§ 11 Päihdepalvelujen hankinta

Lataa 

VAKEDno-2023-1897

Päätöspäivämäärä

12.6.2024

Päätöksen tekijä

Terveydenhuollon palvelujen toimialajohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännössä 47 §:ssä säädetään toimivallasta hankinnoissa. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla toimialajohtajan toimivaltaan.  

Kuvaus

Asian valmistelija: Hankinnan erityisasiantuntija Anna-Elina Kyllönen 

 

Hankinnan kohteena on päihdepalvelujen hankinta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle toistaiseksi voimassa olevalle sopimuskaudelle 2.9.2024 alkaen. 

Kyseessä on hankintalain (Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista 1397/2016) liitteen E mukainen hankinta. Hankinta toteutetaan dynaamisena tarjousmenettelynä, joka tarkoittaa Tilaajan itsensä suunnittelemaa, hankintalain periaatteiden mukaista menettelyä hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkimiseen.  

Hankinnan kohde ja sitä koskevat vaatimukset kuvattiin tarjouspyynnössä ja sen liitteissä. 

Hankinta on jaettu osa-​alueisiin seuraavasti: 

1 Avokuntoutus 

2 Kuntouttava laitoshoito 

3 Laitosvieroitushoito 

4 Kotiin vietävä vieroitushoito 

5 Opioidikorvaushoito 

6 Opioidikorvaushoitopotilaiden lääkejako viikonloppuisin ja arkipyhäpäivinä 

Tarjoaja on voinut tehdä tarjouksen yhteen tai useampiin osa-​alueisiin. Toimittajilta tehdään hankintoja pääsääntöisesti hinnan mukaisessa etusijajärjestyksessä. Tilaaja ei sitoudu tiettyihin tilaus- tai hankintamääriin.   

Hankinnan ennakoitu arvo sopimuskauden ajalle on ollut noin 15 850 000 euroa. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 16 §:n mukainen perustelu 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen strategiassa ja siihen sisältyvässä palvelustrategiassa asetetaan muun ohella palvelujen järjestämistä linjaavat tavoitteet ja palveluiden verkoston periaatteet. Hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta on tarpeen palveluiden tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi ja asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaavien palveluiden riittävän saatavuuden takaamiseksi hyvinvointialueella.  

Hankintayksikkö on huomioinut hankintaa määritellessään järjestämislain (612/2021) vaatimukset palveluiden järjestämisvastuusta ja asiakkaiden palveluiden yhdenvertaisesta toteutumisesta. Hankinta täyttää järjestämislain 12 §:ssä asetetut edellytykset palvelujen hankkimiseksi yksityisiltä palveluntuottajilta. Hankintayksikkö tulee varmistamaan palveluntuottajan kanssa tehtävällä sopimuksella järjestämislain 15 §:ssä asetetut vaatimukset. Hankintayksikkö varmistaa kyseisellä sopimuksella myös, että Palveluntuottajan mahdolliset alihankkijat täyttävät järjestämislaissa 14 §:ssä säädetyt yksityistä Palveluntuottajaa koskevat vaatimukset.  

Sopimuskaudella tilaaja seuraa sopimuksenmukaista palvelun tuottamista ja sopimusvelvoitteiden täyttämistä. Hankintayksikkö on varautunut sopimusehdoilla palveluiden jatkuvuuden hallintaan sekä potentiaalisimpiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin. 

Hankintamenettely ja hankinnan kuvaus 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on julkaissut 9.4.2024 hankintalain (1397/2016) liitteen E:n mukaisen sosiaalipalvelut ja muut erityispalvelut-​hankintailmoituksen HILMA-​portaalissa. Hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä.  

Tarjousaikana tarjoajilla oli mahdollisuus esittää lisäkysymyksiä tarjouspyyntöön liittyen 19.4.2024 klo: 13:00 mennessä ja esitettyihin kysymyksiin vastattiin 25.4.2024. 

Tarjousten jättämisen määräaikaan,​ 13.5.2024 klo: 13:00,​ mennessä saapui yhteensä kaksikymmentäkolme (23) tarjousta. 

Tarjouksen jättivät osa-​alueittain seuraavat palveluntuottajat: 

  1. Avokuntoutus: A-klinikka Oy, Avominne klinikat, Kalliolan Klinikka Oy, Kantamo Oy, Rinnekodit Oy, Sininauha Oy ja Tukikohta ry 

  1. Kuntouttava laitoshoito 

  • Päihde-, lääke- ja/tai toiminnallisten riippuvuuksien lyhytaikainen yksilölaitoskuntoutus: Aarni Rehab Oy, Abnoy Oy, A-klinikka Oy, Emiana Oy, Hoitokoti Tuhkimo Oy, Kalliolan klinikka Oy, Kantamo Fenix Oy, Kantamo Oy, Kostamokoti Oy, Koutakoti Oy, Maivita Oy, Mikkeli-yhteisö VAK ry, Sanaskoti Oy, Suvera Oy, Tervassalon Päihdeklinikka Oy, Toipumo Oy ja VAK ry Kankaanpään A-koti 

  • Päihde-, lääke- ja/tai toiminnallisten riippuvuuksien lyhytaikainen yksilölaitoskuntoutus, sisältäen lääkinnällisen tutkimuksen ja hoidon (muun kuin päihdesairauden hoidon): A-klinikka Oy, Emiana Oy, Kalliolan klinikka Oy, Kantamo Fenix Oy, Kantamo Oy, Kostamokoti Oy, Mikkeli-yhteisö VAK ry, Sanaskoti Oy, Suvera Oy, Tervassalon Päihdeklinikka Oy, Toipumo Oy ja VAK ry Kankaanpään A-koti 

  • Perheiden lyhytaikainen laitoskuntoutus: A-klinikka Oy, Kostamokoti Oy ja VAK ry Kankaanpään A-koti 

  1. Laitosvieroitushoito: A-klinikka Oy ja Suvera Oy 

  1. Kotiin vietävä vieroitushoito: A-klinikka Oy, Sininauha Oy, Sinivida Oy ja Uudenmaan tukitupa Oy 

  1. Opioidikorvaushoito: A-klinikka Oy, Rinnekodit Oy ja Sininauha oy 

  1. Opioidikorvaushoitopotilaiden lääkejako viikonloppuisin ja arkipyhäpäivinä: A-klinikka Oy, Rinnekodit Oy ja Sininauha oy 

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen 

Hankintalain (1397/2016) 85 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia, joilla varmistetaan, että ehdokkailla ja tarjoajilla on hankintasopimuksen toteuttamiseen tarvittavat taloudelliset ja rahoitusta koskevat voimavarat. Tätä varten hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia vähimmäisliikevaihdosta tai varojen ja velkojen välisestä suhteesta. 

Hankintalain (1397/2016) 83 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa ehdokkaiden tai tarjoajien teknistä ja ammatillista pätevyyttä koskevia 84—86 §:ssä tarkoitettuja vaatimuksia.  

Ehdokkaat tai tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta. 

Tarjoajat ovat tarjouksessaan vakuuttaneet täyttävänsä tarjouspyynnössä asetetut soveltuvuusvaatimukset. Hankintayksikkö tarkastaa tarjouspyynnön mukaisesti vaatimusten täyttymisen valituilta toimittajilta ennen hankintasopimuksen allekirjoittamista. 

Tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus 

Hankintalain 79 §:n mukaan ennen tarjousten valintaa hankintayksikön on tarkistettava, että tarjous on hankintailmoituksessa ja hankinta-asiakirjoissa asetettujen vaatimusten, ehtojen ja perusteiden mukainen. Ehdokkaat tai tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta. 

Hankintayksikkö pyysi seuraavilta tarjoajilta täsmennyksen kuntouttavan laitoshoidon palvelukuvauksessa esitettyjen vähimmäisvaatimusten täyttymistä koskien: Aarni Rehab Oy, Emiana Oy, Kalliolan klinikka Oy, Kantamo Fenix Oy, Kantamo Oy, Kostamokoti Oy, Mikkeli-yhteisö VAK ry, Sanaskoti Oy, Suvera Oy, Tervassalon Päihdeklinikka Oy, Toipumo Oy ja VAK ry Kankaanpään A-koti, sekä opioidikorvaushoidon palvelukuvauksessa esitettyjen vähimmäisvaatimusten täyttymistä koskien Rinnekodit Oy:ltä. 

Saatujen täsmennysten perusteella Emiana Oy:n tarjous hylättiin osa-alueesta 2 kuntouttava laitoshoito; päihde-, lääke- ja/tai toiminnallisten riippuvuuksien lyhytaikainen yksilölaitoskuntoutus, sisältäen lääkinnällisen tutkimuksen ja hoidon (muun kuin päihdesairauden hoidon), sillä tarjoajalta saatu vastaus ei täyttänyt esitettyihin vähimmäisvaatimuksiin sitoutumista vaan vastauksessa esitettiin lisäehtoja.  

Muut tarjoukset täyttivät tarjouspyynnössä hankinnan kohteelle asetetut vähimmäisvaatimukset.  

Tarjousvertailu 

Valintaperusteena on kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena on osa-alueissa 1–5 hinta-laatusuhde, ja osa-alueessa 6 halvin hinta. Palvelua koskevat ehdottomat laatuvaatimukset ovat kuvattu tarjouspyynnön palvelukuvauksessa. 

Vertailupisteet laskettiin kullekin osa-alueelle erikseen seuraavasti 

1 Avokuntoutus:  

Hinta, enintään 95 pistettä. Halvin tarjous saa 95 pistettä. Muiden tarjousten pisteet lasketaan seuraavasti: (pienin annettu arvo / tarjottu arvo) * maksimipisteet. 

Laatu, enintään 5 pistettä.  

Palvelun toteutuksessa käytetään kokemusasiantuntijaa. 

Kyllä = 2 pistettä Ei = 0 pistettä 

Palvelun toteutuksessa käytetään Palko-suositusten mukaisia terapeuttisia menetelmiä.  

Kyllä = 2 pistettä Ei = 0 pistettä 

Tarjoaja tuottaa palvelun suomen- ja ruotsin kielen lisäksi sujuvalla englannin kielellä. 

Kyllä = 1 pistettä Ei = 0 pistettä 

Lopuksi hinta- ja laatupisteet lasketaan yhteen, maksimipistemäärän ollessa 100. 

 

2 Kuntouttava laitoshoito: 

Pisteet lasketaan ja vertailu toteutetaan erikseen päihde-, lääke- ja/tai toiminnallisten riippuvuuksien lyhytaikaisen yksilölaitoskuntoutuksen, päihde-, lääke- ja/tai toiminnallisten riippuvuuksien lyhytaikaisen yksilölaitoskuntoutuksen, sisältäen lääkinnällisen tutkimuksen ja hoidon (muun kuin päihdesairauden hoidon) sekä perheiden lyhytaikaisen laitoskuntoutuksen osalta seuraavasti: 

Hinta, enintään 93 pistettä. Halvin tarjous saa 93 pistettä. Muiden tarjousten pisteet lasketaan seuraavasti: (pienin annettu arvo / tarjottu arvo) * maksimipisteet. 

Laatu, enintään 7 pistettä: 

Palveluntuottajalla on mahdollisuus toteuttaa opioidikorvaushoitoa laitoskuntoutuksen aikana. Kyllä = 2 pistettä Ei = 0 pistettä 

Palvelun toteutuksessa käytetään Palko-suositusten mukaisia terapeuttisia menetelmiä. 

Kyllä = 2 pistettä Ei = 0 pistettä 

Palvelun toteutuksessa käytetään kokemusasiantuntijaa. 

Kyllä = 1 piste Ei = 0 pistettä 

Tarjoajalla on kuvattuna oma hoito-ohjelma toiminnallisten riippuvuuksien hoitoon, kuten peliriippuvuuksien hoitoon ja hoito-ohjelmaa toteutetaan käytännössä. Kuvauksen tulee olla yhden A4 mittainen. 

Kyllä = 1 piste 

Ei = 0 pistettä 

Tarjoaja tuottaa palvelun suomen- ja ruotsin kielen lisäksi sujuvalla englannin kielellä. 

Kyllä = 1 piste Ei = 0 pistettä 

Lopuksi hinta- ja laatupisteet lasketaan yhteen, maksimipistemäärän ollessa 100.  

