§ 8 Tutkimuslupa: Osallisuutta vahvistava rakenteellinen sosiaalityö (ORAS)

Lataa 

VAKEDno-2024-5215

Päätöspäivämäärä

10.2.2025

Päätöksen tekijä

Konsernipalvelujen toimialajohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön § 33 mukaan toimialajohtajan toimivaltaan kuuluu päättää toimialaa koskevista tutkimusluvista sekä tietoluvista.

Kuvaus

Jyväskylän yliopiston yliopistotutkija Tuomo Kokkonen tutkimusryhmineen hakee tutkimuslupaa tutkimushankkeelle Osallisuutta vahvistava rakenteellinen sosiaalityö (ORAS), joka toteutetaan yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa.

Tutkimussuunnitelman tiivistelmä

ORAS-tutkimuksen kohteena on kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien asukkaiden sekä palvelujen käyttäjien osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet hyvinvointialueilla. Tutkimus kiinnittää huomion hyvinvointialueiden toimintaa ohjaavan lain (2021/611) sekä sosiaalihuoltolain (2014/1301) velvoitteisiin osallisuudesta, demokraattisesta aluehallinnosta sekä asukkaiden vaikuttamismahdollisuuksista.

Tutkimus tuottaa tietoa, joka mahdollistaa uusien demokratiaa vahvistavien toimintamallien kehittämisen hyvinvointialueilla. Sosiaalityön ja politiikan tutkimuksen perinteitä yhdistäen se tukeutuu osallisuuden ja poliittisten vaikutusmahdollisuuksien tutkimukseen sekä aikaisempaan rakenteellista sosiaalityötä koskevaan tutkimukseen. ORAS-tutkimus näkee, että osallisuustyö on sosiaalialan ammattilaisten, sosiaalihuollon johdon, asiakkaiden sekä kansalaistoimijoiden ja poliittisten päättäjien välisissä suhteissa tapahtuvaa toimintaa.

Tutkimus sisältää neljä eri työpakettia sekä tutkimustulosten tiedottamisen ja politiikkasuositusten muodostamisen. Vantaan-Keravan hyvinvointialueella ryhmähaastatteluihin pyydetään osallisuuskoordinaattoria sekä rakenteellisen sosiaalityön kehittäjää. Tutkittavat rekrytoidaan ottamalla yhteyttä vastuuhenkilöön hyvinvointialueella, minkä jälkeen tutkimushanke sopii haastateltavien kanssa haastattelun ajankohdasta. Satakunnan hyvinvointialueen osalta tutkimus koskee työpaketteja 1 ja 3. Tutkimushankkeen lopuksi (työpaketti 4) toteutetaan Delfoi-paneeli. Mikäli Delfoi-paneeliin kutsutaan henkilöitä Vantaan-Keravan hyvinvointialueelta, ORAS-tutkimushanke hakee sitä varten täydentävää tutkimuslupaa.

Haastattelut toteutetaan Teamsin välityksellä. Tutkimusta rahoittaa STM.

Tutkimuslupahakemuksen käsittely

Tutkimuslupahakemus on saapunut Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon 28.11.2024. Hakemusta on täydennetty 7.2.2025. Tehdyn arvion mukaan tutkimussuunnitelmasta ja sen liiteasiakirjoista käy riittävästi ilmi hyvä tutkimuskäytäntö.

Tutkimuksesta hyvinvointialueelle aiheutuvat kustannukset

Ryhmähaastatteluun osallistuminen vie enintään 1,5 tuntia työaikaa kahdelta henkilöstön jäseneltä: osallisuusvastaavalta ja rakenteellisen sosiaalityön kehittäjältä.

Tutkijan sitoutuminen toteuttamisehtoihin

Mikäli tutkimuksen valmistuminen viivästyy, tulee siitä ilmoittaa sähköpostitse Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen kirjaamoon. Tarvittaessa tulee lähettää myös tutkimusluvan jatkohakemus kirjaamoon.

Tutkijat ovat sitoutuneet siihen, etteivät käytä saamiaan tietoja tutkittavan tai hänen läheistensä vahingoksi tai halventamiseksi tai sellaisten etujen loukkaamiseksi, joiden suojaksi on säädetty salassapitovelvollisuus ja tietosuojasäännöksiä eikä luovuta kerättyjä tietoja muuhun tarkoitukseen kuin mihin tutkimuslupa on myönnetty. Tutkijat sitoutuvat myös noudattamaan tutkimuseettisiä periaatteita sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella määriteltyjä tutkimuksen toteutusehtoja.

Tutkimuksen valmistuttua tutkimusraportti tulee toimittaa Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen käyttöön sähköpostitse pdf-versiona kirjaamoon, kirjaamo@vakehyva.fi. Tutkijat ilmoittavat samalla mahdollisesti syntyneen rekisteriaineiston hävittämisestä.

Päätös

Päätän myöntää tutkimusluvan tutkimukselle Osallisuutta vahvistava rakenteellinen sosiaalityö (ORAS).

Allekirjoitus

Mikko Hokkanen, toimialajohtaja

Organisaatiotieto

Konsernipalvelut