§ 10 Työkykyselvityksen asiantuntijapalvelun hankinta

Lataa 

VAKEDno-2024-1952

Päätöspäivämäärä

25.4.2024

Päätöksen tekijä

Aikuissosiaalityön palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 47 §:n mukaan palvelualuejohtaja päättää alle 1 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluhankinnoissa palvelualuejohtaja päättää kuitenkin alle 10 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla palvelualuejohtajan toimivaltaan. 

Kuvaus

Asian valmistelija: Lakimies Kari Leppäkoski 

Työkykyselvityksen tehtävänä on selvittää ja arvioida palveluun ohjattujen 18–63-vuotiaiden asiakkaiden työ- ja toimintakykyä sekä kuntoutusmahdollisuuksia. Lisäksi asiakas saa apua kuntoutus- ja työkyvyttömyysetuuksien hakemisessa. Työkykyselvitys on asiakkaalle vapaaehtoista ja maksutonta palvelua.   

Työkykyselvitys on kohdennettu sellaisille pienituloisille pitkäaikaistyöttömille, joilla sairaus, vika tai vamma saattaa olla esteenä työhön tai koulutukseen etenemiselle. Työkykyselvitys on sosiaalipalvelua ja edellyttää sosiaalialan ammattilaisen tekemän arvion ja kirjallisen lähetteen.  

Työkykyselvitys sijoittuu Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimialalla perhe- ja sosiaalipalveluihin, nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön Lännen aikuissosiaalityön palveluihin. Työkykyselvitys on osa Helsingin sosiaali- ja terveystoimen työttömien asiakkaiden palvelukokonaisuutta.   

Ennen sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtymistä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen järjestämisvastuulle, Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimi hankki työkykyselvityspalvelut Helsingin kaupungilta. Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on neuvotellut Helsingin kaupungin kanssa työkykyselvityspalvelujen tuottamisen jatkamisesta hyvinvointialueen tarpeisiin. Neuvoteltu sopimus on tarkoitus tulla voimaan, kun molemmat sopijapuolet ovat allekirjoittaneet sen ja sen on voimassa toistaiseksi. 

Kyse on sosiaali- ja terveyspalveluja koskevan kansallisen kynnysarvon alittavasta hankinnasta, joten hankintaa ei tarvitse kilpailuttaa. Lisäksi järjestämislain (612/2021) 12 § mukaan Hyvinvointialue ei saa hankkia yksityiseltä palveluntuottajalta:2) sosiaalihuoltolain 15 §:ssä tarkoitettua yksilö- ja perhekohtaista sosiaalityötä.  

Sovelletut oikeusohjeet 

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016), Hallintolaki (434/2003), Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021). 

Päätös

Päätän hyväksyä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja Helsingin kaupungin välisen työkykyselvityksen asiantuntijapalvelua koskevan sopimuksen.  

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto- oikeuttaan.  Sitova sopimus ei synny vielä hankintapäätöksen tiedoksi antamisella,

Allekirjoitus

Henna Kaukonen-Nyholm, Aikuissosiaalityön palvelujen palvelualuejohtaja 

Organisaatiotieto

Hankinta