§ 23 Vammaispalvelu- ja sosiaalihuoltolakien mukaisten kuljetuspalvelujen hankinta

Lataa 

VAKEDno-2023-1526

Päätöspäivämäärä

23.4.2024

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 47 §:n mukaan hyvinvointialueen johtaja päättää yli yhden (1) miljoonan euron useamman toimialan hankinnoista,​ sopimuksista ja sitoumuksista. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla hyvinvointialueen johtajan toimivaltaan. 

Kuvaus

Hankinnan kohteena on vammaispalvelulain (VPL) ja sosiaalihuoltolain (SHL) mukaan järjestettävät kuljetukset ja veteraanien taksimatkat sekä kuljetuspalveluun liittyvä tilausvälityspalvelu. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle ajalle 1.6.2024- 31.5.2026. Sopimuskauden jälkeen sopimusta voidaan jatkaa yhdellä (1) kahden (2) vuoden mittaisella optiokaudella. 

Tarjouspyynnössä pyydettiin tarjousta vammaispalvelulain (VPL) ja sosiaalihuoltolain (SHL) mukaan järjestettävistä kuljetuksista ja veteraanien taksimatkoista sekä kuljetuspalveluun liittyvistä tilausvälityspalveluista. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue haki kokonaisvastuullista palveluntuottajaa, joka vastaa käyttöoikeussopimuksessa ja sen liitteissä määritellyn palvelun tuottamisesta kokonaisuudessaan.  

Sopimuksen palvelukokonaisuus sisältää henkilökuljetusten tilausten vastaanoton, yhdistelyn, välityksen, kuljetuspalvelujen järjestämisen ja valvonnan, sekä maksuliikenteen ja raportoinnin. Hankinnan kohde ja sitä koskevat vaatimukset kuvattiin tarjouspyynnössä ja sen liitteissä. 

Hankinta on jaettu kahteen (2) osa-alueeseen ja jokaiseen osa-alueeseen valitaan kolme (3) toimittajaa. Tilaaja ei sitoudu hankittaviin määriin.   
 

Hankintamenettely  

Hankinta oli kansallisen kynnysarvon ylittävä käyttöoikeussopimus. Hankintailmoitus on julkaistu HILMA ilmoituskanavassa 12.3.2024. Tarjousten jättöpäivämäärä oli 16.4.2024.  

Hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä.  

Tarjousaikana tarjoajilla oli mahdollisuus esittää lisäkysymyksiä tarjouspyyntöön liittyen 21.3.2024 klo: 12:00 mennessä ja esitettyihin kysymyksiin vastattiin 22.3.2024.  

Tarjousten jättämisen määräaikaan,​ 16.4.2024 klo: 12:00,​ mennessä saapui yhteensä kuusi (6) tarjousta. Tarjouksen jättivät osa-alueittain seuraavat tarjoajat:  

  • Osa-alue 1: Lähitaksi Oy, Mankkaan Taksi Oy, Menevä Oy, Taksi Helsinki Oy, Tmi Mikko Jokimäki ja Turbo Taxi Oy  

  • Osa-alue 2: Lähitaksi Oy, Mankkaan Taksi Oy, Menevä Oy, Tmi Mikko Jokimäki ja Turbo Taxi Oy  
     

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen 

Hankintayksikkö tulee tarkastamaan hankintalain 80 §:n mukaiset pakolliset poissulkuperusteet ennen hankintasopimuksen tekemistä.  

Hankintalain (1397/2016) 85 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia, joilla varmistetaan, että ehdokkailla ja tarjoajilla on hankintasopimuksen toteuttamiseen tarvittavat taloudelliset ja rahoitusta koskevat voimavarat. Tätä varten hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia vähimmäisliikevaihdosta tai varojen ja velkojen välisestä suhteesta. Ehdokkaat tai tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.  
 

Liikevaihtovaatimus 

Tarjouspyynnön mukaisesti Tarjoajan kolmen (3) vuoden liikevaihdon vuosien keskiarvon tulee olla ollut vähintään 1 000 000 €. Hankintayksikkö on tarkistanut kaikkien tarjoajien liikevaihtovaatimuksen toteutumisen viranomaisrekisteristä: Tarjoajista Turbo Taxi Oy ja Tmi Mikko Jokimäki eivät täyttäneet asetettua liikevaihtovaatimusta.  

