Aluehallitus, kokous 21.1.2025

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Kotona asumisen palvelujen pilotointi vuonna 2025

VAKEDno-2025-177

Perustelut

Asian valmistelijaVanhusten palvelujen toimialajohtaja Minna Lahnalampi-Lahtinen ja kotona asumisen palvelujen palvelualuejohtaja Aila Halonen

Kotona asuvien ikääntyneiden hyvinvoinnin ja toimintakyvyn tukemiseksi on tunnistettu tarve kehittää perinteistä kotihoidon palvelua laajemmin asiakkaiden tarpeita vastaavaksi. Tämän edistämiseksi on Vanhusten palvelujen sekä Järjestämisen tuen yhteistyöllä tarkoituksena toteuttaa vuoden 2025 aikana kotona asumisen palvelujen pilotointi sekä kotihoidon omassa toiminnassa että ostopalveluissa. Pilotissa on tarkoitus kytkeä yhteen lakisääteinen kotihoidon palvelu sekä hyvinvointia ja toimintakykyä vahvistavat muut palvelut. Tähän sisältyisi koordinointi muihin asiakasta mahdollisesti hyödyttäviin palveluihin (esim. kunnan palvelut, järjestöjen toiminta jne.). 

Pilotoinnin tulosten perusteella on syksyllä 2025 tarkoitus tarkastella pilotin johdosta tehtäviä jatkotoimenpiteitä, esimerkiksi vuodelle 2026 mahdollisen uuden mallin käyttöönottoa laajemmin. Tulevaisuudessa ”kotona asumista tukeva palvelu” sisältäisi:

  1. lain mukaiset palvelut (sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19 §:n ja 20 §:n, sosiaalihuoltoasetuksen (647/1983) 9 §:n tarkoittaman kotipalvelu ja terveydenhuoltolain (1326/2010) 25 §:n tarkoittama kotisairaanhoito) sekä
  2. koordinoinnin muihin asiakasta mahdollisesti hyödyttäviin palveluihin (esim. kunnan palvelut, järjestöjen toiminta jne.)

 

Jo vuosien 2023–2024 aikana on Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vanhuspalveluissa kehitetty monikanavaista järjestöyhteistyötä. Yhteistyötä on edistetty kaupunkien, seurakuntien, järjestöjen, yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Monikanavaisen järjestöyhteistyön kehittäminen on ollut osa HYVÄIkä (RRP) hankkeen Senioritoimintamallin kehittämistä ja kehittämistyö jatkuu vuonna 2025. Yhteistyötä on kehitetty niin palvelujen piirissä olevien kuin ilman palveluja elävien iäkkäiden tarpeita silmällä pitäen.

Yhteistyön pohjalta on kehitetty mm. järjestöyhteistyön verkosto, etsivän – ja löytävän vanhustyön palveluohjaajien työnkuva ja erilaisia työvälineitä yhteistyöhön, kuten Teams -verkostoyhteistyöalusta Vanpa sekä HYVÄHyte (RRP) kehittämisjärjen kehittämä VAKEn hyvinvointitarjotin. Kehittämistyössä on hyödynnetty kehittämistyöpajoja sekä iäkkäiden asiakasraadin osallistamista. Yhteistyö on lisännyt uusia kanavia asiakkaiden ohjaamiseen, tukemiseen sekä toimintakyvyn ylläpitoon.

Seuraava kehittämisvaihe on pilotoida palvelujen piirissä olevien asiakkaiden ohjauksessa ja arjen tukemisessa uusia työvälineitä, kuten VAKEn hyvinvointitarjotinta.

Syksyn 2024 aikana vanhusten palveluissa on kerätty tietoa ja kommentteja sidosryhmiltä koordinointityön sisältöön ja toteutukseen:

  • Tietopyyntö ostopalveluntuottajille ja avoin kysely hyvinvointialueen verkkosivuilla
  • Innovaatiotyöpaja
  • Hyte-tarjotin käyttöön joulukuussa 2024
  • Joulukuussa 2024 käynnistettiin pilotti Tikkurilan kotihoito 2 yksikössä 11:sta asiakkaan osalta, joista viiden asiakkaan osalta jatketaan pilotointia osana HYVÄIkä- hankekehittämistä. Arviointia tehdään tammi-maaliskuu 2025.


​​​​Vuoden 2025 aikana kerätään tietoa koordinointityön vaikuttavuudesta pilotoimalla sekä omassa toiminnassa että ostopalvelussa sekä tarkastellaan jatkotoimenpiteitä vuodelle 2026. Pilottiin on tarkoitus ottaa mukaan asiakkaita kolmelta kotihoidon alueelta:

  • Oman toiminnan pilottialue
  • Ostopalvelun pilottialue (olemassa olevista sopimuskumppaneista)
  • Oman toiminnan alue, jolla ei pilotoida -> kerätään vertailutietoa


Ostopalvelun pilottialueen osalta pilotti toteutetaan pienhankintana vuoden 2025 aikana, yhteistyössä yhden nykyisen kotihoidon sopimuskumppanin kanssa.

  • Pilotoidaan yhdellä kotihoidon alueella, jossa palveluntuottajalla kokonaisvastuu asiakkaista
    • Mukaan noin 50–60 asiakasta
    • Edellytetään pilottikumppanilta vaikuttavuuden mittarien seurantaa ja kehittämistä sopimuskaudella
  • Pilottikumppaniksi valitaan palveluntuottajien kanssa käytävien neuvottelujen perusteella soveltuvin
    • Nykyisiltä sopimuskumppaneilta tiedusteltu halukkuutta lähteä mukaan pilottikumppaniksi -> kolme palveluntuottajaa ilmoittanut kiinnostuksensa
    • Valintaperusteena mm. palveluntuottajan kehittämistyöhön käytettävissä olevat resurssit, aiempi kokemus ja osaaminen, kehittämisajatukset sekä verkostot
    • Hankintaan ei sovelleta hankintalakia, (1397/2016) sillä kysymyksessä on liitteen E mukaisen sosiaali- ja terveyspalveluiden kynnysarvon alittava hankinta.
  • Lain mukainen kotihoidon palvelu ostetaan nykyiseltä kotihoidon sopimukselta (Kotihoidon palvelujen hankinta VD/1537/02.08.00.00/2022) sopimuksen mukaisin hinnoin ja ehdoin.
     

Oheismateriaalina on esittelydiat pilotointia koskien.

Ehdotus

Aluehallitus päättää merkitä tiedoksi kotona asumisen palvelujen pilotoinnin vuonna 2025

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Lisätietoja päätöksestä antaa hyvinvointialuejohtaja Timo Aronkytö, timo.aronkyto@vakehyva.fi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusohjeet

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen aluehallitukselle. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä hyvinvointialueen jäsen. Oikaisuvaatimus toimitetaan Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle.

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään:

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue, aluehallitus

Osoite:
Vantaan ja Keravan hyvinvointialue / kirjaamo
PL 1000, 01301 Vantaa
kirjaamo@vakehyva.fi

p. 09 419191

Voit myös toimittaa oikaisuvaatimuksesi paikan päällä

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hyvinvointialueen jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon 7 päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, 7 päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksiantotodistukseen merkittynä aikana taikka kolmantena päivänä sähköisen viestin lähettämisestä.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on oikaisuvaatimuksen tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä. Sähköinen viesti katsotaan saapuneeksi viranomaiselle silloin, kun se on viranomaisen käytettävissä vastaanottolaitteessa tai tietojärjestelmässä siten, että viestiä voidaan käsitellä.

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusviranomaiselle ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä. Oikaisuvaatimus lähetetään aina omalla vastuulla.