Tarkastuslautakunta, kokous 28.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Tarkastuslautakunnalle tehdyt sidonnaisuusilmoitukset

VAKEDno-2022-195

Perustelut

Valmistelija: Hallinnon asiantuntija Anni Siirola

Hyvinvointialuelain 89 §:n mukaan jäljempänä 2 momentissa tarkoitetun hyvinvointialueen luottamushenkilön ja viranhaltijan on tehtävä sidonnaisuusilmoitus johtotehtävistään ja luottamustoimistaan elinkeinotoimintaa harjoittavissa yrityksissä ja muissa yhteisöissä, merkittävästä varallisuudestaan sekä muistakin sidonnaisuuksista, joilla voi olla merkitystä luottamus- ja virkatehtävien hoitamisessa.

Velvollisuus ilmoittaa sidonnaisuuksista koskee aluehallituksen jäseniä, aluevaltuuston ja lautakunnan puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajia, hyvinvointialuejohtajaa sekä aluehallituksen ja lautakunnan esittelijää. Ilmoitus on tehtävä kahden kuukauden kuluessa siitä, kun henkilö on tehtäväänsä valittu. Henkilön on myös viivytyksettä ilmoitettava sidonnaisuuksissa tapahtuneet muutokset.

Sidonnaisuusilmoitus tehdään tarkastuslautakunnalle, joka valvoo ilmoitusvelvollisuuden noudattamista ja saattaa ilmoitukset aluevaltuuston tiedoksi. Tarkastuslautakunta voi tarvittaessa kehottaa ilmoitusvelvollista tekemään uuden ilmoituksen tai täydentämään jo tehtyä ilmoitusta.

Hyvinvointialueen on pidettävä sidonnaisuuksista rekisteriä yleisessä tietoverkossa hyvinvointialueen verkkosivustolla, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu. Tietoja rekisteristä voi hakea ainoastaan yksittäisinä hakuina. Ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvan luottamustoimen tai tehtävän päättyessä henkilöä koskevat tiedot on poistettava rekisteristä ja tietoverkosta.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelta on pyydetty ilmoitusvelvollisia tekemään ilmoitus sidonnaisuuksista viimeistään 7.5.2022. Sidonnaisuusilmoitusten tekemisestä on tiedotettu ensimmäisen kerran maaliskuussa 2022 sekä ohjeistettu ilmoitusvelvollisia ilmoituksen täyttämisestä. Tiedot ilmoituksista on kerätty sähköisellä lomakkeella. Ilmoituksen toimittamisesta on lähetetty erikseen muistutus ennen määräajan päättymistä. Määräaikaan mennessä saapuneet sidonnaisuusilmoitukset on käsitelty tarkastuslautakunnan kokouksessa 30.5.2022 ja viety edelleen tiedoksi aluevaltuustolle 21.6.2022.

Määräajan jälkeen saapuneet ilmoitukset on koottu PDF-tiedostoon, joka toimitetaan tarkastuslautakunnan jäsenille erikseen ennen kokousta. 

Ehdotus

Tarkastuslautakunta päättää:

  1. hyväksyä sidonnaisuusilmoitukset sidonnaisuusrekisteriin vietäväksi;
  2. saattaa ajantasaisen sidonnaisuusrekisterin aluevaltuustolle tiedoksi sekä
  3. pyytää, että hyväksytyt sidonnaisuusilmoitukset julkaistaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen internetsivuilla.

Päätös

Tarkastuslautakunta päätti yksimielisesti keskustelun jälkeen palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi. 

 

Lisätietoja päätöksestä antaa tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Mika Niikko, mika. niikko@vakehyva.fi.