/02.08.00.00/2022) syksyllä 2022 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen tarpeita varten sopimuskaudelle 1.1.2023 - 31.12.2024. Sopimuskauden jälkeen sopimusta voidaan jatkaa kahdella (2) optiovuodella vuosi kerrallaan. Osioon (TUOTE 5 Tuettu asuminen asunto ensin periaatteella asumisyksikössä) valittiin tilaajan tarpeen mukaan vähintään kolme (3) palveluntuottajaa, mikäli kelpoisuusehdot täyttäviä tarjoajia ja hyväksyttäviä tarjouksia on vähintään kolme (3), mutta enintään kuusi (6) palveluntuottajaa. Sininauha OY:n Mutterimaja ei jättänyt tarjousta, mutta Sininauha tarjosi palvelua muissa yksiköissään. Mutterimajan yksikössä on palvelujen piirissä tällä hetkellä kolme hyvinvointialueen asiakasta, jotka ovat olleet Mutterimajan palvelujen piirissä jo pidemmän aikaa, ja joille kodin sijainti Keravalla on tärkeää. Tähän tuetun asumisen palveluun on siirrytty mm. palvelun tarpeen kevennyttyä. Näiden asiakkaiden palvelujen ja niiden hintojen osalta hinnoista on käyty tuottajan kanssa neuvottelut, kun asiakkaita sijoitettu palveluun vuosina 2022 ja 2023
Sovittu hinta 91,87 e/ vrk on sitovana voimassa alkaen 1.1.2024 ja vähintään 31.12.2024 asti. Lain julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 110 § (suorahankinta erityistilanteissa) mukaan hankintayksikkö voi tehdä suorahankinnan yksittäisissä tapauksissa tämän luvun mukaisissa sosiaali- ja terveyspalveluhankinnoissa, jos tarjouskilpailun järjestäminen tai palvelun tarjoajan vaihtaminen olisi ilmeisen kohtuutonta tai erityisen epätarkoituksenmukaista asiakkaan kannalta merkittävän hoito- tai asiakassuhteen turvaamiseksi. Suorahankinta edellä mainittujen asiakkaiden palveluita koskien on tarkoituksenmukaisin ratkaisu, jolla turvataan heidän palvelujen ja pitkäaikaisten hoitosuhteiden jatkuminen. Suorahankinnan hinta näiden asiakkaiden osalta heidän voimassa oleviin päätöksiinsä on 112000 euroa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 16 §:n mukainen perustelu
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen strategiassa ja siihen sisältyvässä palvelustrategiassa asetetaan muun ohella palvelujen järjestämistä linjaavat tavoitteet ja palveluiden verkoston periaatteet. Hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta on tarpeen palveluiden tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi ja asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaavien palveluiden riittävän saatavuuden takaamiseksi hyvinvointialueella.
Hankintayksikkö on huomioinut hankintaa määritellessään järjestämislain (612/2021) vaatimukset palveluiden järjestämisvastuusta ja asiakkaiden palveluiden yhdenvertaisesta toteutumisesta. Hankinta täyttää järjestämislain 12 §:ssä asetetut edellytykset palvelujen hankkimiseksi yksityisiltä palveluntuottajilta. Hankintayksikkö tulee varmistamaan
palveluntuottajan kanssa tehtävällä sopimuksella järjestämislain 15 §:ssä asetetut vaatimukset. Hankintayksikkö varmistaa kyseisellä sopimuksella myös, että Palveluntuottajan mahdolliset alihankkijat täyttävät järjestämislaissa 14 §: ssä säädetyt yksityistä Palveluntuottajaa koskevat vaatimukset.
Sopimuskaudella tilaaja seuraa sopimuksenmukaista palvelun tuottamista ja sopimusvelvoitteiden täyttämistä. Hankintayksikkö on varautunut sopimusehdoilla palveluiden jatkuvuuden hallintaan sekä potentiaalisimpiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.

Päätös

Päätän hankkia tuettua asumista Asunto ensin periaatteella Sininauhan asumisyksikössä Mutterimaja. Sopimus koskee yksikköön aiemmin sijoitettujen asiakkaiden paveluja, asikkaiden tunnisteet erillisellä liitteellä.

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto-oikeuttaan.

Sitova sopimus ei synny vielä hankintapäätöksen tiedoksi antamisella, vaan vasta myöhemmin tehtävällä erillisellä kirjallisella sopimuksella. 

Allekirjoitus

Henna Kaukonen-Nyholm Aikuissosiaalityön palvelujen palvelualuejohtaja

Organisaatiotieto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue