§ 41 Terveyden edistämisen määrärahan hankehaku vuosille 2025-2027

Lataa 

VAKEDno-2024-2859

Päätöspäivämäärä

19.6.2024

Päätöksen tekijä

Konsernipalvelujen toimialajohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosäännön 32 § mukaan hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää useampaa toimialaa koskevan valtionavun hakemisesta sekä useampaa toimialaa koskeviin hankkeisiin osallistumisesta. 

Hyvinvointialuejohtajan ollessa poissa tai esteellinen hänen sijaisenaa toimii konsernipalvelujen toimialajohtaja. 

Kuvaus

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhuspalveluiden toimialan, yhteistyössä terveydenhuollon toimialan ja vammaispalveluiden toimialan kanssa, hakee tällä päätöksellä hankerahoitusta sosiaali- ja terveysministeriön harkinnan varaisesta terveyden edistämisen määrärahasta vuosille 2025-2027. Haettavalla määrärahalla toteutettava hanke vastaa määrärahan haun teemaan 5. Iäkkäiden sekä omaishoitajien toimintakyvyn ja ja hyvinvoinnin edistäminen sekä painopisteeseen d) Omaishoitajien terveyden edistäminen sekä voimavarojen ja jaksamisen vahvistaminen. 

Toteutettava hanke olisi kestoltaan 2,5 vuotta. Hankkeen kokonaisrahoitus 755 083 €, josta rahoitettavaksi haettu osuus 660 883 €. Hankkeen omarahoitusosuus 12 % kokonaisrahoituksesta. 

Hankkeen keskeisenä tavoitteena on luoda ja rakentaa yhteistyötoimintamalli kuntien, järjestöjen ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa, jotta hankkeen jälkeen etäryhmätoimintaa tuotettaisiin tukipalveluna hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen tuottamana hyvinvointialueen iäkkäille asiakkaille. Lisäksi tavoitteena on vakiinnuttaa terveys- ja hyvinvointitarkastukset osaksi hyvinvointialueen palveluvalikkoa.

Hankkeessa kehitetään hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa ja siihen liittyvää ohjausta (esim. liikuntaryhmät,kulttuuripalvelut, vertaistuki ja voimavarojen tukeminen) ikääntyneille, erityisesti omaishoitajille ja omaishoitoperheille,yhteistyössä hyvinvointialueen, kuntien, järjestöjen ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Toimintaa tarjotaan etä- ja läsnäpalveluna omaishoitoperheiden esiin nostamien tarpeiden pohjalta. Ryhmämuotoisen toiminnan lisäksi kehitetään
etälääkäri- ja hoitajapalveluja terveysteknologiaa (etälaitteet sekä etälääkäri- ja hoitajapalvelut) hyödyntäen. 

Hanke toteutetaan hankekonsortiossa, jossa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhuspalvelut, yhdessä terveydenhuollon toimialan ja vammaispalveluiden toimialan kanssa, ovat päätoteuttajana. Hankkeen osatoteuttajina toimivat Vantaan kaupungin liikuntapalvelut sekä kulttuuri- ja kirjastopalvelut, Keravan kaupungin liikuntapalvelut ja Keravan opisto, Laurean ammattikorkeakoulu sekä Miina Sillanpään säätiö. Lisäksi hankekumppaneina toimivat Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ry sekä Keski-Uudenmaan Omaishoitajat ry.

Hankehakemuksen valmisteluun ovat osallistuneet, hankekonsortio lisäksi, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhusneuvosto sekä ikääntyneiden asiakkaiden asiakasraati.

 

Päätös

Päätän vuoden 2025 terveyden edistämisen määrärahan hakuun osallistumisesta päätöksen liitteenä olevalla hankehakemuksella. 

Allekirjoitus

Mikko Hokkanen, konsernipalveluiden toimialajohtaja

Organisaatiotieto

Asiantuntija- ja kehittämispalvelut