Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 27.5.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan kannanotto koskien hyvinvointialueen järjestöavustusten riittämättömyyttä

VAKEDno-2023-4115

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Asian valmistelija: tehtäväaluepäällikkö Marja Veikkolainen

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti avustusesityksestä päätettäessä 26.2.2024 § 14 todeta aluehallitukselle, että lautakunta tulee seuraavassa kokouksessaan 15.4.2024 laatimaan aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle kannanoton koskien hyvinvointialueen järjestöavustusten riittämättömyyttä suhteessa siihen, mitä järjestöiltä hyvinvointialueen puolelta odotetaan.

Hyvinvointialueen palveluvalikkoa tukevat ja täydentävät tärkeinä kumppaneina alueella toimivat järjestöt. Yhteistyö ja yhteinen toiminnan kehittäminen on välttämätöntä erilaisiin asiakastarpeisiin vastaamiseksi. Toimiva yhteistyö alueen eri sidosryhmien kanssa vahvistaa asiakaslähtöisten, mm. ennalta ehkäisevien palvelujen saatavuutta alueella. Keskeisenä osana hyvinvointialueen järjestöyhteistyötä ovat vuosittain myönnettävät avustukset sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevaan toimintaan. Avustuksia myönnetään toimintaan, joka on hyvinvointialueen arvojen mukaista ja edistää strategisten tavoitteiden toteutumista sekä tukee hyvinvointialueen omaa palvelutoimintaa. 

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue tukee avustuksilla yleishyödyllistä toimintaa, joka edistää sosiaali- ja terveydenhuoltoa tukevan toiminnan kautta Vantaan ja Keravan alueen ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Hyvinvointialueen aluehallitus on tehnyt päätökset myönnettävistä avustuksista lähidemokratia- ja osallisuuslautakunnan laatiman esityksen pohjalta kahteen otteeseen - vuonna 2023 ja 2024. Näiden kahden avustusten valmistelukierroksen pohjalta on tunnistettu jaettaviin avustuksiin varatun määrärahan riittämättömyys suhteessa saapuneisiin hakemuksiin ja siihen, mitä järjestöiltä hyvinvointialueen puolelta odotetaan.

Vuoden 2024 avustushaussa määräaikaan mennessä hyvinvointialueen kirjaamoon saapui 76 hakemusta (75:ltä eri toimijalta) ja avustusta haettiin yhteensä 2 867 600 euroa. Vuodelle 2023 hakemuksia saapui 50 ja avustusta haettiin vuodelle 2023 yhteensä noin 1,7 miljoonaa euroa. Molempina vuosina hyvinvointialueen talousarviossa avustusmäärärahaa on varattu sama määrä yhteensä 850 000 euroa. Molempina vuosina avustusta ei voitu osoittaa kaikille avustusperiaatteet täyttäville hakijoille ja hakijoille ei olla voitu myöntää samansuuruista avustusta, jota hakivat. Avustusvalmistelussa tunnistettuja haasteita ovat mm. se, miten hyvinvointialueella pystytään tulevaisuudessa varmistamaan tunnistettujen tärkeiden avustuskumppaneiden avustuksen taso ja avustuksellisen yhteistyön jatkuvuus sekä samalla reagoimaan uusiin saapuneisiin avustushakemuksiin sekä todennäköisesti edelleen kasvaviin hakemusmääriin. Vuoden 2024 avustusvalmistelussa vuodelle 2023 avustusta saaneiden järjestöjen avustustasoa jouduttiin osittain leikkaamaan vuoden 2023 avustuksiin varatun 850 000 euron määrärahassa pysymiseksi ja uusien järjestöavustusavausten mahdollistamiseksi.

Avustushakemukset käsitellään yhteistyössä Vantaan ja Keravan kaupunkien sekä hyvinvointialueen toimialojen kanssa. Kaupunkien kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta on arvioitavissa, että hyvinvointialueelta tulee jatkossa hakemaan avustusta uusia järjestöjä, joita alueen kaupungit eivät jatkossa avusta.

Alueella toimivien sote-järjestöjen tulevaisuuden avustusmääräresursseihin vaikuttavat hyvinvointialueen päätösten ohella muiden julkisten avustusmäärärahojen, kuten Sosiaali- ja terveysministeriön jakamien avustusten tulevaisuuden taso. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella toimivien sote-järjestöjen toimintaan voi tulla merkittäviä muutoksia STM:n sosiaali- ja terveyspalveluihin ensi vuodelle neuvoteltavien mahdollisten leikkauksien takia, jotka voivat kattaa myös sote-järjestöavustuksiin kohdistuvia leikkauksia. Nämä STM:n avustuksiin mahdollisesti tulevat muutokset on hyvä tunnistaa hyvinvointialueen avustuskokonaisuudesta käytävässä keskustelussa.

Avustusvalmistelun ohella avustusmäärärahojen turvaaminen on tunnistettu järjestöyhteistyön kehittämistyötä ohjaavissa suunnitelmissa. Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta on 6.3.2023 kokouksessaan hyväksynyt järjestöyhteistyön tiekartan vuosille 2022–2025. Tiekartan tavoitteessa 2. Toimivat rakenteet ja yhteistyötä tukevat resurssit mahdollistavat onnistuneen yhteistyön kehittämistyön tarvittavana toimenpiteenä mainitaan järjestöavustusten rahoituksen ja resurssien varmistaminen vuoteen 2025 saakka sekä yhteistyön pitkäkestoisten taloudellisten toimintaedellytysten turvaaminen.

Hyvinvointialueen avustuskokonaisuutta tarkasteltaessa tulee huomioida lisäksi hyvinvointialueen uudistusohjelman tavoitteet palvelurakenteen keventämisestä ja ennaltaehkäisyyn panostamisesta. Järjestöt tekevät merkityksellistä ennalta ehkäisevää ja hyvinvointialueen palvelutuotantoa tukevaa hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen työtä.

Ehdotus

Esittelijä

Riikka Liljeroos, Hallintojohtaja, riikka.liljeroos@vakehyva.fi

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta laatii kokouksessaan kannanoton aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle koskien hyvinvointialueen järjestöavustusten riittämättömyyttä suhteessa siihen, mitä järjestöiltä hyvinvointialueen puolelta odotetaan.

Päätös

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti siirtää kannanoton käsittelyn seuraavaan kokoukseen ja että viranhaltijoita pyydetään laatimaan kannanottoluonnos käsiteltäväksi em. kokoukseen. Lautakunta antoi kokouksessaan evästystä kannanotosta huomioitavaksi kannanoton valmistelussa.

 

Lisätietoja päätöksestä antaa hallintojohtaja Riikka Liljeroos, riikka.liljeroos@vakehyva.fi

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta laatii kokouksessaan kannanoton aluehallitukselle ja edelleen aluevaltuustolle koskien hyvinvointialueen järjestöavustusten riittämättömyyttä suhteessa siihen, mitä järjestöiltä hyvinvointialueen puolelta odotetaan.

Päätös

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päätti yksimielisesti jättää asian pöydälle.

Lisätietoja päätöksestä antaa hallintojohtaja Riikka Liljeroos, riikka.liljeroos@vakehyva.fi.