§ 26 Yhdyspintasopimus valmiussuunnittelusta ja kriiseihin varautumisesta

Lataa 

VAKEDno-2024-1971

Päätöspäivämäärä

26.4.2024

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosäännön 32 §:n mukaan hyvinvointialuejohtaja vastaa muiden hyvinvointialueiden kanssa tehtävästä yhteistyöstä, valtakunnallista ja kansainvälisestä yhteistyöstä ja edunvalvonnasta sekä viranomaisyhteistyöstä. 

Kuvaus

Hyvinvointialueiden tulee pystyä hoitamaan tehtävänsä ja turvata asukkaiden hyvinvointi ulkoisen tai sisäisen toimintaympäristön häiriöistä, uhkista ja riskeistä huolimatta. Hyvinvointialueiden kokonaisturvallisuutta hallitaan muun muassa varautumissuunnittelun avulla, ja varautuminen on osa hyvinvointialueen riskienhallintaa.

Hyvinvointialueiden yleisestä varautumisvelvollisuudesta säädetään muun muassa valmiuslain (1552/2011) 12 §:ssä, joka antaa hyvinvointialueelle laajan mahdollisuuden järjestää varautuminen haluamallaan tavalla. Lisäksi valmiuslain säännöstä täydentävissä erityislaeissa on säännöksiä varautumisvelvollisuudesta, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain (612/2021) 50 §:ssä, joka velvoittaa hyvinvointialuetta varautumaan häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin ennakkoon tehtävillä valmiussuunnitelmilla sekä muilla toimenpiteillä yhteistyössä alueensa kuntien ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyöalueensa hyvinvointialueiden kanssa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on neuvotellut Vantaan kaupungin ja Keravan kaupungin kanssa valmiussuunnittelua ja kriiseihin varautumista koskevasta yhteistyöstä. Yhdyspintasopimuksella pyritään takaamaan palvelujen jatkuvuus ja tehtävien mahdollisimman häiriötön hoitaminen, reaaliaikaisen tiedon välittäminen osapuolille sekä mahdollisesti tarvittavat, tavanomaisesta poikkeavat, toimenpiteet häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa. Lisäksi sopimuksella on tarkoitus varmistaa osapuolten yhteistoiminnan säännöllisyys ja rakenteet, häiriötilanteiden tilannekuvan muodostaminen ja jakaminen sekä yhteistyö kriisijohtamisessa ja -viestinnässä.

Osapuolten vastuut ja velvoitteet määritellään yhdyspintasopimuksessa erikseen. Osapuolet vastaavat omista henkilöstöresursseistaan, materiaaleista, tiloista ja työajan käytöstä ja sitoutuvat niiden jakamiseen erikseen sovittavilla tavoilla osapuolten välillä sopimuksessa kuvattuun toimintaan. Lähtökohtaisesti osapuolet vastaavat yhteistyön kustannuksista omakustannusperiaatteella.

Päätös

Päätän hyväksyä yhdyspintasopimuksen valmiussuunnittelusta ja kriiseihin varautumisesta Vantaan kaupungin, Keravan kaupungin ja Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen välillä. 

Allekirjoitus

Timo Aronkytö, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Hyvinvointialuejohtaja