§ 18 Tutkimusluvan antaminen THL:n tutkimushankeeseen (Terveyden poliittiset määrittäjät ja terveydenhuollon oikeudenmukaisuus sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän uudistuksessa)

Lataa 

VAKEDno-2022-414

Päätöspäivämäärä

22.9.2022

Päätöksen tekijä

Hyvinvointialuejohtaja

Päätöksen peruste

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen hallintosäännön 32 §:n mukaan hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan kuuluu päättää luvan antamisesta useampaa kuin yhtä toimialaa koskeviin tieteellisiin tutkimuksiin ja tietojen luovuttamisesta tähän tarkoitukseen. Asiasta päättäminen kuuluu em. määräyksen nojalla hyvinvointialuejohtajan toimivaltaan.

Kuvaus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on pyytänyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta ottamaan osaa tutkimushankkeeseen "Terveyden poliittiset määrittäjät ja terveydenhuollon oikeudenmukaisuus sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän uudistuksessa’’ (Englanniksi: “For whom are health systems designed? Political determinants of health and equity in the context of a health system reform in Finland”). Tutkimushanke käynnistyy syksyllä 2023, mikäli se saa rahoituksen Suomen Akatemialta. Hanke kestäisi vuoteen 2027 asti (yhteensä 4 vuotta).

Tutkimushankkeessa pyritään ymmärtämään, miten sote-uudistusta toimeenpannaan ja miltä terveydenhuollon oikeudenmukaisuuteen liittyvät teemat näyttävät sote-uudistuksen ensimmäisinä vuosina hyvinvointialueilla, etenkin sote-keskuksissa/perusterveydenhuollossa. Kansallisten aineistojen lisäksi tutkimukseen on valittu kolme hyvinvointialuetta, joilta kerätään aineistoa. Alueiden valinnassa kriteereinä on käytetty maantieteellistä sijaintia, aikaisempaa palvelurakennetta sekä rahoitusmallin vaikutuksia alueen rahoituspohjaan. THL on pyytänyt Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta tarjoamaan hankkeelle alustan tutkimusaineiston keruuta varten. Tutkimushankkeen hyvinvointialueelta keräämä aineisto koostuu ylimmän ja keskijohdon haastatteluista sekä haastatteluista ja havainnoinnista sote-keskuksissa.

Tässä vaiheessa hakemusprosessia THL on pyytänyt alustavan lupauksen siitä, että hanke on mahdollista toteuttaa heidän suunnittelemillaan alueilla.  Mikäli hanke saa rahoitusta, käydään siinä vaiheessa tarkemmat neuvottelut tutkimushankkeen käytännön toteutuksesta. Samalla käydään läpi tarkempi lupaprosessin, mikä pitää sisällään tutkimusluvat ja tutkimuseettisen toimikunnan lausunnot. Tutkimushankkeessa kerättyä tietoa hyödyntämällä on mahdollista kehittää hyvinvointialueen toimintaa.

Päätös

Päätän antaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimushankkeelle "Terveyden poliittiset määrittäjät ja terveydenhuollon oikeudenmukaisuus sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän uudistuksessa" luvan käyttää Vantaan ja Keravan hyvinvointialuetta alustana tutkimusaineiston keruuta varten.

Allekirjoitus

Timo Aronkytö, hyvinvointialuejohtaja

Organisaatiotieto

Vantaan ja Keravan hyvinvointialue