§ 11 SHL perhetyön ja tehostetun perhetyön suorahankinta 6-2024 / Perhepalvelut Ilo Oy

Lataa 

VAKEDno-2024-2847

Päätöspäivämäärä

18.6.2024

Päätöksen tekijä

Perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 47 §:n palvelualuejohtaja päättää alle 1 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Sosiaali- ja terveyspalveluiden palveluhankinnoissa palvelualuejohtaja päättää kuitenkin alle 10 miljoonan euron hankinnoista, sopimuksista ja sitoumuksista. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtajan toimivaltaan.

Kuvaus

Asian valmistelijat: Terhi Leskinen ja Outi Jokinen

Hankinnan kohteena on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle ajalle 1.1.2024-31.1.2025 sosiaalihuoltolain (1301/2014) 18 §: ja lastensuojelulain 36 §:n tehostettu perhetyö on suunnitelmallista ja tavoitteellista työskentelyä lapsen ja perheen tarpeiden mukaisesti.  Perhetyöllä tuetaan lapsen ja hänen perheensä hyvinvointia riskitekijöitä vähentäen ja suojaavia tekijöitä vahvistaen.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue käyttää ensisijaisesti kilpailutettuja palveluntuottajia. Kuitenkin edellisen sopimuskauden aikana on syntynyt asiakassuhteita palveluntuottajien kanssa, jotka eivät ole mukana nykyisessä puitesopimuksessa. Palveluntuottaja Perhepalvelut Ilo Oy ei ole uuden kilpailutuksen valittujen palveluntuottajien joukossa perhetyön palvelujen osalta. Hankintalain 110 §:n mukaan hankintayksikkö voi tehdä suorahankinnan yksittäisissä tapauksissa tämän luvun mukaisissa sosiaali- ja terveyspalveluhankinnoissa, jos tarjouskilpailun järjestäminen tai palvelun tarjoajan vaihtaminen olisi ilmeisen kohtuutonta tai erityisen epätarkoituksenmukaista asiakkaan kannalta merkittävän hoito- tai asiakassuhteen turvaamiseksi.

Asiakkaiden etu huomioiden lapsen omatyöntekijä/sosiaalityöntekijä on arvioinut, ettei palveluntuottajan vaihtumista sopimuskauden vaihtumisen takia ei pidetä tarkoituksenmukaisena vaan palvelua hankitaan yksilöllisin perustein suorahankintana asiakassuhteen turvaamiseksi. Palveluntuottajan vaihtaminen olisi siten kohtuutonta ja/tai epätarkoituksenmukaista sekä lasten edun vastaista tilanteissa, joissa palvelu on ollut jo olemassa ennen palveluntuottajien kilpailutusta

Asiakasohjaus on pyytänyt tarjousta Perhepalvelut Ilo Oy:ltä. Palvelun tarkemmat ehdot on määritelty sopimuksessa ja palvelunkuvauksessa. Päätöksen liitteenä olevassa asiakirjassa on määritelty hankinnan kohteena olevat asiakkaat. Liite on salainen.

  • Palvelun hinta on: Sosiaalihuoltolain mukainen perhetyö: ​Tuntihinta yhdeltä työntekijältä on 95 €/tunti.
  • Tehostettu perhetyö: Tuntihinta 105 €/tunti/työntekijä.

 

Lisätyökorvaukset tuntipohjaisessa hinnoittelussa maksetaan seuraavasti:

  • Arki-iltaisin klo 18.00-22.00 välillä tuntihintaan lisätään iltatyökorvaus, joka on + 15 %.
  • Arki öisin klo 22.00-07.00 välillä tuntihintaan lisätään yötyökorvaus, joka on + 30 %.
  • Lauantaisin tuntihintaan lisätään klo 06.00-18.00 välillä lauantaityökorvaus, joka on +  20 %.
  • Lauantai-illasta klo 18.00 lähtien sunnuntaihin klo 24.00 maksetaan sunnuntaityökorvausta, joka on tuntihinta kerrottuna kahdella.
  • Arkipyhänä klo 00.00 lähtien klo 24.00 maksetaan arkipyhäkorvausta, joka on tuntihinta kerrottuna kahdella.
  • Aattopäivinä klo 00.00 lähtien klo 18.00 maksetaan aattokorvausta, joka on tuntihinta kerrottuna kahdella.
  • Jokainen korotus on erikseen mainittu yllä, joten samanaikaisesti ei makseta useampia korotuksia.

 

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 16 §:n mukainen perustelu

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen strategiassa ja siihen sisältyvässä palvelustrategiassa asetetaan muun ohella palvelujen järjestämistä linjaavat tavoitteet ja palveluiden verkoston periaatteet. Hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta on tarpeen palveluiden tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi ja asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaavien palveluiden riittävän saatavuuden takaamiseksi hyvinvointialueella.

Hankintayksikkö on huomioinut hankintaa määritellessään järjestämislain (612/2021) vaatimukset palveluiden järjestämisvastuusta ja asiakkaiden palveluiden yhdenvertaisesta toteutumisesta. Hankinta täyttää järjestämislain 12 §:ssä asetetut edellytykset palvelujen hankkimiseksi yksityisiltä palveluntuottajilta. Hankintayksikkö tulee varmistamaan palveluntuottajan kanssa tehtävällä sopimuksella järjestämislain 15 §:ssä asetetut vaatimukset. Hankintayksikkö varmistaa kyseisellä sopimuksella myös, että Palveluntuottajan mahdolliset alihankkijat täyttävät järjestämislaissa 14 §:ssä säädetyt yksityistä Palveluntuottajaa koskevat vaatimukset.

Sopimuskaudella tilaaja seuraa sopimuksenmukaista palvelun tuottamista ja sopimusvelvoitteiden täyttämistä. Hankintayksikkö on varautunut sopimusehdoilla palveluiden jatkuvuuden hallintaan sekä potentiaalisimpiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.

​​​​​

Päätös

Päätän hankkia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle sosiaalihuoltolain mukaista perhetyötä sekä tehostettua perhetyötä suorahankintana Perhepalvelut Ilo Oy:stä useammalle asiakkaalle, erillisen liitteen mukaisesti. Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on max. 100 000 euroa (alv. 0 %).

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto-oikeuttaan. Sitova sopimus ei synny vielä hankintapäätöksen tiedoksi antamisella, vaan vasta myöhemmin tehtävällä erillisellä kirjallisella sopimuksella. Hankintasopimus syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella.

Allekirjoitus

Jenni Weck-Näse, vs. perheitä tukevien palvelujen palvelualuejohtaja

Organisaatiotieto

Laki- ja päätöspalvelut