Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta, kokous 25.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lähisuhdeväkivallan vastaisen työn esittely

VAKEDno-2024-4071

Perustelut

Asian valmistelija: erityisasiatuntija Lotta Hällström

Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa on tehty pitkäjänteisesti työtä lähisuhdevälivallan ehkäisyn osalta. Vuodesta 2000 alkaen on kehitetty rakennetta ja toimintamallia lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön pysyvään juurruttamiseen ja jalkauttamiseen. Väkivallaton Vantaa ja sittemmin Väkivallaton VAKE -toimintamalli on palkittu TerveSos-palkinnolla vuonna 2023. Vuodesta 2024 alkaen toimintamallia on lähdetty kehittämään osana asiantuntija- ja kehittämispalveluiden terveyden- ja hyvinvoinnin edistämisen kokonaisuutta.

Aluevaltuuston 12.12.2023 § 131 hyväksymän Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen alueellisen hyvinvointisuunnitelman yhdeksi tavoitteeksi on asetettu, että väkivallan puheeksi ottamisen ja puuttumisen käytännöt ja toimintamallit ovat palvelualueilla yhteneväiset ja integroituneet pysyvästi rakenteisiin.

Hyvinvointisuunnitelman toimenpiteeksi on asetettu lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön toimintasuunnitelman laatiminen vuoden 2024–2025 aikana. Toimintasuunnitelmaa on työstetty yhteistyössä lähisuhdeväkivallan ehkäisytyön kehittäjäryhmän kanssa. Toimintasuunnitelma valmistuu alkuvuonna 2025.

Ehdotus

Lähidemokratia- ja osallisuuslautakunta päättää merkitä tiedoksi selostuksen lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöstä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Lisätietoja päätöksestä antaa hallintojohtaja Riikka Rajahalme, riikka.rajahalme@vakehyva.fi.

Kokouskäsittely

Aluehallituksen edustaja Terhi Enjala poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn aikana klo 18.15.