§ 17 Vuokrasopimusten irtisanominen osoitteesta Hakopolku 4, 01360 Vantaa

Lataa 

VAKEDno-2024-2518

Päätöspäivämäärä

5.6.2024

Päätöksen tekijä

Tilakeskuspäällikkö

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 37 §:n 8. momentin 1. kohdan mukaan tilakeskuksen päällikön toimivaltaan kuuluu päättää hyvinvointialueen hallinnassa olevien ja hallintaan tulevien toimi-, varasto-, asunto- ja huonetilojen vuokralle ottamisesta, antamisesta, irtisanomisesta sekä purkamisesta, kun vuokrasopimuksen yhteenlaskettu arvo on enintään 600 000 euroa (alv 0 %). Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa sopimuksen arvo määritellään irtisanomisajan vuokran mukaan.

Kuvaus

Kaupungeissa hyvinvointialueuudistuksen valmistelun yhteydessä toteutetuissa omaisuusselvityksissä Vantaan kaupungilta siirrettiin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle kolmen senioritalon vuokrasopimukset, jotka koskivat seuraavia VAV-konsernin omistamia kohteita:

Raikukuja 14 Vantaalla Martinlaaksossa osoitteessa (27 asuntoa), Hakopolku 4 Vantaalla Koivukylässä (34 asuntoa) ja Laukkarinne 8 Vantaalla Hakunilassa (41 asuntoa).

Edellä mainitut kohteet ovat toimineet aiemmin palvelutaloina, mutta uudiskohteiden myötä toiminta muuttunut normaaliksi asumiseksi ensisijaisesti ikäihmisille. Rakennukset eivät toimi enää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen toimipisteenä, vaan mikäli niissä on hyvinvointialueen palvelujen piirissä olevia asukkaita, he saavat palvelutarpeen mukaiset palvelut kotiin vietävinä palveluina samankaltaisesti kuin muutkin Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen asukkaat. Hakopolku 4:ssä sijaitsevan kohteen ARA:n luovutusrajoitukset eivät ole enää voimassa ja velvoite noudattaa ARA:n asukasvalintoja on päättynyt.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on neuvotellut VAV-konsernin kanssa kohteiden siirtämisestä tavalliseen vuokraustoimintaan hyvinvointialueen aluevaltuuston hyväksymän palveluverkkosuunnitelman mukaisesti. Asunnon järjestäminen on lähtökohtaisesti kunnan asuntoviranomaisen tehtävä. Sosiaalihuollon asumispalveluja järjestetään henkilöille, jotka erityisestä syystä tarvitsevat apua tai tukea asumisessa tai asumisensa järjestämisessä, eivätkä itse tai asuntoviranomaisten tuella pysty järjestämään itselleen kohtuullisia asuinoloja tai korjaamaan puutteita asumisessaan. Kotiin annettavat palvelut ovat ensisijaisia suhteessa palveluihin, jotka edellyttävät muuttamista ja sisältävät sekä asumisen että palvelut. Raikukuja 14:n, Hakopolku 4:n ja Laukkarinne 8:n vuokrasopimusten siirron hyvinvointialueelle voidaan nähdä olevan ristiriidassa hyvinvointialueille lainsäädännössä annetun tehtävän kanssa.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue on esittänyt VAV-konsernille menettelytapaa, jolla asukkaiden vuokrasopimuksia voitaisiin jatkaa. Esityksestä ei ole päästy yhteisymmärrykseen, minkä vuoksi hyvinvointialue joutuu irtisanomaan VAV-konsernin kanssa tehdyn vuokrasopimuksen sekä asukkaiden kanssa tehdyt sopimukset yksittäisten asuntojen edelleenvuokrauksesta.

Päätös

Päätän:

  1. irtisanoa osoitteessa Hakopolku 4, 01360 Vantaa sijaitsevan 34 asuntoa koskevan vuokrasopimuksen, joka on allekirjoitettu 1.9.2019, päättymään vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti 31.12.2024. Kohteessa on asuinpinta-alaa yhteensä 1294 neliömetriä. Lisäksi totean, että alkuperäiseen vuokrasopimukseen on tehty 1.1.2023 alkanut muutossopimus, jolla kohteen alkuperäisestä vuokrasopimuksesta on erotettu teleoperaattorin laitetila; ja
  2. irtisanoa osoitteessa Hakopolku 4, 01360 Vantaa sijaitsevan asuntoa A1 koskevan vuokrasopimuksen, joka on allekirjoitettu 11.9.1995, päättymään vuokrasopimuksen ehtojen mukaisesti 31.7.2024. Kohteen pinta-ala on 92 neliömetriä. 

Allekirjoitus

Pasi Salo, tilakeskuspäällikkö

Organisaatiotieto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue