§ 12 Vammaisten henkilöiden oikeudet (ESR+) hankehakuun osallistumisen sekä aiesopimuksen hyväksyminen THL:n ryhmähankkeen ”Kohti oikeidenmukaisia vammaispalveluita (KOVAPA)” osatoteuttajana

Lataa 

VAKEDno-2024-3708

Päätöspäivämäärä

28.8.2024

Päätöksen tekijä

Aikuissosiaalityön ja vammaispalvelujen toimialajohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosäännön 33§ mukaan toimialajohtajan toimivaltaan kuuluu päättää valtionavun hakemisesta sekä EU-avustuksen hakemisesta sekä toimialaansa koskeviin hankkeisiin osallistumisesta.

Hallintosäännön 166§ viranhaltijapäätöksen pohjalta tehtävät sopimukset ja annettavat sitoumukset allekirjoittaa päätöksentekijä 

Kuvaus

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vammaispalveluiden palvelualue hakee tällä päätöksellä hankerahoitusta Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+) valtakunnallisesta hankehausta Vammaisten henkilöiden oikeudet ryhmähankkeen osahankkeena vuosille 2025–2027. Lisäksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vammaispalveluiden palvelualue solmii aiesopimuksen ryhmähankkeen osatoteuttajana toimisesta hankekonsortion ja hankkeen päätoteuttajana toimivan THL:n  kanssa.

Avoinna oleva haku kohdistuu Uudistava ja Osaava Suomi 2021–2027-ohjelmassa toimintalinjaan 4. Työllistävä, osaava ja osallistava Suomi ja sen erityistavoitteeseen 4.3. Yhdenvertaiseen osallisuuteen. Haku toteutetaan valtakunnallisessa teemaohjelmassa. Haettavalla hankerahoituksella toteutettava hanke vastaa avoinna oleva haun teemaohjelman Yhdenvertaisuuden ja sukupuolten tasa-arvon edistäminen, huono-osaisuuden torjunta sisältöosioita Vammaisten henkilöiden oikeuksien vahvistaminen YK:n vammaissopimuksen mukaisesti.

Toteutettava hanke on kestoltaan 1,​5 vuotta. Hankkeen kokonaisrahoitus on 176 178 €,​ josta rahoitettavaksi haettu osuus on 132 134 €. Hankkeen omarahoitusosuus on 25 % kokonaisrahoituksesta. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on edistää vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumista entistä paremmin järjestettyjen ja toteutettujen palvelujen avulla Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoiman ryhmähankkeen osatoteuttajana. Hanke tuo ryhmähankkeeseen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vammaispalveluiden erityispiirteiden näkökulman: nuoret vammaiset henkilöt sekä vieraskieliset henkilöt vammaispalveluiden asiakkaina. Hankkeesta koordinoidaan ja osallistutaan lainsäädäntöosaamista vahvistaviin dialogisiin koulutuksiin, yhteiskehitetään vammaisten henkilöiden palveluita, pilotoidaan kehitettyjä palveluprosesseja, toimintamalleja ja hyviä käytäntöjä vammaispalveluiden palvelualueella ja lopuksi levitetään ja juurrutetaan kehitetyt palveluprosessit, toimintamallit ja hyvät käytännöt osaksi Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen palveluita. Hanketyöskentelyyn osallistetaan henkilöstön lisäksi Vantaan ja Keravan vammaisneuvostoa, sidosryhmiä sekä muuta verkostoa.

Hanke toteutetaan hankekonsortiossa,​ jossa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vammaispalveluiden palvelualue on hankkeen osatoteuttajana. Hankkeen muina osatoteuttajina toimivat Lapin hyvinvointialue, Invalidiliitto ry., Tukena-säätiö sr., Vammaisfoorumi ry. ja Kehitysvammaliitto ry. Hankkeen päätoteuttaja toimii Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL). Lisäksi yhteistyökumppaneina toimivat Vammaisfoorumi sekä Hyvil.

 

Aiesopimus 

Aiesopimuksen kohteena on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vammaispalveluiden palvelualueen ja hankekonsortion toteutettama yhteistyö yllä kuvatussa "Kohti oikeudenmukaisia vammaisplaveluita (KOVAPA)" ryhmähankkeessa. THL toimii Hankkeen päätoteuttajana ja yhteistyön koordinoijana. Aiesopimuksen Sopijaosapuolet toteuttavat kukin hankkeeseen itsenäisesti saamallaan rahoituksella sovitut osatehtävät. Sopijapuolet sitoutuvat keskinäiseen yhteistyöhön ja kehittämiseen EURA-järjestelmään kirjatun Hankkeen suunnitelman mukaisesti. Kukin Sopijapuoli vastaa osaltaan oman osatoteutuksen hallinnosta, tarvittavan aineiston keruusta ja rahoituksen hallinnoinnista ja rahoitusvastuista rahoitusta koskevien päätösten mukaisesti. Sopijapuolet eivät siirrä toisille tausta-aineistoa tai muuta aineistoa. Kukin Sopijapuoli suorittaa oman osahankkeensa ja saatuja tuloksia jaetaan sopijapuolten välillä.  

Hankkeen rahoitus ja Sopijapuolen osuudet rahoituksesta perustuvat Hämeen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen tekemään rahoituspäätökseen ja -sopimukseen. Mikäli rahoituspäätöstä ja rahoittajan hyväksymää hankesuunnitelmaa ei noudateta, voi rahoittaja määrätä tuen palautettavaksi takaisin korkoineen. Kukin Sopijapuoli vastaa itsenäisesti kaikista kuluista ja vahingoista, joita rahoituspäätöksen ja hankesuunnitelman noudattamatta jättämisestä mahdollisesti aiheutuu.  

Aiesopimus tulee voimaa viimeisimmästä allekirjoituspäivästä ja päättyy 31.12.2027. Sopimus päättyy ilman irtisanomisaikaa THL:n ilmoituksella toisille Sopijapuolille, mikäli Hanke ei saa Hämeen ELY-keskukselta myönteistä rahoituspäätöstä. Mikäli rahoittaja myöntää Hankkeen toteutukseen jatkoaikaa Sopimuksen voimassaolo aikana jatkuu voimassaolo jatkoaikaa vastaavasti. Hanke päättyy välittömästi myös, jos Hankkeen rahoittaja purkaa tai keskeyttää Hanketta koskevan rahoituspäätöksensä. 

Päätös

Päätän hyväksyä valtakunnalliseen hankehakuun Vammaisten henkilöiden oikeudet (ESR+) osallistumisesta ryhmähankkeen osatoteuttajana sekä hankkeeseen liittyvän aiesopimuksen.   

Allekirjoitus

Kirsi Leväpelto, aikuissosiaalityön ja vammaisten palvelujen toimialajohtaja

Organisaatiotieto

Asiantuntija- ja kehittämispalvelut