 

3 Laitosvieroitushoito: 

Hinta, enintään 97 pistettä. Yhteenlasketulta kokonaishinnaltaan halvin tarjous saa 97 pistettä. Muiden tarjousten pisteet lasketaan seuraavasti: (pienin annettu arvo / tarjottu arvo) * maksimipisteet. 

Laatu, enintään 3 pistettä: 

Palvelun toteutuksessa käytetään kokemusasiantuntijaa. 

Kyllä = 1 piste Ei = 0 pistettä 

Palvelun toteutuksessa on strukturoitu ryhmähoito osana päiväohjelmaa.  

Kyllä = 1 piste Ei = 0 pistettä 

Tarjoaja tuottaa palvelun suomen- ja ruotsin kielen lisäksi sujuvalla englannin kielellä. 

Kyllä = 1 piste Ei = 0 pistettä 

Lopuksi hinta- ja laatupisteet lasketaan yhteen, maksimipistemäärän ollessa 100.  

 

4 Kotiin vietävä vieroitushoito: 

Hinta, enintään 99 pistettä. Halvin tarjous saa 99 pistettä. Muiden tarjousten pisteet lasketaan seuraavasti: (pienin annettu arvo / tarjottu arvo) * maksimipisteet. 

Laatu, enintään 1 piste: 

Tarjoaja tuottaa palvelun suomen- ja ruotsin kielen lisäksi sujuvalla englannin kielellä. 

Kyllä = 1 piste Ei = 0 pistettä 

Lopuksi hinta- ja laatupisteet lasketaan yhteen, maksimipistemäärän ollessa 100.  

 

5 Opioidikorvaushoito: 

Hinta, enintään 96 pistettä. Yhteenlasketulta kokonaishinnaltaan halvin tarjous saa 96 pistettä. Muiden tarjousten pisteet lasketaan seuraavasti: (pienin annettu arvo / tarjottu arvo) * maksimipisteet. 

Laatu, enintään 4 pistettä: 

Palveluntuottajalla on mahdollisuus toteuttaa kognitiivisia- ja/tai käyttäytymisterapiajaksoja lisäpalveluna. 

Kyllä = 2 pistettä Ei = 0 pistettä 

Palvelun toteutuksessa käytetään kokemusasiantuntijaa. 

Kyllä = 1 piste Ei = 0 pistettä 

Tarjoaja tuottaa palvelun suomen- ja ruotsin kielen lisäksi sujuvalla englannin kielellä. 

Kyllä = 1 piste Ei = 0 pistettä 

Lopuksi hinta- ja laatupisteet lasketaan yhteen, maksimipistemäärän ollessa 100. 

 

6 Opioidikorvaushoitopotilaiden lääkejako viikonloppuisin ja arkipyhäpäivinä: 

Hinta, enintään 100 pistettä. Halvin tarjous saa 100 pistettä. Muiden tarjousten pisteet lasketaan seuraavasti: (pienin annettu arvo / tarjottu arvo) * maksimipisteet. 

Tarjoajilta vähennettiin laatupisteitä, mikäli tarjouksesta ei käynyt riittävän selkeästi ilmi laatupisteiden perusteena olevat asiat. Laatupistevähennykset on esitetty kunkin tarjoajan osalta liitteessä 1 Tarjousvertailu.  

Tarjousvertailussa osa-alueessa 2 Kuntouttava laitoshoito: Päihde-, lääke- ja/tai toiminnallisten riippuvuuksien lyhytaikainen yksilölaitoskuntoutus ja Päihde-, lääke- ja/tai toiminnallisten riippuvuuksien lyhytaikainen yksilölaitoskuntoutus, sisältäen lääkinnällisen tutkimuksen ja hoidon (muun kuin päihdesairauden hoidon) tarjoajat Kantamo Fenix Oy ja Kantamo Oy sekä Mikkeli-yhteisö VAK ry ja VAK ry Kankaanpään A-koti olivat keskenään tasapisteissä, joten kyseisten tarjoajien sijoitus määritettiin arvonnan avulla. Arvonnan perusteella Päihde-, lääke- ja/tai toiminnallisten riippuvuuksien lyhytaikaisessa yksilölaitoskuntoutuksessa Kantamo Fenix Oy sijoittui sijalle 7. ja Kantamo Oy sijalle 8. sekä Mikkeli-yhteisö VAK ry sijalle 10. ja VAK ry Kankaanpään A-koti sijalle 11. Päihde-, lääke- ja/tai toiminnallisten riippuvuuksien lyhytaikaisessa yksilölaitoskuntoutuksessa, sisältäen lääkinnällisen tutkimuksen ja hoidon (muun kuin päihdesairauden hoidon) Mikkeli-yhteisö VAK ry sijoittui sijalle 3. ja VAK ry Kankaanpään A-koti sijalle 4. sekä Kantamo Fenix Oy sijalle 5. ja Kantamo Oy sijalle 6. 

