§ 47 Tutkimuslupa: Child Socnet -hanke: Lastensuojelu sosiaalisina verkostoina – Kohti ekologista, suhdeperustaista ja systeemistä agendaa?

Lataa 

VAKEDno-2024-2930

Päätöspäivämäärä

16.9.2024

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 32 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää luvan antamisesta useampaa kuin yhtä toimialaa koskeviin tieteellisiin tutkimuksiin ja tietojen luovuttamisesta tähän tarkoitukseen.

Kuvaus

Kuvaus

Helsingin yliopiston professoriXXX tutkimusryhmineen hakee tutkimuslupaa tutkimushankkeelle Child Socnet – Lastensuojelu sosiaalisina verkostoina – Kohti ekologista, suhdeperustaista ja systeemistä agendaa, joka toteutetaan yhteistyössä Vantaan ja Keravan ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueiden kanssa.

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

CHILD SOCNET -hankkeen tavoitteena on kuvata ja analysoida kolmen eri hyvinvointialueen lastensuojelun verkostoja organisaatio-, työntekijä- ja asiakasulottuvuuksilla sekä tarkastella verkostojen rakenteiden ja vuorovaikutussuhteiden merkitystä lastensuojelun tehtävän toteuttamisen kannalta. Tutkimuksessa kerätään laajasti aineistoja kolmen työpaketin puitteissa. Nyt haettava lupa koskee työpaketteja 1 ja 2.

Työpaketissa 1 haastatellaan lastensuojelun johtajia tai johtavia lastensuojelun työntekijöitä tai asiantuntijoita (n=5). Lisäksi haastatellaan yhtä ICT-asiantuntijaa ja kerätään julkisia dokumenttiaineistoja tutkimuskohteena olevan organisaation kuvaamiseksi.

Työpaketissa 2 toteutetaan 2,5h mittainen työpaja lastensuojelutiimeille. Työpajan aikana tehdään ryhmähaastattelu ja kysely näille tiimien sosiaalityöntekijöille.

Tutkimuksen aineistonkeruu tapahtuu pääosin syksyn 2024 ja kevään 2025 aikana, mutta päättyy viimeistään 31.12.2025. Tutkimuksen rahoitus tulee sosiaalityön valtion tutkimusrahoituksesta (VTR).

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 24.6.2024. Hakemusta on täydennetty 12.9.2024. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle aiheutuvat kustannukset

Työpaketti 1: Haastatteluun osallistuminen lastensuojelun esihenkilöiltä ja johtajilta (n=5) sekä yhdeltä ICT-asiantuntijalta vie työaikaa noin 60min/henkilö.

Työpaketti 2: Lastensuojelun tiimien työpajaan kutsutaan kaikki hyvinvointialueen avohuollon lastensuojelun sosiaalityöntekijät ja sosiaaliohjaajat. Osallistuminen työpajaan vie 2,5h työaikaa arviolta 40-60 työntekijältä. Osallistuminen työpajaan on vapaaehtoista.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkijat ovat sitoutuneet siihen, etteivät käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkijat sitoutuvat myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkijat ilmoittavat samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle Child Socnet -hanke: Lastensuojelu sosiaalisina verkostoina – Kohti ekologista, suhdeperustaista ja systeemistä agendaa.

Allekirjoitus

Timo Aronkytö, Hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Konsernipalvelut