§ 10 Tutkimuslupa: Voimaa ruuasta -toiminta

Lataa 

VAKEDno-2024-2531

Päätöspäivämäärä

31.5.2024

Päätöksen tekijä

Kotona asumisen palvelujen palvelualuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön § 34 mukaan palvelualuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää palvelualuetta koskevista tutkimusluvista.

Kuvaus

Gery ry:n *** hakee tutkimuslupaa Voimaa ruuasta- toimintaan.  

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

Voimaa ruuasta -toiminnan tavoitteena on edistää ikäihmisten hyvää ravitsemusta, toimintakykyä ja hyvinvointia Gery ry:n asiantuntijoiden pitämien luentojen, ohjausryhmien, ammattilaisten koulutuksen, viestinnällisen yhteistyön ja helposti ymmärrettävien, käytännönläheisten materiaalien avulla. Toiminta kaventaa ikäihmisten hyvinvointieroja ja ehkäisee syrjäytymistä. Toiminta kohdistuu hyvinvointialueen asiakkaina oleviin kotona asuviin ikäihmisiin ensisijaisesti vanhusten palvelujen toimialalta. Toiminta jatkuu vuoden 2026 loppuun asti. Toiminnan kehittämiseksi ja vaikuttavuuden seuraamiseksi Voimaa ruuasta -toimintoihin osallistuvilta ikäihmisiltä kerätään kyselylomakkeilla tietoa mm. ruokavalion laadusta, elämänlaadusta ja ohjauksen vaikuttavuudesta. Tiedot kerätään nimettöminä ja taustatiedoista kysytään ikä, sukupuoli ja paikkakunta. Jos toimintaan osallistuva ikäihminen toivoo henkilökohtaista ravitsemusohjausta Gery ry:n asiantuntijalta, hän merkitsee palautekyselylomakkeeseen myös etunimensä ja puhelinnumeronsa. Toiminnassa ei kerätä henkilötunnustasoista tietoa tai potilastietoja. Henkilöstökysely toteutetaan toukokuussa 2024.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 29.5.2024. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle syntyvät kustannukset

Hyvinvointialueen henkilöstön työaikaa toiminnan keston (v. 2024-2026) ajalta arvioiden yhteensä 30-40 h. Hyvinvointialueen työntekijät ovat mukana toiminnassa ikäihmisten rekrytoinnissa, tilojen mahdollistamisessa, toiminnan viestinnässä, tuotettujen julkaisujen jakamisessa ja erikseen sovitusti ammattilaisten osallistumisessa Geryn järjestämiin koulutuksiin, uusien ruokasuositusten jalkauttamiskoulutuksiin sekä ravitsemusfoorumeihin.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy,​ tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkija on sitoutunut siihen,​ ettei käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi,​ joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkija sitoutuu myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-​versiona kirjaamoon,​ kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkija ilmoittaa samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Yhteyshenkilö hyvinvointialueella

Tutkimuksen yhteyshenkilönä hyvinvointialueella toimii palvelualuejohtaja Aila Halonen.

Valmistelija

***

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan Voimaa ruuasta toiminnalle.

Allekirjoitus

Aila Halonen, Kotona asumisen palvelujen palvelualuejohtaja

Organisaatiotieto

Vanhusten palvelut