§ 7 Tutkimuslupa: LibrarIN-hanke, ”Value Co-Creation and Social Innovation for a New Generation of European Libraries”

Lataa 

VAKEDno-2024-2605

Päätöspäivämäärä

20.6.2024

Päätöksen tekijä

Perheiden ennalta ehkäisevien palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 34 §:n mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT) vanhempi tutkija, teknologian tohtori, Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnan dosentti Tiina Tuominen ja tutkimusryhmä hakee lupaa LibrarIN-hankkeelle, "Value Co-Creation and Social Innovation for a New Generation of European Libraries”, jossa myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on osallisena.

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

LibrarIN-hanke ”Value Co-Creation and Social Innovation for a New Generation of European Libraries” on Horizon Europe -rahoitteinen tutkimushanke, jossa tutkitaan ja tuetaan eurooppalaisten kirjastojen innovatiivisia toimintatapoja ja muuttuvaa roolia yhteiskunnassa. Hanke toteutetaan vuosina 2022–2025. Vuonna 2024 tutkitaan ja verrataan hyviä käytäntöjä ja innovaatioita eurooppalaisissa kirjastoissa. Suomessa VTT tarkastelee yhteiskehittämisen käytäntöjä ja sosiaalisia innovaatioita Helsingin keskustakirjasto Oodissa ja Vantaan kaupunginkirjastossa.

Osana jälkimmäistä yhteistyötä tutkitaan Lukustartti-palvelua, erityisesti tämän palvelun yhteiskehittämistä ja vuorovaikutusta yhteistyökumppaneiden, lasten ja perheiden välillä. Tämä tutkimuslupa kohdistuu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella neuvolatoimintaan, jota tarkastellaan tutkimuksessa Lukustartti-palvelun yhteistyökumppanina. Tutkimuksessa selvitetään, millaisia kokemuksia neuvoloilla on Lukustartti-palvelusta ja sen tuomista hyödyistä neuvoloissa käyville perheille. Lisäksi selvitetään, millaisia konkreettisia yhteistyömuotoja neuvoloilla ja kirjastolla on ollut palvelun kehittämiseksi ja mitä suunnitelmia yhteistyölle on tulevaisuudessa. Tutkimus toteutetaan haastattelemalla yhtä neuvolapalvelujen työntekijää. Tutkimusaineiston keruuaika on 08-09/2024 ja tutkimuksen arvioitu valmistumisaika on 10/2025. Aineisto anonymisoidaan.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 3.6.2024. Hakemukseen on saatu täydentäviä tietoja 13.6.2024, 18.6.2024 ja 19.6.2024. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Yhden neuvolatyöntekijän haastattelu, n. 1 h. Haastattelu toteutetaan Teams etäyhteydellä tai haastateltavan työpisteellä. 

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy,​ tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen,​ ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi,​ joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-​versiona kirjaamoon. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa neuvolapalvelujen tehtäväaluepäällikkö vs. Hanna Lehtinen

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilö hyvinvointialueella on Marika Roos, osastonhoitaja, Keskinen neuvolatoiminta

Valmistelija

Erityisasiantuntija Sanna Konttinen

 

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle: LibrarIN-hanke,” Value Co-Creation and Social Innovation for a New Generation of European Libraries”.

Allekirjoitus

Perheiden ennaltaehkäisevien palvelujen palvelualuejohtaja vs. Hanna Lehtinen
 

Organisaatiotieto

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut