§ 8 Jatkotutkimuslupa: Oppilaan osallisuus koulun sosiaalityön dokumentoinnissa

Lataa 

VAKEDno-2023-1361

Päätöspäivämäärä

20.6.2024

Päätöksen tekijä

Perheiden ennalta ehkäisevien palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 34 §:n mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Helsingin yliopiston opiskelija Noora Mäkinen hakee jatkotutkimuslupaa valtiotieteellisen tiedekunnan sosiaalitieteiden tohtoriohjelmaan kuuluvaan väitöskirjatutkimukseen: Oppilaan osallisuus koulun sosiaalityön dokumentoinnissa.

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Väitöskirjatutkimuksen tarkoituksena on kirkastaa kuraattorityön perustehtävää ja muodostaa nykyistä kattavampi kuva siitä,​ millaista kuraattorityöstä tehtävä dokumentointi on ja siitä,​ miten se suhteutuu sosiaalityön dokumentointiohjeistuksiin sekä dokumentointia ohjaavaan lainsäädäntöön erityisesti oppilaan osallisuuden näkökulmasta.

Tutkimusaineistoa kerätään väitöskirjatyöhön laajasti,​ mutta tämä jatkotutkimuslupa liittyy teoriaohjaavan työnohjausryhmän (KäyTe-ryhmä) järjestämiseen hyvinvointialueen esi- ja perusopetuksen kuraattoreille ja ryhmien muodostaman aineiston käyttämistä tutkimusaineistona.

KäyTe-ryhmässä tutustutaan yhdessä keskustellen asiakastyön dokumentointiin liittyviin teorioihin ja kokeillaan yhtä teoriaa kerrallaan omassa työssä. Teorian lyhyen kokeilun jälkeen ryhmä kokoontuu keskustelemaan havainnoistaan. Tavoitteena on jakaa ja syventää omaa asiakastyön dokumentointia koskevaa ymmärrystä ja selvittää erityisesti sitä, miten kuraattorit muodostavat tietoa omassa työssään ja dokumentoidessaan asiakkaiden tilanteita sekä ymmärtävät dokumentointia osana työtään. Tutkimukselle on haettu HY:n ihmistieteiden eettinen ennakkoarviointi. Tutkimusaineisto kerätään 09/2024–01/2025 ja väitöskirjatutkimus valmistuu arviolta vuoden 2026 loppuun mennessä. Aineisto anonymisoidaan.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 5.6.2024. Hakemukseen on saatu täydentäviä tietoja 13.6.2024, 14.6.2024 ja 20.6.2024. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

KäyTe-ryhmään osallistuu 8 esi- ja perusopetuksen kuraattoria. Ryhmä kokoontuu 5 kertaa n. 2 h tapaamisiin. Ryhmään osallistutaan työajalla, hyvinvointialueen tiloissa. Ryhmälle järjestetään lopuksi seurantatapaaminen, 2 h per hlö. Lisäksi kuraattorien esihenkilöt (2 henkilöä) osallistuvat ryhmän käytännön toteutukseen liittyen mahdollisiin yhteistyöpalavereihin tutkijan kanssa, välittävät rekrytointiviestit sekä tutkimustiedotteet, yhteensä n. 3h per henkilö.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy,​ tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen,​ ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi,​ joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-​versiona kirjaamoon.Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Tutkimuksen puoltaja

Tutkimuksen toteuttamista hyvinvointialueella puoltaa esi-​ ja perusopetuksen opiskeluhuollon palvelujen tehtäväaluepäällikkö Riina Hell.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilöt hyvinvointialueella ovat perusopetuksen kuraattoreiden esihenkilöt Katariina Lappalainen ja Niina Eskolin.

Valmistelija

Erityisasiantuntija Sanna Konttinen,​ sanna.konttinen@vakehyva.fi

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle: Oppilaan osallisuus koulun sosiaalityön dokumentoinnissa.

Allekirjoitus

Perheiden ennaltaehkäisevien palvelujen palvelualuejohtaja vs. Hanna Lehtinen

Organisaatiotieto

Lasten, nuorten ja perheiden palvelut