Kuvaus
Lisätietoja antaa:
Hanna Pantsu, 050 3035507
Perheoikeudellisten palvelujen määräaikainen lastenvalvojan virka (virka koostuu lastenvalvojan viran sijaisuudesta sekä lyhennettyä työaikaa tekevän viranhaltijan vakanssin käyttämättömistä päivistä/tunneista) on ollut täytettävänä määräaikaisesti ajalle 1.10.2024-31.8.2025. Perheoikeudellisten palvelujen lastenvalvojan määräaikainen virka on ollut haettavana Juristiliiton jäsenportaalissa 9.8.- 23.8.2024 täytettäväksi ajalle 30.9.2024-31.8.2025.
Lastenvalvojan työtehtävät sisältävät perheoikeudellisten palvelujen mukaiset työtehtävät. Perheoikeudellisten palvelujen tarkoituksena on turvata lapsen oikeus molempiin vanhempiin, elatukseen, huoltoon ja vanhempiensa tapaamiseen. Asiakastyössä painottuvat erityisesti asiakkaiden neuvonta ja ohjaus, lasta koskevien sopimusten laatiminen, vanhemmuuden selvittäminen sekä sopimisen edellytyksiä ja ratkaisuja hakeva työskentelyote. Viran kelpoisuusehtona on soveltuva korkeakoulututkinto ja hakijalta on odotettu osaamista lapsi- ja perhelainsäädännöstä tai lapsiperheiden parissa työskentelystä.
Juristirekrytoinnin määräaikaan 23.8.2024 klo 16.00 mennessä virkaa haki 10 hakijaa. Haastatteluryhmä päätti yhdistää toisen lastenvalvojan viran haun ja määräaikaisen lastenvalvojan viran haun haastattelut samalle aikavälille. Lastenvalvojan viran yhteydessä on haastateltu seitsemän (7) hakijaa ja samassa yhteydessä on haastateltu yksi Juristirekrytoinnin kautta määräaikaista virkaa hakenut henkilö, joka vetäytyi pois hausta. Haastattelut järjestettiin 20.-26.8.2024 aikavälillä Teamsin välityksellä.
Valinta perustuu hakijoiden kelpoisuuden arviointiin, ansiovertailuun ja hakijoiden haastatteluihin. Arvioinnissa on otettu huomioon laki naisten ja miesten välisestä tasa-arvosta ja yhdenvertaisuuslain säännökset ja kunnan ja hyvinvointialueen viranhaltijasta annetun lain 12 §:n syrjintäkielto. Edellä esitetyn ohella viran täyttöä ohjaavat perustuslain 125 §:n yleiset virkanimitysperusteet. Virkanimitysperusteita ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto. Yleisen käytännön mukaan taidolla tarkoitetaan koulutuksen ja työkokemuksen avulla hankittuja tietoja, kyky viittaa henkilön tuloksellisen työskentelyn edellyttämiin henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kuten luontaiseen lahjakkuuteen, järjestelykykyyn, aloitteellisuuteen ja muihin vastaaviin tehtävien hoitamisen kannalta tarpeellisiin kykyihin ja koeteltu kansalaiskunto tarkoittaa yleisessä kansalaistoiminnassa saatuja viran hoidon kannalta merkityksellisiä ansioita sekä nuhteetonta käytöstä.
Hakemusten, työkokemuksen ja haastattelujen perusteella tehdyn kokonaisarvion pohjalta tehtävää hakeneista henkilöistä on päätetty täyttää myös yksi kolmesta lyhennettyä työaikaa tekevien viranhaltijan vakanssien käyttämättömistä päivistä/tunneista koostuva määräaikainen virka. Haastatteluryhmä katsoo, että VTM *************** (jäljempänä valittu) on koulutuksensa, työkokemuksensa ja henkilökohtaisten ominaisuuksiensa sekä hakemuksen ja haastattelun perusteella tehdyn kokonaisarvioinnin perusteella parhaat edellytykset virkasuhteen menestykselliseen hoitamiseen. Valitulla on monipuolinen työkokemus sosiaalialalta, sosiologian pääaineopinnot suuntautumisena perhesosiologia, sosiaalipolitiikan ja sukupuolentutkimuksen sivuaineopinnot sekä sosionomin koulutus. Valittu on siten haastatteluryhmän suorittaman kokonaisharkinnan perusteella ansioitunein viranhakijoista määräaikaiseen lastenvalvojan virkaan. Viran täytössä noudatetaan kuuden kuukauden koeaikaa.
Virka on määräaikainen ja täytetään ajalle 1.10.2024-31.8.2025. Palvelussuhteen ehdot ja tehtäväkohtainen palkka määräytyvät minkä TES:n mukaisesti.
Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 57 §:n mukaan aluevaltuusto päättää hyvinvointialuejohtajan ja toimialajohtajien valinnasta. Hyvinvointialuejohtaja valitsee suorat alaisensa, jotka eivät ole toimialajohtajia. Lisäksi hyvinvointialuejohtaja päättää toimialajohtajan avoimen viran hoitajan. Toimialajohtaja, palvelualuejohtaja ja tehtäväalueen päällikkö ja toimintayksikön esihenkilö valitsee muun alaisensa henkilöstön. Palvelussuhteeseen ottamisessa on huomioitava kulloinkin voimassa olevat mahdolliset täyttölupamääräykset. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla toimintayksikön esihenkilön toimivaltaan.