  • Tarjousvertailu ja etusijajärjestys ilmenevät liitteestä 1 Tarjousvertailu. 

 

Sovelletut oikeusohjeet 

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016) 

Hallintolaki (434/2003)  

Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 

Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä (1233/2006) 

 

 

 

 

Päätös

Päätän hylätä Emiana Oy:n tarjouksen osa-alueesta 2 kuntouttava laitoshoito; päihde-, lääke- ja/tai toiminnallisten riippuvuuksien lyhytaikainen yksilölaitoskuntoutus, sisältäen lääkinnällisen tutkimuksen ja hoidon (muun kuin päihdesairauden hoidon) esitysosassa mainitulla perusteella. 

Päätän valita VAKEDno-2023–1897 Päihdepalvelujen hankintaan seuraavat palveluntuottajat: 

osa-alueeseen 1 Avokuntoutus: Tukikohta ry, Kalliolan Klinikka Oy, A-klinikka Oy, Sininauha Oy, Kantamo Oy, Rinnekodit Oy, ja Avominne klinikat 

osa-alueeseen 2 Kuntouttava laitoshoito: 

  • Päihde-, lääke- ja/tai toiminnallisten riippuvuuksien lyhytaikainen yksilölaitoskuntoutus: Aarni Rehab Oy, Emiana Oy, Maivita Oy, Kalliolan klinikka Oy, Tervassalon Päihdeklinikka Oy, Suvera Oy, Kantamo Fenix Oy, Kantamo Oy, Kostamokoti Oy, Mikkeli-yhteisö VAK ry, VAK ry Kankaanpään A-koti, Hoitokoti Tuhkimo Oy, Sanaskoti Oy, Koutakoti Oy, A-klinikka Oy, Abnoy Oy ja Toipumo Oy 

  • Päihde-, lääke- ja/tai toiminnallisten riippuvuuksien lyhytaikainen yksilölaitoskuntoutus, sisältäen lääkinnällisen tutkimuksen ja hoidon (muun kuin päihdesairauden hoidon): Tervassalon Päihdeklinikka Oy, Kalliolan klinikka Oy, Mikkeli-yhteisö VAK ry, VAK ry Kankaanpään A-koti, Kantamo Fenix Oy, Kantamo Oy, Suvera Oy, Kostamokoti Oy, Toipumo Oy, Sanaskoti Oy ja A-klinikka Oy 

  • Perheiden lyhytaikainen laitoskuntoutus: Kostamokoti Oy, VAK ry Kankaanpään A-koti ja A-klinikka Oy 

osa-alueeseen 3 Laitosvieroitushoito: A-klinikka Oy ja Suvera Oy 

osa-alueeseen 4 Kotiin vietävä vieroitushoito: Sinivida Oy, Uudenmaan tukitupa Oy, Sininauha Oy ja A-klinikka Oy 

osa-alueeseen 5 Opioidikorvaushoito: Sininauha Oy, A-klinikka Oy ja Rinnekodit Oy 

osa-alueeseen 6 Opioidikorvaushoitopotilaiden lääkejako viikonloppuisin ja arkipyhäpäivinä: A-klinikka Oy, Rinnekodit Oy ja Sininauha Oy 

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto-oikeuttaan. Sitova sopimus ei synny vielä hankintapäätöksen tiedoksi antamisella, vaan vasta myöhemmin tehtävällä erillisellä kirjallisella sopimuksella. 

 

Hankintasopimus  

Hankintasopimus syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätös perusteluineen ja valitusosoituksen tiedoksi. 

Allekirjoitus

Kati Liukko, Toimialajohtaja, Terveydenhuollon palvelujen toimiala 

Organisaatiotieto

Hankinta