Edellä mainituin perustein Hankintayksikkö hylkää: Turbo Taxi Oy:n ja Tmi Mikko Jokimäen tarjoukset.  Muut tarjoajat täyttivät soveltuvuudelle asetetut vaatimukset liikevaihtovaatimuksen osalta. 
 

Tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus 

Hankintalain 79 §:n mukaan ennen tarjousten valintaa hankintayksikön on tarkistettava, että tarjous on hankintailmoituksessa ja hankinta-asiakirjoissa asetettujen vaatimusten, ehtojen ja perusteiden mukainen. Ehdokkaat tai tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.    

Kaikki soveltuvuusvaatimukset täyttäneiden tarjoajien tarjoukset täyttivät myös tarjouspyynnössä hankinnan kohteelle asetetut vähimmäisvaatimukset.  
 

Tarjousvertailu 

Valintaperusteena on kokonaistaloudellinen edullisuus, jossa  

Osakohteessa 1. hinnan painoarvo on 80 % ja laadun painoarvo 20 %.  

Hintapisteet = (pienin tarjottu hinta/tarjottu hinta) * 80 pistettä.  

Laatupisteitä saa tarjotuista puhtaista ajoneuvoista, joiden määrä ylittää palvelukuvauksessa asetetun puhtaiden ajoneuvojen määrän minimivaatimuksen 60 ajoneuvoa. Puhtaat ajoneuvot on määritelty palvelukuvauksessa. 

Laatupisteet = (tarjotut ajoneuvot – minimimäärä) / (suurin tarjottu määrä - minimimäärä) * 20 pistettä.  

Osakohteen 1. vertailuhinta = Hintapisteet + Laatupisteet  

Osakohteessa 2. hinnan painoarvo on 100 %.  

Palvelua koskevat ehdottomat laatuvaatimukset ovat kuvattu tarjouspyynnön palvelukuvauksessa.  

Tarjouskilpailun perusteella muodostetaan puitejärjestely siihen valittujen Palveluntuottajien kesken. Puitejärjestelyn piiriin otetaan molempiin osakohteeseen korkeintaan kolme (3) Palveluntuottajaa.  

Puitejärjestelyssä mukana olevista Palveluntuottajista valitsee jokainen asiakas yksilöllisten tarpeidensa, harkintansa sekä tarjotun palvelun soveltuvuuden perusteella itselleen sopivimman. Kuljetuspalveluasiakas voi halutessaan vapaasti vaihtaa käyttämäänsä Palveluntuottajaa sopimuskauden aikana.  

Tilaaja ei sitoudu mihinkään hankintamääriin. 

Tarjousvertailut ilmenevat liitteistä Tarjousvertailu_Osakohde 1.pdf ja Tarjousvertailu_Osakohde 2.pdf 
 

Sovelletut oikeusohjeet 

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016)  
Hallintolaki (434/2003) 
Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä (1233/2006) 

Päätös

  • Päätän hankkia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle vammaispalvelulain (VPL) ja sosiaalihuoltolain (SHL) mukaan järjestettävät kuljetukset ja veteraanien taksimatkat sekä kuljetuspalveluun liittyvä tilausvälityspalvelut. Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on noin 53 000 000 euroa (alv. 0 %)  

  • Päätän hylätä Turbo Taxi Oy:n tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena. 

  • Päätän hylätä Tmi Mikko Jokimäen tarjouksen tarjouspyynnön vastaisena. 

  • Päätän valita osakohteessa 1. palveluntuottajiksi Lähitaksi Oy:n, Mankkaan Taksi Oy:n ja Menevä Oy:n. 

  • Päätän valita osakohteessa 2. palveluntuottajiksi Lähitaksi Oy:n, Mankkaan Taksi Oy:n ja Menevä Oy:n 

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto-oikeuttaan. Sitova sopimus ei synny vielä hankintapäätöksen tiedoksi antamisella, vaan vasta myöhemmin tehtävällä erillisellä kirjallisella sopimuksella. 
 

Hankintasopimus  

Hankintasopimus syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätös perusteluineen ja valitusosoituksen tiedoksi. 

Allekirjoitus

Timo Aronkytö, hyvinvointialueen johtaja

Organisaatiotieto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue