§ 28 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluhinnasto hyvinvointialueiden välistä laskutusta varten 1.7.2024 alkaen

Lataa 

VAKEDno-2024-2903

Päätöspäivämäärä

19.6.2024

Päätöksen tekijä

Talousjohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 83 §:n mukaan Aluehallitus päättää maksujen perusteista ja euromääristä. Aluehallitus voi siirtää maksuista päättämiseen liittyvää toimivaltaansa alaiselleen viranomaiselle.

Aluehallitus on kokouksessaan 8.11.2022 § 228 päättänyt, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen talousjohtajalle annetaan oikeus päättää muille hyvinvointialueille tai muille viranomaistahoille annettujen palvelujen osalta perittävistä maksuista.

Kuvaus

Lain sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä (612/2021) 57 §:n mukaisesti, jos hyvinvointialue antaa lakiin tai 36 §:ssä tarkoitettuun hyvinvointialueiden yhteistyösopimukseen perustuen sosiaali- tai terveyspalveluja toisen hyvinvointialueen asukkaalle, on sen hyvinvointialueen, jonka asukas henkilö on, korvattava ilman aiheetonta viivytystä palvelun antamisesta aiheutuneet kustannukset, jollei kustannusten korvaamisesta muualla toisin säädetä tai jolleivat hyvinvointialueet toisin sovi. Kustannuksilla tarkoitetaan toteutuneita kuluja, jotka ovat aiheutuneet palvelun antamisesta ja joista on vähennetty palvelusta kertyneet toimintatulot. Edellä säädettyä ei sovelleta terveydenhuoltolain 16 §:ssä tarkoitettuun kouluterveydenhuoltoon, 17 §:ssä tarkoitettuun opiskelijaterveydenhuoltoon eikä 17 a §:ssä tarkoitettuihin opiskeluhuollon psykologipalveluihin eikä sosiaalihuoltolain 27 c §:ssä tarkoitettuihin opiskeluhuollon kuraattoripalveluihin. 

Lain perusteella annettavien palvelujen osalta voimassa olevassa lainsäädännössä kyseeseen tulevat tilanteet liittyvät yleisimmin henkilön oikeuteen valita häntä hoitava julkisen terveydenhuollon toimintayksikkö myös asuinkuntansa tai sen mukaisen sairaanhoitopiirin ulkopuolelta (TervHL 47 §), henkilön säännönmukaiseen tai pidempiaikaiseen oleskeluun toisen kunnan tai sairaanhoitopiirin alueella (TervHL 48 § sekä SHL 57 §) tai kiireellisissä tilanteissa annettavaan sosiaali- tai terveydenhuoltoon (TervHL 50 §, SHL 12 § ja 58 § ).

Terveydenhuollosta perittävän korvauksen on terveydenhuoltolain 58 §:n mukaan perustuttava tuotteistukseen tai tuotehintaan, jolla terveydenhuollon toimintayksikkö seuraa omaa toimintaansa. Tällä tarkoitetaan toiminnan omakustannusarvoa eli toiminnasta aiheutuvien yksikkökustannusten mukaista laskutusta.

Myös muiden kuin terveyspalvelujen osalta on mahdollista, että muiden, kuin niiden asiakkaiden, joiden kotikunta on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen alueella saamista palveluista laskutetaan sitä hyvinvointialuetta, jonka alueella heidän kotikuntansa sijaitsee. Toisen kunnan korvausvelvollisuus voi perustua myös siihen, että palvelun tarve on alkanut jo aikaisemmassa kotikunnassa, kuten esim. lastensuojelulain 16 §:n mukainen huostaanoton ja sijaishuollon tarve. Näissä tapauksissa edellytetään kustannusten korvaamista palvelun omakustannusarvon mukaan.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palvelujen laskutushinnasto viranomaislaskutusta varten on valmisteltu noudattaen Kuntaliiton julkaiseman kustannuslaskentaoppaan suosituksia. Hinnat ovat omakustannushintoja eli kustannuksilla tarkoitetaan toteutuneita kuluja, jotka ovat aiheutuneet palvelun antamisesta ja joista on vähennetty palvelusta kertyneet toimintatulot. Hintalaskelmat perustuvat vuoden 2023 tilinpäätöstietoihin.

Päätös

Päätän, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen terveydenhuollon ja sosiaalitoimen palveluhinnasto hyvinvointialueiden välisistä laskutusta varten 1.7.2024 alkaen on liitteen mukainen.

Allekirjoitus

Hanna Heinikainen, talousjohtaja

Organisaatiotieto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue