Aluehallitus, kokous 8.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 201 Hyvinvointialueen hallintosäännön päivittäminen 28.10.2024 lukien

VAKEDno-2022-12

Perustelut

Asian valmistelija: hallintojohtaja Riikka Rajahalme

Hyvinvointialueen päätösvaltaa käyttää aluevaltuusto,​ joka voi kuitenkin siirtää toimivaltaansa hyvinvointialueen muille toimielimille sekä luottamushenkilöille ja viranhaltijoille hallintosäännön kautta. Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosääntö on hyväksytty ensimmäisen kerran aluevaltuustossa 8.3.2022 § 4. Tämän jälkeen sitä on päivitetty useampaan kertaan vuosien 2022 ja 2023 aikana. Viimeisimmän kerran hallintosääntöä on päivitetty aluevaltuuston kokouksessa 4.3.2024 § 13.

Alkusyksyn 2024 aikana on kartoitettu toimialoilta mahdollisia hallintosäännön muutostarpeita niin, että ne voidaan tuoda kootusti aluehallituksen käsiteltäväksi ja edelleen aluevaltuuston 28.10.2024 kokoukseen. Muutosehdotukset koskevat hallintosäännön seuraavia kohtia:

  • § 24: Aluehallituksen tehtäviin täsmennys koskien henkilöstöpolitiikan yleisperiaatteita sekä avustusten käyttöselvityksiä ja avustusten takaisinperintää
  • § 37: Henkilöstöjohtajan toimivallan kirjausten selkiyttäminen + muuttaminen hieman yleisluonteisemmaksi
  • § 39: Lasten, nuorten ja perheiden palvelujen toimialan viranhaltijoiden erityinen toimivalta
    • Lapsiperheiden ja lastensuojelun päivystyksen toimivallat ehdotetaan muutettavan samaksi kuin sosiaali- ja kriisipäivystyksen toimivallat + lisätään oikeus antaa avohuollon tukitoimia. Taustalla se, että ovat samaa yksikköä ja jotta sijaistukset jne. ovat mahdollisia, toimivaltojen on hyvä olla yhtenevät. Muutokset koskevat sekä johtavia sosiaalityöntekijöitä, sosiaalityöntekijöitä sekä sosiaaliohjaajia.
  • § 40: Vanhusten palvelujen toimialan viranhaltijoiden erityinen toimivalta
    • Kirjausten poistoehdotuksia liittyen kuljetuspalvelujen sekä vammaispalvelun päätöksenteon keskittämiseen vammaispalveluihin. Vammaispalveluiden hallintosäännön toimivaltakirjaukset kattavat muutokset jo nykyisin.
  • § 47: Yksi täsmentävä lisäkirjaus sopimuksista ja sitoumuksista
  • § 50: Toimivalta henkilöstöasioissa esitetään muutettavan hyvinvointialuejohtajalle, jos toimivaltaa ei määritelty muutoin.
  • § 51: Virkanimikkeen muuttaminen esitetään muutettavan hyvinvointialuejohtajalle (aluehallitus päättää edelleen virkojen perustamisesta ja lakkauttamisesta)
  • §:t 51 ja 52: Pykälät esitetään yhdistettäväksi uudeksi pykälälksi "Palvelussuhdetta koskevat muutokset", johon lisätään myös viranhaltijan virantoimitusvelvollisuuden muuttaminen ja siirtäminen toiseen virkasuhteeseen.
  • § 56: Viran haettavaksi julistamisen poikkeuslistaukseen esitetään lisättävän "muu edellä mainittuihin verrattava, hyväksyttävä syy".
  • § 57: Täyttökielto-kirjaus esitetään poistettavan tarpeettomana
  • § 62: Virka- ja työehtosopimusten harkinnanvaraisten määräysten soveltaminen: selkiytetään ja lyhennetään tekstiä
  • § 82: Poistosuunnitelman hyväksyminen: kirjausten selkiyttäminen
  • § 83: Rahatoimen hoitaminen -pykälään esitetään lisättäväksi johdannaisyleissopimusten tekeminen aluehallitukselle ja talousjohtajalle sen alle suojaustarkoituksessa tehtävät johdannaissopimukset. Lisäksi talousjohtajan toimivaltaan lisätään asiasmaksulakiin ja -asetukseen perustuviin asiakasmaksuihin liittyvien pysyväisohjeiden antaminen.
  • § 100: Turvallisuus ja varautuminen: yhden kappaleen poistaminen tarpeettomana.
     

Luonnos päivitetystä hallintosäännöstä 28.10.2024 lukien on esityslistan liitteenä. Kaikki muutokset on tehty dokumenttiin vihreällä sekä punaisella värillä ja lisäksi kommentti-toiminnolla.

Ehdotus

Aluehallitus päättää esittää aluevaltuustolle,​​​ että aluevaltuusto päättää hyväksyä liitteenä olevan luonnoksen Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen päivitetystä hallintosäännöstä 28.10.2024 lukien.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimus- ja valituskielto

Tähän päätökseen, joka koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa, ei saa hakea muutosta.
(Laki hyvinvointialueesta 141 §)