§ 14 Vanhusten yhteisöllisen asumisen hankinta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asiakkaalle Norlandia Care Tuusula Oy:ltä

Lataa 

VAKEDno-2024-2844

Päätöspäivämäärä

18.6.2024

Päätöksen tekijä

Kotona asumisen palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 47 §:n mukaan palvelualuejohtaja päättää alle 1 miljoonan euron hankinnoista,​ sopimuksista ja sitoumuksista. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla palvelualuejohtaja Aila Halosen toimivaltaan.

Kuvaus

Asian valmistelija: Sari Juvanen, Kotona asumisen palvelujen asiantuntija

Hankinnan kohteena on Ikääntyneen sotaveteraanin yhteisöllisen asumisen palvelun hankinta Norlandia Care Tuusula Oy:ltä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle alkaen 5.3.2024 ja jatkuu toistaiseksi voimassa olevana, kunnes asiakkaan palvelutarve päättyy.

Hankintalain 110 §:n mukaan hankintayksikkö voi tehdä suorahankinnan yksittäisissä tapauksissa tämän luvun mukaisissa sosiaali- ja terveyspalveluhankinnoissa, jos tarjouskilpailun järjestäminen tai palvelun tarjoajan vaihtaminen olisi ilmeisen kohtuutonta tai erityisen epätarkoituksenmukaista asiakkaan kannalta merkittävän hoito- tai asiakassuhteen turvaamiseksi. Asiakasta oli ohjattu virheellisesti palvelusetelin piiriin, ja asiakas oli muuttanut Norlandia Care Tuusula Oy:n yksikköön, mutta hyvinvointialueella ei ole palveluvalikossa veteraaneille suunnattua palveluseteliä.  Palvelun vaihtaminen olisi siten ollut ilmeisen kohtuutonta ja siten suorahankinnan myötä asiakas ei joudu muuttamaan nykyisestä asunnostaan toiseen yhteisöllisen asumisen yksikköön.

Hankintayksikkö on pyytänyt tarjousta Norlandia Care Tuusula Oy:ltä. Palvelun tarkemmat ehdot on määritelty sopimuksessa ja palvelunkuvauksessa. Päätöksen liitteenä olevassa asiakirjassa (Liite 1.) on määritelty hankinnan kohteena oleva asiakas. Liite on salainen.

Palvelun hinta on määritelty liitteessä 2 hintaliite (Liite 2).

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä annetun lain 16 §:n mukainen perustelu

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen strategiassa ja siihen sisältyvässä palvelustrategiassa asetetaan muun ohella palvelujen järjestämistä linjaavat tavoitteet ja palveluiden verkoston periaatteet. Hankinnan kohteena olevien palveluiden hankkiminen yksityiseltä palveluntuottajalta on tarpeen palveluiden tarkoituksenmukaiseksi järjestämiseksi ja asiakkaiden palvelutarpeisiin vastaavien palveluiden riittävän saatavuuden takaamiseksi hyvinvointialueella.

Hankintayksikkö on huomioinut hankintaa määritellessään järjestämislain (612/2021) vaatimukset palveluiden järjestämisvastuusta ja asiakkaiden palveluiden yhdenvertaisesta toteutumisesta. Hankinta täyttää järjestämislain 12 §:ssä asetetut edellytykset palvelujen hankkimiseksi yksityisiltä palveluntuottajilta. Hankintayksikkö tulee varmistamaan palveluntuottajan kanssa tehtävällä sopimuksella järjestämislain 15 §:ssä asetetut vaatimukset. Hankintayksikkö varmistaa kyseisellä sopimuksella myös, että Palveluntuottajan mahdolliset alihankkijat täyttävät järjestämislaissa 14 §:ssä säädetyt yksityistä Palveluntuottajaa koskevat vaatimukset.

Sopimuskaudella tilaaja seuraa sopimuksenmukaista palvelun tuottamista ja sopimusvelvoitteiden täyttämistä. Hankintayksikkö on varautunut sopimusehdoilla palveluiden jatkuvuuden hallintaan sekä potentiaalisimpiin häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin.

Päätös

Päätän hankkia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen veteraaniasiakkaalle yhteisöllisen asumisen palvelua Norlandia Care Oy:ltä. Hankittavat palvelut on kuvattu hankintasopimuksessa. Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on noin 200 000 euroa (alv. 0 %)

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto- oikeuttaan. Sitova sopimus ei synny vielä hankintapäätöksen tiedoksi antamisella, vaan vasta myöhemmin tehtävällä erillisellä kirjallisella sopimuksella.

Allekirjoitus

Aila Halonen, Kotona asumisen palvelujen palvelualuejohtaja

Organisaatiotieto

Kotona asumisen palvelut