§ 29 Pankki- ja maksuliikennepalvelujen hankinta

Lataa 

VAKEDno-2024-2285

Päätöspäivämäärä

27.6.2024

Päätöksen tekijä

Talousjohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 47 §:n mukaan palvelualuejohtaja päättää alle 1 miljoonan euron hankinnoista,​ sopimuksista ja sitoumuksista. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla talousjohtajan toimivaltaan. 

Kuvaus

Hankinnan kohteena on pankki- ja maksuliikennepalvelujen hankinta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle ajalle 1.9.2024-31.8.2026. Hankintaan sisältyy kaksi vuoden (1+1) optiovuotta. 

Tarjouspyynnössä pyydettiin tarjousta tili- ja maksuliikennepalvelusta, johon sisältyy konsernitilipalvelu, konsernitilipalvelun maksuliikenne, tilaajan maksuliikennetilit ja muut tilit, näiden tilien maksuliikenne, SEPA-maksujen ja ulkomaanmaksujen välitys, verkkopankkisovellus, tilinkäyttövälineiden hallintaan liittyvät muut palvelut ja rahahuollon palvelut. Sosiaalihuollon tileihin sisältyy mm. itsenäistymisvaratili, vanhusten, työikäisten ja vammaisten palveluihin sekä sosiaaliseen luototukseen liittyvät tilit. Tili- ja maksuliikennepalveluun sekä sosiaalihuollon tileihin liittyy myös sopimusten hallinta (esim. uusia tai lakkautettavia palveluja, tilejä, käyttöoikeuslimiittejä yms. koskevat sopimukset) ja raportointi. Hankinnassa luodaan puitejärjestely, jossa kilpailutuksen perusteella valitaan päävälittäjäpankki ja sivuvälittäjäpankki. Hankinnan kohde ja sitä koskevat vaatimukset kuvattiin tarjouspyynnössä ja sen liitteissä. 

Hankintaa ei ole jaettu osa-alueisiin, sillä osiin jakaminen ei ole hankinnan kohteen kannalta luontevaa. Tilaaja ei sitoudu hankittaviin määriin. 
 

Hankintamenettely  

Hankinta on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta. Hankintailmoitus julkaistiin HILMA ilmoituskanavassa 21.5.2024. Hankintamenettelynä käytettiin avointa menettelyä. 

Tarjousaikana tarjoajilla oli mahdollisuus esittää lisäkysymyksiä tarjouspyyntöön liittyen 3.6.2024 klo 12:00 mennessä. Kysymyksiä tuli määräaikaan mennessä 15 kappaletta ja esitettyihin kysymyksiin vastattiin 5.6.2024. Tarjouspyyntöön ei tehty täsmennyksiä. 

Tarjousten jättämisen määräaikaan,​ 24.6.2024 klo 12:00,​ mennessä saapui yhteensä kolme (3) tarjousta. Tarjouksen jättivät seuraavat tarjoajat: Danske Bank AS, Nordea Bank Oyj ja OP Yrityspankki Oyj. 
 

Tarjoajien soveltuvuuden tarkastaminen 

Kaikki tarjoajat täyttivät soveltuvuusvaatimukset koskien referenssejä sekä Finanssivalvonnan finanssialan tietoturvallisuutta. Hankintayksikkö tulee tarkastamaan hankintalain 80 §:n mukaiset pakolliset poissulkuperusteet ennen hankintasopimuksen tekemistä.  

Referenssit 

Hankintalain (1397/2016) 83 §:n mukaan hankintayksikkö voi asettaa ehdokkaiden tai tarjoajien teknistä ja ammatillista pätevyyttä koskevia 84—86 §:ssä tarkoitettuja vaatimuksia. Ehdokkaat tai tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta. 

Tarjouspyynnön mukaisesti Tarjoajalla tuli olla vähintään yksi (1) hankinnan kohdetta vastaava referenssiä eli aiempaa toimitusta. Tarjouspyynnössä on vaadittu, että ”Tarjoajalla on vähintään yksi (1) referenssi julkisen sektorin pankki- ja maksuliikennepalveluiden tuottamisesta viimeisen kolmen (3) vuoden ajalta laskettuna tarjouksen viimeisestä jättöpäivästä. Palvelua on tullut tuottaa edellä mainitun kolmen vuoden ajalla vähintään 12 kuukautta.”  

Tarjousten tarkastamisessa todettiin referenssien osalta, että kaikki tarjoajat täyttivät soveltuvuudelle asetetut vaatimukset referenssien osalta. 
 

Tarjouksen tarjouspyynnön mukaisuus 

Hankintalain 79 §:n mukaan ennen tarjousten valintaa hankintayksikön on tarkistettava, että tarjous on hankintailmoituksessa ja hankinta-asiakirjoissa asetettujen vaatimusten, ehtojen ja perusteiden mukainen. Ehdokkaat tai tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.    

Kaikki soveltuvuusvaatimukset täyttäneiden tarjoajien tarjoukset täyttivät myös tarjouspyynnössä hankinnan kohteelle asetetut vähimmäisvaatimukset. 
 

Tarjousvertailu 

Hankinnassa valitaan tarjouspyynnön vaatimukset täyttävistä tarjouksista kokonaistaloudellisesti edullisin. Kokonaistaloudellisen edullisuuden perusteena on halvin hinta. Hankinnan kohteen laatutekijät on varmistettu hankinnalle asetetuilla vähimmäisvaatimuksilla. 

Tarjouksen kokonaisvertailuhinta muodostui tarjouspyynnön liitteelle 2 Hintalomake, soluun H75. Mitä suurempi kokonaisvertailuhinta on, sitä edullisempi tarjous on Hankintayksikölle. Tarjous, jossa suurin kokonaisvertailuhinta, on tarjouskilpailun voittaja, ja valitaan päävälittäjäpankiksi. Tarjous, jossa toiseksi suurin kokonaisvertailuhinta, valitaan sivuvälittäjäpankiksi. 

Danske Bank AS:n tarjouksen laskennalliset kulut ja laskennallisen hyvityskoron huomioiden kokonaisvertailuhinta on 1 141 022,91 €. OP Yrityspankki Oyj:n kokonaisvertailuhinta on 1 113 797,05 € ja Nordea Bank Oyj:n kokonaisvertailuhinta on 1 103 886,55 €.  
 

Sovelletut oikeusohjeet 

Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016)  
Hallintolaki (434/2003) 

Päätös

Päätän hankkia Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle pankki- ja maksuliikennepalvelun.  
Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on noin 300 000 euroa (alv. 0 %). 

Päätän valita Danske Bank AS:n päävälittäjäpankiksi. 
Päätän valita OP Yrityspankki Oyj:n sivuvälittäjäpankiksi. 

Tämä päätös on ehdollinen siihen saakka, kun ylemmällä toimielimellä on mahdollisuus käyttää hallintosäännön 29 §:n mukaista otto-oikeuttaan. Sitova sopimus ei synny vielä hankintapäätöksen tiedoksi antamisella, vaan vasta myöhemmin tehtävällä erillisellä kirjallisella sopimuksella. 
 

Hankintasopimus  

Hankintasopimus syntyy vasta kirjallisen sopimuksen allekirjoittamisella. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätös perusteluineen ja valitusosoituksen tiedoksi. 

Allekirjoitus

Jarmo Stirkkinen, vs. talousjohtaja

Organisaatiotieto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue